Inlägg

Inlägg som Lasagno har skrivit i forumet
Av Lasagno

Internet arkiv

Finns det ett bättre val än https://archive.org

Av Lasagno
Av Lasagno

Det finns enkla modeller som du hänger på element

Av Lasagno
Skrivet av mc68000:

Använder inte någon av de språken. Kan tänka mig att C# är mer Windows-centrerad medans java lätt kan flyttas mellan olika operativsystem. Googlade "c# vs java".
Här beskrivs flera skillnader: https://www.bairesdev.com/blog/c-sharp-vs-java/

Om du tänker på skillnaden mer specifikt för backend så är det upp till hur smidigt du kan lösa de tre grunduppgifterna: Att ta emot och tolka ett anrop, att utföra din uppgift och att sända tillbaka ett svar till browsern. Nästan alla språk klarar detta med bravur. Det du bör fundera på är hur bekant är du med språket, hur pass stöder det dig att lösa din uppgift(*), hur pass portabelt är det om du har sådana krav.

* T.ex C# har tydligen inga pekare vilket kan vara en för- eller nackdel beroende på uppgift. C är ett ganska lågnivåspråk vilket kan kräva en massa kod för att utföra saker som är enkla i andra språk. Å andra sidan så är C lämpligare om du skall jobba detaljerat med ditt data. Ett viktigt val är tillgången av bibliotek för de uppgifter du skall lösa, det kan vara avgörande för val av språk.

Så innan man väljer språk gäller det att hitta en micro niche.

En utgångspunkt för att hitta en micro niche är tydligen att se efter näringsgren med krafigt tillvöxt eller omfattande förändringar. Någon som kan ge lite mer tips på tillvägagångssätt för att finna en micro niche?

Av Lasagno
Skrivet av swesen:

User eXperience och User Interface designers har tekniskt sett olika uppgifter men överlappar varandra också.

Förstod det som att web designer och frontend utvecklare är samma sak och att ux designer sköter den strategiska delen och web designer är en bredare roll än ui designer. Ui designer uppfattade jag tog hand om typografi och färgschema och knappar. Och att överlappningen mellan ux och ui är prototypen. Rätta mig om jag har fel.

Av Lasagno
Skrivet av kwame:

Nej. Normalt sett har man UX-designers som gör design som sedan frontend-utvecklaren kan utgå ifrån.
Jag hade då inte klarat av att göra design då jag inte har någon som helst känsla för det - vilket nog är vanligt bland de flesta programmerare. Är man duktig och brinner för båda bitarna så kan man nog få en roll som gäller både och dock.

Var i bilden kommer då ui designer in, om den rollen ens förekommer då?

Av Lasagno
Skrivet av Baxtex:

Så man får en sista bekräftelse på sig så att säga? 😅

Har du beställt där innan? Jag har lite svårt att välja mellan de tre olika glastillverkarna. 😄

Jag bestälde själv enbart bågen och lät sedan optiker i butik sätta in glaset då jag hittade ett par bågar där som jag gillade. Det är ett tyskt färetag, men de hade personal som prata svenska i kundtjänst vad jag mins.

Av Lasagno

Ingår det för frontend utvecklare att också utföra grafisk design i verktyg som photoshop och coreldraw?

Av Lasagno
Skrivet av surrogate activity:

Man väljer det som är mest lämpat för systemet man ska bygga, och för det valet krävs kunskap och erfarenhet. Idag är det oftast få skillnader mellan dessa två språk, men det finns fortfarande vissa skillnader.

Om jag förståt det korrekt så är java större totalt globalt och c# i sverige?

Av Lasagno
Skrivet av Baxtex:

Var slår man in koden? Tryckte mig vidare till betalning men vill inte gå längre om jag inte kan se priset..

https://edel-optics.zendesk.com/hc/sv/articles/4849246186641-...-

Av Lasagno
Skrivet av SimpLar:

Använt av fler företag och utvecklare.

Det jag menade var vilket och när, fick inte ihop det.

