Inlägg

Inlägg som Sidde har skrivit i forumet
Av Sidde

Namn: Kira
Ras: Finsk Lapphund
Kön: Tik
Född: Juni 2023

Säkrat upp hemmet med riktig datasäkerhet.

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AIL4fc8WcGwmZSNDCYd_OSDWu_N...

Kira är lös hemma hos oss nu, eller när hon inte är i någon av hagarna av kompostgaller vi satt upp.

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AIL4fc-EMJ-ZLvdNl-y0QHxEZgQ...

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AIL4fc_QH9AYphNofkfCuLNgWAF...

Av Sidde
Skrivet av Lämpis:

Du pratar gott om Apples service. Det jag hört är att de inte kan köpa upp ett lager av exempel skärmar till telefoner utan kan bara beställa en när en kund kommer in och väntetiden för reparation tar flera dagar istället för en timme. Också i avtalet står det många otrevliga saker. Var länge sedan jag såg videoklipp om detta som läste upp avtalet.

Om nu Apple service där företag som Luois Rossmann kan gå med för att få alla delar de behöver (komponenter på moderkortet, NAND-chips m.m.) varför klagar han? Är det något du vet som han inte vet? Han har reparerat Apple-datorer i kanske 15 år nu och har mycket svårt att få tag på komponenter. Varför går han inte med i Apple-programmet och kan få alla kretsar, schematics och tillgång till alla verktyg och mjukvara för att kunna reparera trasiga sensorer, byta display och annat som för 10 år sedan kunde göras lätt. Något stämmer inte.

....varför stoppade Apple firmware i en displaypanel som tidigare inte hade det och sedan ändrade i macOS att det kräver denna firmware/blob för att kunna dimra skärmen? Jag har inte hört någon skillnad i användarupplevelsen av denna förändring utan bara negativt för de som bytt panel till en identisk panel men som saknar denna firmware/blob. Någon fördel för detta?

Något stämmer inte. Apple beter sig som politiker. Pissa på sina kunder/väljare och kallar det regn..... De flesta verkar tro det är regn och accepterar det.

Det går att tillverka datorer som går att reparera. Framework 13 är ett exempel. Inte i samma kategori av finslipad design som Apple men denna maskin kan SSD och ram och fastskruvat batteri lätt bytas och datorn är enligt specifikationerna inte ens 1mm tjockare än MacBook Pro 14 inch. Inte samma prestanda och batteritid men ändå... Visar exempel på att inte behöver vara stora kompromisser.

I denna utvecklingen där Apple verkar vara ledande med att motverka reparationer är inte bra och liknande i andra områden. Bilar, hus, mobiltelefoner och som nu tillverkas så ser det inte bra ut 10-20-30-40 år framåt. Denna mycket negativa trend måste vändas för allas bästa, förutom rika psykopater och deras kumpaner.

Att ha en RMA/RTV-process för komponenter (https://en.wikipedia.org/wiki/Return_merchandise_authorizatio...) alltså att man bara får de komponenter man är ute efter är branchstandard. Varenda serverkomponent jag någonsin bytt under de åren jag varit ansvarig för servrar har alltid sett ut så att man uppger serienummer etc. och man får köpa delarna. Garanti eller inte. Att du förväntar dig att Apple skulle vara annorlunda förstår jag inte riktigt.

Dina exempel verkar överlag komma ifrån Rossman. Har du reflekterat över vad Rossman vill? Han är ju vad man idag kallar "influencer" och han tjänar dessutom pengar från elektronikreparation. Än mer är han ju en lobbyist för right to repair vilket är en jättebra sak i sig men han är knappast en neutral part här. Såklart han lobbar för hans sida vilket är helt naturligt. Men han är ju inte direkt den som vägar sina argument heller mot hur t.ex andra sidan kan se på saken.

