Inlägg

Inlägg som Sidde har skrivit i forumet
Av Sidde
Skrivet av Buddaz112:

GSMarena nämner att porten på Pro kommer ha USB 3.2 och enbart bara vanliga som får 2.0 och 6GB minne det låter ju lite på ram sidan. Är så van vid 12GB på S22u
Sägs att det blir inte Qualcomm senaste 5G chip X75 utan X70
Märkligt upplägg. Om det stämmer så får det nog blir att vänta in någon annan telefon.

RAM-användningen på iOS är otroligt låg för att bakgrundsprocesser inte får användas samt att applikationer suspendas när de inte används. Det gör att i princip enda gångerna du behöver stora mängder ram är om du arbetar med stora filer som ska allokeras i minnet.

Android kör ju dessutom de flesta applikationer i JVMen vilket i sin tur kräver ett extra steg av minnesallokering och java har aldrig varit känt för att vara resurssnålt.

Av Sidde
Skrivet av hakro807:

Nu agerade dock Apple på ett ganska obstinat sätt som även plockade bort USB A trots att det ännu är en självklar standard för allt utom mobila enheter.

Yes. Det är det något Apple gjort tidigare också i det som är transitionen mellan det man kallar Old World Macs till New World Macs. När de plötsligt bara dumpade en mängd äldre teknologier som ADB och övergick till USB utan att ha modeller som befann sig i båda världarna. I världen av IBM kompatibla PCs hänger ju PS2-porten fortfarande kvar på vissa mobos

Av Sidde
Skrivet av sweborn:

Ännu en iPhone utan nyheter sedan... trådlös laddning med iPhone 8? Håller med om att Jobs behövs.

Meanwhile Samsung kör med vikbara OLED-skärmar och flera appar öppna på skärmen samtidigt.

Vet inte om det behövs visionärer för att hantera sådant utan snarare att Apple själv valt att avstå från att fylla telefonen med funktioner som de kanske inte anser fungerar tillfredsställande. T.ex flera appar på skärmen samtidigt finns ju på ipad pro sedan 5+ år och stage manager för att gruppera applikationer har tillkommit på senare år. Och fungerar det på en ipad är det säkert inte många timmars arbete för att det ska fungera på en telefon och det måste istället vara ett aktivt val Apple gjort att inte köra det på telefonen.

Allt måste inte förändras för förändringens skull, se vad Microsoft håller på med i Windows som skräckexempel

Alla vill inte ha mer och mer.
Jag skulle gärna se att man offrar features för att ge mig mer batteritid, lättare telefon etc. istället.

Av Sidde
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hade jag haft en iPhone hade jag absolut uppgraderat till iPhone 15 om ryktena stämmer med USB c, bättre kamera för zoom, mindre kanter, dynamic island på alla.
Men nu när jag har en mellanklasstelefon av Android som man inte ens får extra sås på pizzan för vid inbyte, så lägger jag inte ut över 15 000kr på en 6,7" iPhone 15 eller vad den kostar i närheten.

Jag gillar dock skarpt att iPhone går emot att det enda kritik man kan säga emot dem är att den och andra flaggskepps telefoner som Samsungs är så otroligt dyrt.

Skrivet av dagas:

Måste ändå ha lightning för mina AirPod Max så gör mig inget att telefonen har lightning. Inget som får mig uppgradera. Kameran och skärmen är redan bra i 14 PRO. Svårt att komma på något som skulle få en uppgradera. Prestandan är tillräckligt bra till och med i en flera år gammal iPhone som XS. Så snabbare processor är rätt meningslöst. Finns inget som kräver så mycket.

Enda som jag ser som något väldigt intressant vore lätt utbytbart batteri för det är egentligen det som gör att man uppgraderar mer än något annat när batteriet blir slitet.

För att fortsätta beskriva problemet @lillaankan_i_dammen som dagas tar upp.
Det här med att bli av med lightning är lite drygt. Blir att storhandla kablar, Airpods (Pro/Max etc), 3,5mm-adaptrar etc så man får nog ta en big bang vid lämpligt tillfälle när hela ekosystemet är över på USB-C. Men just nu är inte Airpods etc. över på USB-C ännu.

Sedan kanske man har fler devices som man använder inom hushållet som blir kvar på lightning ett par år.
T.ex tangentbord till Macen, fjärrkontrollen till AppleTV etc. har lightning också. Man kanske också har iPads.

Så migreringen kanske kan ta 5år iaf så man behöver inte ha bråttom.

Av Sidde
Skrivet av ZyntaX:

Det ska bli intressant att höra Apple ta åt sig äran för USB-C

Apple gick all in på USB-C året 2016 på sina laptops där de till och med plockade bort USB-A.
Inte direkt så att de undvikit det då de i princip tvingade hela macintosh-ekosystemet till USB-C redan då.
Det är bra många år innan resten av industrin följt efter på "pc-sidan".