Av Lasagno
Skrivet av SimpLar:

C# är i stort sett ”Microsofts Java” (oavsett vad dess skapare påstår…). De bygger på samma fundamentala principer både vad gäller språken själva samt hur koden faktiskt körs i slutändan. De har på det stora hela samma användningsområden, med undantaget att C# är större för allt det står ”Microsoft” på samt i spelindustrin då det används i spelmotorn Unity. Java är i överlag större, men det varierar från plats till plats.

Jag förstår inte hur du menar om större språk

Av Lasagno
Skrivet av mc68000:

Använder inte någon av de språken. Kan tänka mig att C# är mer Windows-centrerad medans java lätt kan flyttas mellan olika operativsystem.
Här beskrivs flera skillnader: https://www.bairesdev.com/blog/c-sharp-vs-java/

Kan du förklara lite om det där med enterpeise gällande java och web development gällande java och c# ?

Av Lasagno
Skrivet av Tossefar:

Steg ett för samtliga programmerare är att lära sig googla efter svar på väldigt grundläggande frågor.

Som jag skrev innan, "Java ska tydligen vara för enterprise, mig veterligen är det fler volym license för organisationer. Var placeras java som då? C# används tydligen för backend för websidor vad det nu innebär". Inte helt entydigt.

Av Lasagno
Skrivet av mc68000:

Frontend är det som presenteras till dig på websidan. Där ingår javascriptkod som t.ex kan göra valideringar av inmatningsfält eller dynamiskt presentera data (som dagens datum och tid t.ex.). Formulär (FORM) används för att skicka tillbaka data/förfrågningar till webservern som POST eller GET anrop. En senare variant av detta är AJAX-anrop via javascript.

Backend är gamla tekniker som t.ex CGI-scripts som svarar på ovan nämnda GET och POST anrop, progam eller scripts (i valfritt språk som kan köras direkt på datorn som C,PHP,Javascript,Phyton,Bash et.al) kan användas. Dessa kan i sin tur anropa databaser eller göra beräkningar för att sedan sända tillbaka antingen en hel websida med resultatet, eller bara den data-mängd som skall presenteras (AJAX).

Det jag nämner ovan är historia från webbens barndom, men de kanske används än idag?

Om du är bekväm med någon typ av script-programmering (BASH, Perl, Phyton) så är ett kul hobbyprojekt att börja skriva en enkel web-server. Det finns sidor om detta på internet och de ger en god förståelse om vad som händer bakom chrome/firefox/... Web-anropen är formaterade som mail-trafik med en header och en body, dessa avgränsas av en blank rad som är viktig att få till korrekt. (Detta är INTE riktigt samma sak som head och body i html.)

De första trösklarna är:
1. Vara bekväm med något script-språk.
2. Lära sig hur man sätter upp trafik mot en nätverksport på din dator. (80)
3. Börja formattera och förbereda ett svar på ett nätverksanrop i form av en websida.
4. Anropa http://127.0.0.1:80/
5. Förundras! (Studera det som kommer in från browsern)

Eller så läser du bara artikeln, även om du inte kan Linux och Bash. Det är lite pratigt i början med nätverk och så..
https://dev.to/leandronsp/building-a-web-server-in-bash-part-...

Kan du förklara lite om skillnaden i användningsområde mellan java och c# ?

Av Lasagno

40% hos www.edel-optics.se med HAPPY40 till 31 januari

Av Lasagno

Såg ett sista race. Den var gansla kul.

Av Lasagno
Skrivet av candyraver:

Hallå era kämpar!
Var kan man köpa hantlar av bra kvalite som inte ser så stora ut (men ändå väger lite), de ska vara gummiklädda och söker en på 5kg och en på 6kg. Några tips?

Titta på traningsspecialisten.se och cdon. budofitness.se har också en del samt bygghemma.se

Kan passa på att tipsa om https://m.youtube.com/c/athleanx/videos

Av Lasagno

Kan man säga något om hur lång tid det tar att bli bekväm med ett språk?

Av Lasagno

Kan någon reda ut begreppet frontend och backend för mig? Vad jag läser är frontend användargränssnitt, språk som html och css. Och backend är databas, språk som sql, php och asp. Java ska tydligen vara för enterprise, mig veterligen är det fler volym license för organisationer. Var placeras java som då? C# används tydligen för backend för websidor vad det nu innebär samt windows applikationer - är det då frontend ? Javascript är tydligen både frontend och backend?