Inlägg

Inlägg som Snody har skrivit i forumet
Av Snody

Inte custom men jag är så jäkla nöjd så det får bli en bild ändå, jag beklagar dammet och alla reflexer:

Keychron K3 Pro Low Profile Hotswap
Gateron Brown
Råttan är en Razor Viper Ultimate

Av Snody
Skrivet av ztenlund:

Nammo ägs 50/50 av norska staten och finska Patria

Patria ägs i sin tur av finska staten (50,1%) och Kongsberg Gruppen (49,9%). Kongsberg Defence & Aerospace producerar bla. NASAMS, alltså luftvärn som används i Ukraina.

Jag har ägt Kongsberg Gruppen sedan 2020.

Av Snody

1 veckas gratis Omega så ett utmärkt tillfälle att värma sig i höstmörkret med lite Eve Online. Down the rabbithole tycker jag förövrigt var långdragen med alla uppläsningar av diverse citat, långa avbrott om CCP:s snedsteg och väldigt goonscentrerat. Lyfte inte alls fram det mångfascetterade universum som utgör Eve.

Av Snody

Men inget ont utan något gott! När jag ändå har ett tangentbord som passerat livets höst och nu befinner sig i midvintern så blev det att surfa efter en ersättning (sökandet går vidare och det finns uppenbarligen en del fräsigheter vilket inte minst den här forumdelen visat). Yngsta dottern hade dessutom fattat tycke för de rosa-lila keycapsen, och nämnt att hon "kunde tänka sig ett rosa tangentbord. Och titta där, komplett.no hade med norsk matematik kommit fram till att 799:- + 799:- = 296:-, alltså ett Svive Triton Mini 60 red switch och en gejmingmus ska packas samman till en gejmingrig och samtidigt bli väldigt billigt.
In med beställning, snabb mod med de överblivna keycapsen från den tidigare fadäsen och ett finfin födelsedagspresent med personlig touch var skapad!

https://i.imgur.com/wTlXjof.jpg

Av Snody

Första "bygget". Sjukt onöjd.

https://i.imgur.com/Sz1857h.jpg

Cooler Master Masterkeys Pro L RGB
Cherry Brown med o-ringar
Keycaps orginal, förutom tangenten "E" som är av billigast möjliga från AliExpress.

Detta här hänt:
Trasig E-knapp. Gammalt tangentbord från 2016 som egentligen borde pensioneras så det blir en snabb beställning på AliExpress - SVARTA KEYCAPS. Noterar att det är fel adress, ångrar beställningen och gör en ny beställning med rätt adress. Denna gång med DEFAULT FÄRGVAL.
Mottar några veckor senare ett set med ROSA-LILA KEYCAPS. *Suck*

Av Snody
Skrivet av backfeed:

[ul]
[li]Så länge som det inte råder hyperinflation i stil med 1920-talets Tyskland så tror jag inte på att inflation driver masskonsumtion, det är andra krafter som ligger bakom det. Om det var lika smidigt att betala med krypto som med fiat så skulle folk köpa exakt lika mycket (skrot) ändå, jag kan inte se hur valet av betalmedel skulle göra någon skillnad alls.[/li]

Det är naturligtvis fint att du vågar vara öppen med ditt troende men det är inte speciellt relevant för oss andra. Att inflation driver masskonsumtion är ett vedertaget faktum bland de flesta ekonomiska teoretiker. Stater ägnar sig t.om. åt "stimulanser" för att öka konsumtionen och den största skräcken är deflation du människor enligt keynesiansk ekonomisk teori slutar handla.

Citat:

[li]Jag tror att de allra flesta som köper eller bryter kryptovaluta inte gör det för att använda det som betalmedel, utan som ett lotteri med chans till högvinst vid växling till fiat vid rätt tidpunkt. En högriskinvestering för de som utan problem klarar sig även om hela insatsen skulle bli värdelös.[/li]

Återigen troende. Anledningarna till att individer och företag investerar i kryptovaluta är många. I bitcoinvärlden pratas det ofta om "lilla b" och "stora B", där b är bitcoin-valutan och B är bitcoin systemet/tekniken. Lilla b är som du skriver den snabba förtjänsten. Många börjar här men när de inser att bitcoin kan vara ett bra sätt att säkra och transportera värde över rum och tid, läser mer och förstår hur bitcoin påverkar ekonomi, samhället och människan och då svänger många mot "stora B". Högriskinvesterare använder ofta olika former av derivat och trackers av flera skäl - precis som de som spekulerar i andra värdepapper. Jag drar mest mot "stora B", har pengar, fastigheter och aktier så det räcker och behöver och är mest intresserad i hur Bitcoin kommer påverka framtiden.