Ur ett kundperspektiv, hur många när de har ett trasigt moderkort förväntar sig att någon plockar bort ytmonterade komponenter och ersätter eventuella kretsar med liknande grejer. Detta är en svunnen tid och görs mestadels bara i retro-datorvärlden där reservdelar knappt går att få tag på. Vanligtvis när man pratar reparation pratar man att byta ut färdiga "produkter", alltså PCBer med komponenter inklusive firmwares/romar etc.

Visst vore det bra om verkligheten vore lite annorlunda och alla kunde reparera allt när de vill hur de vill. Men så datorvärlden inte ut idag. Så enklast är väl att börja med 8bits datorer igen för att få uppleva friheten, även om ROMar är ett gissel

Av Sidde
Skrivet av Lämpis:

Visste inte att denna manual finns... men...

Varför använder Apple specialkretsar till sin SSD som har en benägenhet att gå sönder? Varför har Apple BIOS på dessa kretsar? Går SSD sönder är datorn helt oanvändbar. Förut med kass SSD kunde den användas med extern SSD.

Hur byter man tangentbordet som är fastnitat utan att byta hela chassit som gör bytet betydligt dyrare? Samma fråga angående display.

Kan vem som helst köpa en begagnad "Lid Angle Sensor" och byta den söndriga på sin dator och för att synka denna lätt starta ett verktyg på datorn och synka? Eller måste man köpa sensorn från Apple för att då får tillåtelse av Apple att synka nya sensorn med deras verktyg som bara kan få tags på online? Kan exempel Louis Rossmann köpa ett lager av sensorer från Apple och fritt kunna använda Apples verktyg för att fixa kundernas datorer? Tillåter Apple det?

Varför specialvarianter av kretsar på moderkortet som inte alls behöver vara special? Varför motverkar apple att dessa specialkretsar kommer ut på marknaden så deras datorer kan repareras?

Varför seriekoda komponenter så de inte kan bytas utan speciella vertyg som Apple inte delar med sig?

Varför inte skruva fast batteriet? Tar knappt någon extra plats. Känns som limmet skapar mer problem för det är större risk att batteriet punkteras när det tas ut.

Varför sätter Apple specialmjukvara i displayer (Detta var närmre 10 år sedan) så skärmar som inte hade denna mjukvara kunde inte längre dimmras? Har för mig kravet på denna firmware i skärmpanelen kom via en uppdatering av operativsystemet. Ingen mening med det. Dessa paneler var standardpaneler.

Finns andra punkter. Så lätt Apples datorer var att reparera 10 år sedan går inte idag. Apple har smygit in i varje ny modell små begränsningar. En specialkrets där, en ändring där och nu är de mycket svårare att reparera och att få tag på komponenterna reparera är mycket svårt. Förut kunde en display lätt att få tag på men men nya modeller är det stort sett omöjligt. Om en SSD går sönder på dagens datorer så enligt Rossmann är det nästan omöjligt att hitta dessa kretsar för att byta. Det finns chip men tagna från gamla datorer och hur slitna är dom? Kan också köpa lösa SSDn till Mac Pro och ta SSD-chippen där ifrån men dessa kostar otroligt mycket så det är troligen inte värt att reparera datorn.

Varför gör Apple allt detta?

Med min 11 år gamla Macbook har jag bytt batteri, SSD, ram och tangentbord. Dagens är byta batteri jobbigt med limmet, SSD är omöjligt för 99,9% av fallen och lika så tangentbordet.

Apple har ett designfel med för kort kabel till skärmar på flera av deras Touchbar-datorer. En av tre modeller godkände Apple att de reparerade det. Reparera genom att byta dela displayen för kabeln är fast på skärmen. Bytte de då till den längre kabeln eller till samma gamla korta? Det är inget jag kan ta för givet med dagens Apple. Se bara hur de hanterade tangentbordet på dessa datorer.

Först och främst:
Jag håller med dig om kvalitetskontroll. Det är tyvärr extremt tråkigt, men så är i princip hela vårt samhälle.
Alla försöker spara pengar, även på kvalitetskontroll och Apple är minst lika stora kålsupare som alla andra.
Det är svårt att köpa bra kvalitet idag oavsett vad man ska köpa och kasta mer pengar på något leder inte nödvändigtvis bättre.