Av Sidde
Skrivet av DIFference:

Det kommer ju inte från Telia. Det står bara texten Telia som avsändare. Det gpr att går att skicka sms och sätts vilken avsändare man vill som text. Däremot kan du inte få det att se ut som det kommer från vilket nummer som helst.

Det är ju det jag menar också. Att telia tillåter på sitt eget nät att leverera meddelanden där någon annan sätter avsändare Telia.
Varför inte bara blockera det och sätta avsändaren på en svartlista?

Av Sidde

Jag finner det alltid lika märkligt hur operatörer som Telia tillåter phising på sitt eget nät med uppenbart falska avsändare. I detta fall Telia.
Det måste vara så enormt enkelt att sätta upp en svartlista.

Än roligare med Mail-phising när det till och med länkas in bilder från deras hemsida. Det också vore så enkelt att blockera.

Av Sidde

Fick också ett precis nu

Av Sidde
Skrivet av izzie:

Kul med en Express-ägare på forumet! Kappseglar du något?

Kappseglar inte mycket på min Express däremot har jag under många år tävlat en del mestadels med Neptunkryssare.
Men jag är ingen tävlingsmänniska utan det handlar då mer om att lära sig segla bättre och då är det bra med entyps-klasser så man kan enklare se och jämföra bra och dålig val och metoder.

Min Express använder jag för dagsseglingar, som en stor sportig jolle.

Bild från i förregår, semestern sista segling.

Av Sidde
Skrivet av oqvist:

Inte enligt resultatlistan jag läser

Vad menar du med marknadsföring?

Jag menar att de gärna lägger orden i mun på journalister om vad som är dåligt. Och sedan försöker skapa någon form av samtal om hur de förbättrar/försämrar sig jämte konkurrenter. Medan resultatet inte alls visat samma sak.

Edit: ungefär som Merc försökte spela underdogs under massa år trots att de var bäst. Nu handlar det om upgrades etc och att de var så dåliga under början på säsongen. Men resultatmässigt är de vad jag ser på samma position och bara att team runt omkring flyttar på sig.

Av Sidde
Skrivet av oqvist:

De var ingenstans i början av säsongen. Nu fastna de lite bakom McLaren också

De har väl varit 2a till 3e bästa varje race?
Jag upplevde det mest som marknadsföring att Merc haft en dålig start och sedan förbättring. Utan snarare banspecifika skillnader men Astor hade en bättre start och nu har ju uppenbart Mclaren tagit sig förbi. Men att totalt sett har inte Merc eller Ferrari närmat sig RB.

Av Sidde
Skrivet av oqvist:

Det är ju främst aston martins copy and paste som inte är lika effektivt nu längre när de måste vidareutveckla konceptet själva. mercedes och mclaren är ju absolut närmare redbull nu. Ferrari trampar lite vatten.

Är verkligen Merc närmare nu än säsongsstart? Är väl fortfarande typ 30s efter ett race.

Av Sidde

Verkligen kul att Mclaren är där uppe men vad händer med AM, Merc och Ferrari egentligen. RB/Max har ju fortfarande samma avstånd som vid säsongsstarten och de andra verkar inte komma närmare, snarare att tex de längre bak kommer ikapp.

Av Sidde
Skrivet av Hejss:

Håller med om detta men jag kan på ett sätt förstå det då Skys kommentatorer i första hand riktar sig till en brittisk publik och då självfallet favoriserar brittiska förare. För att inte nämna om hur dom håller på att spricka av stolthet över allt som sker på Silverstone, även om det är exakt samma förfaranden på Silverstone som på alla andra banor.

Har du någonsin varit med om att svensk sport varit så lyriska över något event som sker i Sverige? Och de andra brittiska sändningarna f1 tv och BBC är ju inte på samma vis en fan club imo.

Och runt favoriseringen favoriserar de långt ifrån alla brittiska förare. Varken Albon eller Norris får ju ens i närheten så mycket uppmärksamhet som ens Russell har fått genom sin karriär.

Men det är inte vad jag egentligen stör mig på utan det är allt annat som tex subtil smutskastning, ältande, ryktesspridning och trash talk de kör med som jag tror jag aldrig upplevt i någon annan form av sändning i mitt liv.

Sedan all form av känsla av att de vill "hänga med de coola" på alla möjliga sätt. Allt från att de inte kan sluta prata om/med kändisar till random dudes de har fått en autograf av.

Så ser man överlag beter de sig rätt oprofessionellt och inget jag vill ta del utav.

Därför väljer jag hellre att se på svenska sändningen, F1 TV eller BBC trots att de inte får ta del av lika mycket inside info under t.ex racen som sky annars brukar ha access till.