Citat:

[li]Att kryptovaluta kan göra sanktioner verkningslösa är inte positivt; det är en av decentraliseringens baksidor (tillsammans med svårspårningsbara kriminella transaktioner).[/li]

Kan göra skriver du men det har ännu inte hänt. Sanktionerna mot Ryssland verkar fungera utmärkt - landet påstods vara på väg mot konkurs så sent som tidigare i veckan. Tvärtom mot vad du hävdar så finns det skäl att tro att bitcoin förstärker sanktionerna eftersom många ryssar flyr rubeln och köper bitcoin - samtidigt som bitcoin svårligen kan användas till att flytta de summor som oligarker osv. kontrollerar. Vissa påstår att bitcoin leder till en fredligare värld där krig blir mycket dyrare då stater inte kan finansiera dessa med nytryckta pengar. Det refereras till historiska perioder med guldstandard - t.ex. slutet av 1800-talet då det skedde en enorm positiv utveckling. Sedan övergavs guldet och stater kunde åter fritt trycka pengar som användes till att finansiera enorma arméer med känt resultat.

Citat:

[li]Proof-of-work är ett onödigt energislöseri, hur man än vrider och vänder på det (nej, det är inte bra för uppvärmning - det finns betydligt effektivare metoder, så det är fortfarande ett energislöseri). Det behöver ersättas med något annat. Space-and-time eller stake är båda mycket bättre ur den synvinkeln (även om space-and-time också kan ifrågasättas med tanke på behovet av stora mängder lagringsutrymme, det är ju slöseri det ockå).[/li][/ul]

Energislöseriargumentet är uttjatat. Kryptovaluta är visserligen någonting energikrävande men det har också potential att ersätta delar av det långt mycket mindre energieffektiva nuvarande ekonomiska systemet - samt ha funktioner som att balansera energisystem (tänk all oplanerbar effekt, kärnkraft som mår bäst av ett konstant effektuttag), göra avlägsna energikällor lönsamma osv. Jag arbetar inom energisektorn och det sker en rasande utveckling i integrering av spillvärme och liknande så det finns dessutom stor potential även att utnyttja värmen från miningen.
Om det nu finns effektivare metoder så är problemet dessutom redan löst. Dessa effektivare metoder kommer också att vara billigare och bättre och därmed konkurrera ut bitcoin. Ethereum går över till en stakingmodell kanske redan i sommar och borde då bli den energieffektivaste och bästa lösningen. Egentligen bara att hålla ut några månader till med elpriser och grafikkortsbrist och då behövs det inte några sura miner eller förbud...

Av Snody
Skrivet av Teval:

Hur skulle t.ex Ryssland kunna använda kryptovalutor för att komma förbi de ekonomiska sanktionerna? Är genuint intresserad eftersom jag hört det från flera håll utan att få en bra förklaring. Ser man till rättsväsendet runt världen så verkar det inte som de har några större bekymmer att använda kryptovalutor som ett verktyg för att spåra brottslingar snarare än att se det som ett problem. Jag tror de flesta hade valt att en kriminell använde Bitcoin/Ethereum framför t.ex kontanter.

Tvärtom så förstärker och fokuserar bitcoin sanktionerna. Vanliga ryssar växlar sina rubel (tyvärr till överpris) mot bitcoin och räddar därmed sina besparingar samtidigt som rubeln försvagas ytterligare vilket skadar ryska staten och företagsägare osv. vilket är målet med sanktionerna. Att bitcoin har använts i någon större omfattning av oligarker eller ryska staten för att undgå sanktionerna har inte kunnat påvisas. Allt pekar på att det är de vanliga kanalerna som används, titta på platser som London, Israel osv.

Hur svenska polisen arbetar med bitcoin: https://aca.st/fd609d

Av Snody
Skrivet av Wiinis:

Sen är det en balans mellan ens persons integritet och frihet kontra hur mycket staten ska kunna blanda sig i. Jag värnar om min frihet men också tryggheten i att staten finns där och kan ge stöd vid behov. T ex om jag blivit rånad och vill få tillbaka mina pengar plus ersättning av tjuven. Det blir svårt med bitcoin vad jag vet.