Angående manualen och reparera:
Inte bara manualerna finns däremot.
Du får ju köpa alla delar som behövs så du behöver inte leta efter det på andra håll.
Att byta delar är aningen trassligt ja, det är nästan uteslutande så på allt som inte är medvetet designat för det.
Oftast är det för att man bryr sig inte om reparationen utan enbart hur praktiskt (billigt) något är att montera i fabrik.

Lagring:
Angående SSDer verkar du fått det lite om bakfoten tror jag. Det är inte "SSDer", det är samma form av NAND-krets men saknar helt kontrollern som gör att NAND-kretsar upplevs som en lagringsenhet för datorn. Eftersom kontrollern är en del av hela CPU-paketet nuförtiden så sitter den inte på lagringsenheten. Men redan innan detta hade de flyttat ut kontrollern till sin egen T2-krets för att hantera krypteringen baserat på den nyckel som du som slutanvändare skapar.
I ett flertal av Macarna nuförtiden där plats finns likt Mac Studio och Mac Pro är dessa enheter inte fastlödda.
Kanske är det en trend för övriga?

Att reparera åt andra:
Företag/Reperationsfirmor har möjlighet att bli partners till Apple och därav serva andra folks datorer.
Kanske är din lokala apple-återförsäljare en sådan.

Displayer och hårdvara generellt:
I princip alla kör egenskriven kod för sina produkter, allt från displayer till strömförsörjning.
Extremt få är opensource och därav är det stök runt sådant som brightness-kontroll om du ska köra *BSD eller Linux där man för hoppas på att tillverkaren iaf erbjuder en firmware-blob i bästa fall . HW-stödet för ny HW är mycket knapert i världarna där blobbar av licensskäl inte kan användas så jag kan inte öht se hur detta skiljer sig mellan Apple och någon annan tillverkare.
De flesta andra datortillverkare köper bara standardkomponenter från hyllan och hoppas på att tillverkaren av just den komponent de valde har en partner som skrivit en drivrutin för, och oftast bara för Windows.

Apple har kontroll på hela sin produktion. De gör vad som de anser vara bäst för deras behov och beställer nästan uteslutande anpassade lösningar för att passa deras behov. De har sannolikt inget intresse att upprätthålla någon "wintel"-standard iaf.
Och ingen bryr sig om att göra opensource-drivrutiner för sin hw.

Av Sidde
Skrivet av sparkar_boll:

Det må vara så att det går att reparera, men till vilket pris? Kollar du på kostnaderna så är det knappt värt det. Att byta en skärm på iPhone ligger på ca 3000 svenska riksdaler. För många är det då billigare att köpa en ny iPhone än att försöka reparera.

Utöver det kostar verktygen något groteskt mycket om du ska köpa. Hyr du så ska du verktygen vara tillbaka senast sju dagar efter att du har lagt ordern hos Apples partner. Du ska även skicka tillbaka delarna till Apple. Gör du inte det har de rätt att debitera dig en summa.

Jag tror knappast att någon vanlig medelsvensson kommer att försöka satsa på det, och knappast någon entusiast då det skulle kosta enormt mycket. Inte ens större företag, då de antingen skickar enheterna på skroten eller ber en auktoriserad verkstad laga dom.

Om man tycker priserna är höga är iaf en smaksak från person till person, men jag som jobbar med IT och Apple-produkter, skulle aldrig i hela livet spendera de pengarna på att laga en enhet. Då köper jag hellre nytt.

Det är bra att Apple väljer att satsa på reparationer för en hållbar och miljövänlig utveckling, men med de priserna så undrar jag verkligen vilka som skulle vara intresserade.

Detta är ett datorforum för datorentusiaster, att kunna och vilja reparera sin laptop hoppas jag förblir något man uppskattar i ett sådant forum. Att få köpa en ny skärm på en bärbar dator man kanske köpt för 50k är väl inget annat än positivt.

Om fläkten i min Mac Studio går sönder efter garantiperioden uppskattar jag iaf att kunna köpa en ny fläkt och byta ut själv.