Av Sidde
Skrivet av oqvist:

Brundle är ju en total katastrof med sin googlade statistikrabbel

Jag tycker dom alla i Sky beter sig lite som om de vore redaktörer för Hänt Extra faktiskt, och att de har sina favoriter i stil med Carola som de följt i 20+ år och sina hatobjekt som de allt för ofta vill skapa konflikt med.
Hela deras produkt är för mig "drama" men kanske jag bara blivit för gammal...

Av Sidde
Skrivet av f@boy:

Är det bara jag som tycker att våra svenska kommentatorer är riktig bra?

Jag håller med. Klart bättre än Sky imo.

Av Sidde

Lyfter denna tråd igen då vi är på g att skaffa en hundvalp (Finsk lapphund) om några veckor.
Är i full fart med att anpassa hemmet och alla dess kablar för att bli mer valpvänligt.

Vad har ni för hundar?

Av Sidde
Skrivet av Pulver:

Inte många nämner integritet/anonymitet i valet av OS ännu.

Jag installerar ofta om OS på både Windows/Mac/Linux datorer och slås av att antalet frågor om hur många tjänster de vill att ska logga in med och hur mycket uppgifter man vill dela med sig av bara ökar och ökar för varje år.

Mitt val blir Linux, även om olika linux-distar givetvis inte är helt oskyldiga till datainsamling de heller, men det känns ändå som det säkraste alternativet om man vill slippa känna sig "övervakad"

Apple hävdar att integritet är viktigt, men vi vet alla att de samlar in minst lika mycket som Microsoft och Google.

Det här med datainsamling ingår definitivt i mitt val av MacOS och det är primärt tack vare LittleSnitch som jag kört i 20+ år.
Jag blockerar i princip varenda systemprocess från att prata med Internet och de jag tillåter har jag nästan alltid plockat ner pcap-filen från nätverkstrafiken för att titta på vad som skickas.

Det har varit ett så oerhört begränsat utbud av kontroll på applikationsnivå av vad de får prata med för destinationer på t.ex Linux att det för mig varit ett sämre val på skrivbordet. Däremot har OpenSnitch börjat bli lite mer moget nu även om det är långt långt kvar till den nivå som LittleSnitch ligger på.

Samma sak med t.ex MicroSnitch jag kör för att ha koll på om Mic och Kamera används.

Även om Linux-kerneln inte pratar med random molntjänst har systemd inte varit lika trevlig.
systemd hade en gång i tiden hårdkodat dns/tidsservrar mot 8.8.8.8 om man inte uppgett annat.
Samma fenomen hittar man i t.ex Gnome som har inbyggt precis som andra desktops stöd för att se om du ansluter till ett wifi med captive portal och därför gör slagningar för att validera detta.
Även inbyggda väderprognos-tjänster kan vara på by default i massa distros.

Så tyvärr är det få bra lösningen än att faktiskt ställa sig man in the middle och blockera by default.

Av Sidde
Skrivet av sKRUVARN:

Hur funkar det att köra en Windows VM? Jag antar att man måste köra Windows ARM, hur är kompabiliteten där med gamla x86 program (både 32bit och 64bit)? Eller går det att typ köra ett virtualiserat x86 OS med någon form av emulering?

Microsoft har byggt in stöd i Windows ARM för att köra x86-kod på ARM och det fungerar även när du kör detta virtuellt på MacOS. Dock inte med samma prestanda som Apple klarar av i MacOS.

Största begränsningen är du kommer inte kunna köra något som kräver x86-drivrutiner.

Av Sidde
Skrivet av walkir:

Vad rekommenderas istället?

Gatekeeper är alltid igång, tillsammans med LuLu och RadioSilence. Sedan känner jag mig trygg i routerns inbyggda skydd.

Kanske har lite föråldrat synsätt här med?

Som @Det Otroliga Åbäket skrev så måste man bedöma hotbilden.
Att få malware idag om du redan kör MacOS egna applikationsvitlistning som Gatekeeper är så är risken rätt låg för random malware. Att dessutom ha koll och default blockera nätverkstrafik från alla applikationer som startar gör att det är rätt få applikationer som kan skapa oreda. Däremot klarar du dig inte från supply chain-attacker eller 0 day sårbarheter i t.ex webbläsaren.

Därför är lösningen att också att ha bra offline-backuper så att om något händer kan du nå datat igen.
Ransomware/Data Wipers använder vad du redan har attachat i nätverket eller har möjlighet att logga in på för att rensa backuper nämligen.

Och se till att hålla ordning på sina olika molnkonton.
Undvik molnbasserade password manager, synca din password-fil istället med dina enheter,.

Bygg heller inte din hemma-miljö runt ditt Google-konto eftersom blir det låst är det nästan omöjligt att få det upplåst igen. Apple-konto har delvis samma risk, men Apple är lätt att få tag på och support av så där går det säkerligen att få kontot upplåst igen, men inte säkert att du kan återställa en enhet som du blivit utlåst från och få tillbaka datat.