Uppklaringsprocenten för personrån var för 2020 14%. Dina svenska kronor med sin inflation och din kära stat verkar med andra ord inte speciellt effektiv den det gäller att lösa rån och ge offren upprättelse.

Av Snody
Skrivet av backfeed:

Du får gärna utveckla resonemanget i nästan varje påstående där; för mig låter det helt absurt.

Tycker egentligen det är utvecklat nog. Om du har 100 kr i "vanlig" valuta idag som pga. inflation kommer att förlora köpkraft är det sannolikt att du vill spendera dessa pengar så fort som möjligt - precis som majoriteten av alla människor gör idag. Konsumtion, kortsiktighet, miljöförstöring. Nej, ditt lilla fondsparande väger inte upp världens frosseri i plastskräp, ohälsosam mat och snabba kickar.
Om du hade haft motsvarande summa i bitcoin är sannolikheten stor att du skjuter upp din konsumtion eftersom köpkraften kommer öka med tiden. Sparsamhet, langsiktighet, miljövänligt. Bitcoin ändrar beteende.
Pengar är tid och tid är pengar. Får du lön i kronor kommer en given arbetsinsats bli allt mindre värd med tiden eftersom inflationen äter värdet. Får du din lön i bitcoin kommer din arbetsinsats bli allt mer värd med tiden.

Bitcoin är ännu i sin linda. Räkna med snabb teknikutveckling där bitcoin blir allt mer integrerat överallt. Tänk miners som balanserar elnätet och gör miljövänliga energislag som kärnkraft, solceller och avlägsen vattenkraft mer lönsam. Tänk vattenkylda miners som kopplas till uppvärmningssystem. Tänk lager 2-lösningar (snabbare, tillräckligt säkra för mindre transaktioner och energieffektivare än blockkedjan) som exempelvis Lightning Network.
De som väljer att anamma bitcoin blir vinnare vare sig du är en sydamerikansk bonde utan möjlighet att få ett bankkonto, en ukrainsk flykting som behöver ta med sig sin köpkraft till en tryggare plats, en rysk arbetare som ser sina besparingar vittra bort eller en svensk småsparare som tycker börsen ser ut att vara väldigt övervärderad. Människor tenderar att vilja vara vinnare - därför äger allt fler bitcoin.

Man behöver inte vara för eller emot bitcoin eftersom tidpunkten att stoppa bitcoin är passerad. Man kan givetvis sprattla, skrika och protestera eller med ett öppet sinne fundera på vad det är för fenomen som ständigt dödförklaras men ändå växer sig starkare. Noder och miners finns över hela världen oberoende av gällande lagstiftning. Ett förbud, eller vad man nu ska kalla det, i jättelandet Kina mottogs med en axelryckning. I ett slag blev miningen långt mycket miljövänligare och efter några månader sattes ännu ett ATH mot dollarn.
Därför är det egentligen synnerligen meningslöst och energieffektivt att som frälst predika. Ni som vill får helt enkelt komma och hänga med oss sköna bitcoiners när ni är redo! (Vi är rika och bjuder på öl)

Av Snody

Bra, inte minst för miljön. Hyperbitcoinisering leder som bekant till att mänskligheten slutar med sin masskonsumtion. Masskonsumtionen kommer av inflation - alltså att det är bättre att handla (oftast skräp) idag eftersom pengarna är mindre värda imorgon. Bitcoin kommer tack vare sin begränsade mängd bli mer värda imorgon och människan kommer därför att skjuta upp eller helt avstå från mycket av masskonsumtionen.
Det finns idag ingen ersättning till proof-of-work. Alla andra lösningar är för osäkra och/eller centraliserade.

Av Snody
Skrivet av Stefflo:

Tänk sen att min mamma som är drygt 70 år och kör sin bil ca 130 mil per år kan imorgon åka iväg och köpa sig en Ducati sporthoj med största motorn och sticka iväg på slingriga småvägar eller på en motorväg i 230 km/h. Nu kommer detta aldrig att hända ska tilläggas men hennes körkort och många andras ger henne den rättigheten.

Samma sak för mig som tagit körkort innan -96 (tror jag det är) kan hoppa in i en dubbeldäckare till buss bara den är reggad som husbil och sticka ut på vägarna. Skulle inte heller vara helt säkert tycker jag, men jag får om jag vill.

Enklast är att bara låta barnfamiljer, hantverkare och yrkesförare köra bil. Övriga kan åka kollektivt, gå eller använda lådcykel.