Av Sidde
Skrivet av dagas:

Hade hoppats på 16 men 12 är åtminstone mer än 8. Men vet inte om man vill köpa Apple mer. Efter man sett Louis Rossmann. Har dessutom råkat ut nyligen för ett av problemen han tog upp nyligen. Att Apple designar iPhone för att slumpmässigt starta om sig när det är något problem som annars inte är något problem.

Tror jag undviker dem framöver. De blir bara värre med att hindra en från att uppgradera eller ens laga sina Apple saker.

Skrivet av Lämpis:

Jag är i samma situation. Apple gör allt idag för att användarna som äger deras datorer inte skall kunna underhålla dom, reparera och uppgradera. Tangentbordet är fastnitat, SSD fastlödd, bios på SSD. Låg kvalitet på SSD också med sin specialvariant istället för vanliga chip. Råkar man spilla lite på datorn kan tangentbordet vara förstört och nästan omöjligt att byta. Om något på moderkortet går sönder kan du inte komma åt datan på disken.

Också byta skärm går inte för det blir kalibreringsfel. Censorn om skärm är öppen eller stängd är synkad till skärmen och ett chip som inte bara kan bytas ut seriekodat.

Många andra designfel det gjort vilket gör att jag inte är bekväm att ha en Apple längre.

Tror ni är lite dåligt informerade om det här med reparation av Apples nyare datorer.
Apple till och med erbjuder att skicka hem verktyg till den som vill reparera.
Manual för hur man reparerar hittar ner på nedan länk.
Delar för att utföra egen reparation köper man genom Apple.

Exempel på manual:
https://manuals.info.apple.com/MANUALS/2000/MA2146/en_US/macb...

Övriga sidorna:
https://support.apple.com/en_US/manuals/maclaptops

Självbetjäningsreparation är avsedd för personer som har den kunskap och erfarenhet som krävs för att reparera elektroniska enheter. Om du har erfarenhet av komplexa reparationer av elektroniska enheter ger Självbetjäningsreparation dig åtkomst till äkta Apple-delar, -verktyg och -reparationsmanualer så att du kan utföra reparationer som inte täcks av garantin. Följ de här stegen om du vill utföra en rad olika reparationer av iPhone och Mac som inte täcks av garantin, t.ex. byte av skärmen.

Av Sidde
Skrivet av kahwalli:

Jag har spelat en del Q1/W, Q2 men mest Quake 3 Rocket Arena 3/Clan Arena. Kul med en "ny" release, men jag har svårt att tro att det kommer bli tillräckligt med folk online för vettiga matcher. Inga kids kommer bry sig och vi gamla gubbar har annat att göra. Men visst, jag saknar Quake

Det brukar vara en hel del som lirar https://xonotic.org/ iaf.
(441 players and 676 games (334 dm; 133 ctf; 69 ca; 57 cts; 24 tdm; 59 other) in the past 24 hours.)

Men det är nog mestadels gamla gubbar som spelar

Av Sidde
Skrivet av anders190:

Nej, det är en gratis uppdatering för alla versioner av Quake 2, du behöver bara ha en installation av spelet. Allt från orginal releasen från 90-talet till spelet köpt på exempelvis GOG och Steam.

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/quake-ii-rtx-ray-tr...

Ingen kan ju köpt spelet på 90talet förutom i pack av mängder med spel på brända skivor

Av Sidde
Skrivet av Buddaz112:

Det jag ville säga är att deras affärsmodell är att få oss användare att tro det ena är bättre än det andra. Har produkter från båda sidorna. Båda är lika bra och lika dåliga.
Benchmarks är mest bara för att sälja.
Min hypotes är att Android inte får lov att vara bättre. Att det finns mycket fult spel. Båda sidorna använder rätt så lika metoder.
Bara se på processorn där där det känns som att Apple med flera miljarder köper hela TSMC och de andra aktörerna får smulorna.
Iphone innehåller en Samsung display och en del minnen från Samsung. De är hårt beroende utav de för det finns ingen annan som tillverkar den kvantitet som krävs.
När det gäller OS båda läger har nästan identiska funktioner och båda är en varariation utav Linux
Jag vet vad du försöker säga om kompilering. Ändå. Båda kan hantera det du nämner. Jag förstår inte vad som är fördelen. Att den ena hanterar det hela någon microsekund saktare.
Samma prat är det här med AMD vs Intel och så vidare. Du får gärna förklara så jag hänger med. Förser ej vara ohövlig. Mest bara intresserad att förstå.

TSMC är bara en av flera och Apple är villiga att betala mera enbart, de andra kan köpa antingen av TSMC om de betalar men annars kan de köpa av någon annan, tex Samsung.
Men mycket av optimeringarna Apple gör för sin CPU/GPU är ju för att Apple designar den också, medan många andra telefontillverkare köper standard-cpuer som är rätt mycket general purpose.

Men åter till minnet, jag är långt ifrån särskilt erfaren utvecklare av Java då jag försökt undvika det som pesten senaste 20+ åren.
Så någon får gärna rätta de eventuellt dåliga förklaringarna jag gör. Men jag har varit unix-sysadmin under en massa år och haft en mängd erfarenheter av att hantera java-applikationsservrar på Solaris och Linux.

Men skillnaden mellan hur applikationer fungerar på Android jämfört med din "normala" applikation i datorn eller på en ios-telefon är att nästan allt i Androids userspace, alltså där programmen körs körs inuti en JVM. En virtuell maskin med sin egen minnesallokering och sin egen hantering av "processer". Likt när du kör ett java-program på din dator helt enkelt.
Det kanske potentiellt kan göras effektivt i teorin, men alla som kört Java har andra erfarenheter hur effektivt det är

Det i sig gör att JVMen måste först allokera ramet som ska användas innan applikationen och sedan ska det automatiskt släppas med en garbage collector. Minnet ska alltså rensas när JVMen tror den kan, istället för att applikationen gör det själv när den inte behöver en allokering längre. Jag har ingen aning om och hur google effektiviserat detta då de flyttat från java till kotlin nuförtiden men med tanke på hur Android-applikationer beter sig är det högst osannolikt att de lagt mycke tanke bakom detta. Så även när garbage collection har gjorts i en JVM går minnet bara tillbaka till det allokerade minnet till JVMen, alltså i heapen eller stacken men inte till systemet. JVMen sätter du också en mängd andra constrains i för applikationen, hur många trådar den får ha etc. Alltså detta ovanpå systemets egna hantering av detta.

Kontentan är att Android drar en massa mer ram i onödan helt enkelt och därför blir det mer viktigt att ha mer ram.
Det drar också en mängd onödiga systemresurser att inte köra programmen native utan allt måste gå genom en tolk. Dessutom att inte kunna köra systembibliotek och funktioner i shared memory mellan olika applikationer på samma vis vilket gör att man inte behöver dubbellagra saker i RAM.

Dessutom är det så att Apple försöker tvinga alla utvecklare att använda APIer i systemet för att utföra en mängd jobb, och därav tvinga utvecklarna att följa en optimerad men framförallt en väldigt hårt inrutad värld för varje applikationer. Du får helt enkelt inte ta upp för mycket minne, du får inte köra saker hur du vill i bakgrunden osv där resultatet är att mindre RAM behövs generellt. Dock om du t.ex jobbar/redigerar en 10GB stor videofilm vill du helst ha hela filmen i RAM såklart.
Men telefoner har sällan ett sådant usecase och har man det så jobbar man säkerligen med projekt-filer där källdatat ligger på en annan maskin och man har en komprimerad kopia man arbetar med.

Av Sidde
Skrivet av Buddaz112:

Jag tror det är en ren lögn för att de vill att användaren skall betala fula ockerpriser för mer.
Hur som helst. Det står minne utav Samsung/Micron
Du får inte ens senaste 5G chipet och då är ju frågan kommer den få wifi 7

Hur menar du betala för mer?
Du kan inte riktigt välja mer minne. Det är inte en del av affärsmodellen för iPhones vad jag vet.