Av Snody
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

kubicmeter,

Nu blir jag gubbkränkt när du som påstått medelålders man väljer att skriva "kubikmeter" med halvanglofierad stavning istället för m³.

Alt+0179 => ³.

Av Snody

Nano S har dock väldigt lite minne så man kan inte ha många appar installerade samtidigt. Ska du bara har btc/eth coldstore så går det dock fint med en S.

Av Snody

Tillbaka i bubblan. Jag har numera begränsat med gamingtid och över 40.000Ly att resa hade inneburit att hela julledigheten hade gått åt. Därför kraschade jag medvetet Aspen och respawnade i bubblan. Lite trist, tusentals first scans och väldigt massa credits för all explorerdata borta.
Senaste veckan har jag grindat engineers och låst upp sex stycken, kört lite passagerarmissions osv. Engineering har verkligen förändrat mycket.

Av Snody
Skrivet av thirdace:

@Snody Kör du 4G Planetary Vehicle Hangar för att ha en SRV i reserv, eller finns det någon annan anledning?

Reserv. En bug som som gjorde att SRVn exploderade utan förvarning när man körde runt medförde att man gärna hade med en extra om man skulle på långtur. Enda sättet ersätta den förlorade SRVn var att bli teleporterad tillbaka till en station i bubblan av support, docka och köpa en ny och sedan bli teleporterad tillbaka...

Av Snody
Skrivet av Karaff:

Ni som flyger, hur flyger ni?

Jag körde en hel del FSX, en bra 737-addon och var på gång att lära mig flyga med VATSIM. Mest korta flygningar i Norden. Numera begränsar sig "flygsimuleringen" till korta sessioner i Elite Dangerous men nya FS lockar givetvis.

Av Snody

Köp åtminstone en billig joystick. logitech 3d extreme pro för 500 klarar man sig en bra bit med.

Av Snody
Skrivet av mudde:

Närmare 33 Ly med ASP-e, 6C Fuel scoop och en liknande build i övrigt som din DBE för 16,7 miljoner:
https://coriolis.io/outfit/asp?code=A0p5tiFfliddsnf5------020...

Några LY mindre kan dock i vissa fall betyda många fler hopp där det är lite glesare.

Tankar snabbare än DBE men inte riktigt så stor skillnad som Coriolis anger i praktiken. Jag har för mig att värmen sätter stopp betydligt tidigare i ASP vid scooping.

Nu var det ett tag sen jag spelade, men har för mig att DBE är roligare på alla sätt att köra men segheten i scoopandet störde en del, speciellt då jag innan dess mest kört exploration med Hauler som fyller sin minitank på nolltid.

Inget av valen är rätt eller fel i mina ögon. Jag tycker DBE och ASP-e sammantaget är likvärdiga som exploration-skepp. Hade bara DBE fått plats med klass 5-modul så hade den varit min solklara favorit.

För kortare rundor på max ett par tusen LY och utan planetlandningar är nog ändå Haulern det roligaste exploration-skeppet men det kanske beror på känslan i att få ut så mycket i en roll från något som på papperet ser ut som spelets kanske sämsta skepp.

Så flyger jag: https://coriolis.io/outfit/asp/02A4D5A4D3D5D5C------020202-3c...

Flera år gammalt bygge - det är snart 5 år sedan jag dockade sist så det kanske finns bättre konfigurationer. Dessutom kanske man ska lägga lite tid på engineers för att bättra på FSD och kapa vikt hos övriga moduler?

Hur är förresten spelet i bubblan numera? Jag ser att man infört "squads", men kan spelare/spelargrupper påverka mer nu än man kunde när spelet släpptes?

Av Snody

På Steam finns Elite:Dangerous för 60:-, deluxe edition för 120:-.

Av Snody
Skrivet av Snody:

Nej. Jag vill flytta chansen att blir "rik" till närtid, och hur gör man det? Jo, genom att investera lite mindre belopp i hög risk. Jag är t.om. villig att ta ett sämre statistiskt utfall under hela livstiden mot att möjligheterna att bli rik är större nu. Alltså "chansar" jag. Gruvbolag i Arizona. Yes!

...och där blir vi utköpta med närmare +500% vinst sedan köp. Hittat ett liknande gruvbolag så en del av vinsten går in där, resten får ligga likvid ett tag. Börs känns ruskigt övervärderat och riskabelt för tillfället.