Apple har inte segmenterat sina modeller efter prestanda öht utan pro är senaste generationen och icke pro är tidigare generationer med sämre skärm.

Och angående minnesanvändning är det bara googla upp benchmarks och stats.
Har du någonsin kört Java på din dator? Tror du det är effektivare med att köra applikationer i en JVM än t.ex som är native kompilerat från C,C++ eller ObjC? Android är tyvärr väldigt ooptimerat på många vis i jämförelse med iOS.

Google har ju försökt pusha till NDK men det har ju inte direkt blivit en succé.

Av Sidde
Skrivet av Buddaz112:

GSMarena nämner att porten på Pro kommer ha USB 3.2 och enbart bara vanliga som får 2.0 och 6GB minne det låter ju lite på ram sidan. Är så van vid 12GB på S22u
Sägs att det blir inte Qualcomm senaste 5G chip X75 utan X70
Märkligt upplägg. Om det stämmer så får det nog blir att vänta in någon annan telefon.

RAM-användningen på iOS är otroligt låg för att bakgrundsprocesser inte får användas samt att applikationer suspendas när de inte används. Det gör att i princip enda gångerna du behöver stora mängder ram är om du arbetar med stora filer som ska allokeras i minnet.

Android kör ju dessutom de flesta applikationer i JVMen vilket i sin tur kräver ett extra steg av minnesallokering och java har aldrig varit känt för att vara resurssnålt.

Av Sidde
Skrivet av hakro807:

Nu agerade dock Apple på ett ganska obstinat sätt som även plockade bort USB A trots att det ännu är en självklar standard för allt utom mobila enheter.

Yes. Det är det något Apple gjort tidigare också i det som är transitionen mellan det man kallar Old World Macs till New World Macs. När de plötsligt bara dumpade en mängd äldre teknologier som ADB och övergick till USB utan att ha modeller som befann sig i båda världarna. I världen av IBM kompatibla PCs hänger ju PS2-porten fortfarande kvar på vissa mobos

Av Sidde
Skrivet av sweborn:

Ännu en iPhone utan nyheter sedan... trådlös laddning med iPhone 8? Håller med om att Jobs behövs.

Meanwhile Samsung kör med vikbara OLED-skärmar och flera appar öppna på skärmen samtidigt.

Vet inte om det behövs visionärer för att hantera sådant utan snarare att Apple själv valt att avstå från att fylla telefonen med funktioner som de kanske inte anser fungerar tillfredsställande. T.ex flera appar på skärmen samtidigt finns ju på ipad pro sedan 5+ år och stage manager för att gruppera applikationer har tillkommit på senare år. Och fungerar det på en ipad är det säkert inte många timmars arbete för att det ska fungera på en telefon och det måste istället vara ett aktivt val Apple gjort att inte köra det på telefonen.

Allt måste inte förändras för förändringens skull, se vad Microsoft håller på med i Windows som skräckexempel

Alla vill inte ha mer och mer.
Jag skulle gärna se att man offrar features för att ge mig mer batteritid, lättare telefon etc. istället.

Av Sidde
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hade jag haft en iPhone hade jag absolut uppgraderat till iPhone 15 om ryktena stämmer med USB c, bättre kamera för zoom, mindre kanter, dynamic island på alla.
Men nu när jag har en mellanklasstelefon av Android som man inte ens får extra sås på pizzan för vid inbyte, så lägger jag inte ut över 15 000kr på en 6,7" iPhone 15 eller vad den kostar i närheten.

Jag gillar dock skarpt att iPhone går emot att det enda kritik man kan säga emot dem är att den och andra flaggskepps telefoner som Samsungs är så otroligt dyrt.

Skrivet av dagas:

Måste ändå ha lightning för mina AirPod Max så gör mig inget att telefonen har lightning. Inget som får mig uppgradera. Kameran och skärmen är redan bra i 14 PRO. Svårt att komma på något som skulle få en uppgradera. Prestandan är tillräckligt bra till och med i en flera år gammal iPhone som XS. Så snabbare processor är rätt meningslöst. Finns inget som kräver så mycket.

Enda som jag ser som något väldigt intressant vore lätt utbytbart batteri för det är egentligen det som gör att man uppgraderar mer än något annat när batteriet blir slitet.

För att fortsätta beskriva problemet @lillaankan_i_dammen som dagas tar upp.
Det här med att bli av med lightning är lite drygt. Blir att storhandla kablar, Airpods (Pro/Max etc), 3,5mm-adaptrar etc så man får nog ta en big bang vid lämpligt tillfälle när hela ekosystemet är över på USB-C. Men just nu är inte Airpods etc. över på USB-C ännu.

Sedan kanske man har fler devices som man använder inom hushållet som blir kvar på lightning ett par år.
T.ex tangentbord till Macen, fjärrkontrollen till AppleTV etc. har lightning också. Man kanske också har iPads.

Så migreringen kanske kan ta 5år iaf så man behöver inte ha bråttom.

Av Sidde
Skrivet av ZyntaX:

Det ska bli intressant att höra Apple ta åt sig äran för USB-C

Apple gick all in på USB-C året 2016 på sina laptops där de till och med plockade bort USB-A.
Inte direkt så att de undvikit det då de i princip tvingade hela macintosh-ekosystemet till USB-C redan då.
Det är bra många år innan resten av industrin följt efter på "pc-sidan".

Av Sidde
Skrivet av DIFference:

Det kommer ju inte från Telia. Det står bara texten Telia som avsändare. Det gpr att går att skicka sms och sätts vilken avsändare man vill som text. Däremot kan du inte få det att se ut som det kommer från vilket nummer som helst.

Det är ju det jag menar också. Att telia tillåter på sitt eget nät att leverera meddelanden där någon annan sätter avsändare Telia.
Varför inte bara blockera det och sätta avsändaren på en svartlista?

Av Sidde

Jag finner det alltid lika märkligt hur operatörer som Telia tillåter phising på sitt eget nät med uppenbart falska avsändare. I detta fall Telia.
Det måste vara så enormt enkelt att sätta upp en svartlista.

Än roligare med Mail-phising när det till och med länkas in bilder från deras hemsida. Det också vore så enkelt att blockera.

Av Sidde

Fick också ett precis nu

Av Sidde
Skrivet av izzie:

Kul med en Express-ägare på forumet! Kappseglar du något?

Kappseglar inte mycket på min Express däremot har jag under många år tävlat en del mestadels med Neptunkryssare.
Men jag är ingen tävlingsmänniska utan det handlar då mer om att lära sig segla bättre och då är det bra med entyps-klasser så man kan enklare se och jämföra bra och dålig val och metoder.

Min Express använder jag för dagsseglingar, som en stor sportig jolle.

Bild från i förregår, semestern sista segling.

Av Sidde
Skrivet av oqvist:

Inte enligt resultatlistan jag läser

Vad menar du med marknadsföring?

Jag menar att de gärna lägger orden i mun på journalister om vad som är dåligt. Och sedan försöker skapa någon form av samtal om hur de förbättrar/försämrar sig jämte konkurrenter. Medan resultatet inte alls visat samma sak.

Edit: ungefär som Merc försökte spela underdogs under massa år trots att de var bäst. Nu handlar det om upgrades etc och att de var så dåliga under början på säsongen. Men resultatmässigt är de vad jag ser på samma position och bara att team runt omkring flyttar på sig.

Av Sidde
Skrivet av oqvist:

De var ingenstans i början av säsongen. Nu fastna de lite bakom McLaren också

De har väl varit 2a till 3e bästa varje race?
Jag upplevde det mest som marknadsföring att Merc haft en dålig start och sedan förbättring. Utan snarare banspecifika skillnader men Astor hade en bättre start och nu har ju uppenbart Mclaren tagit sig förbi. Men att totalt sett har inte Merc eller Ferrari närmat sig RB.