För ungefär två veckor sedan gick MSI ut med anklagelsen om att konkurrenten Gigabyte bluffar med stödet för PCI Express 3.0. Ett 40-tal moderkort marknadsförs som förberedda för det nya gränssnittet, men enligt MSI är det endast modellen G1.Sniper 2 som klarar av att leva upp till kraven.

Nu tar Gigabyte bladet från munnen och svarar på kritiken. I en kort presentation medger tillverkaren att en del Gen 3-märkta moderkort visserligen har begränsningar, men att gränssnittet ändå fungerar tack vare den integrerade kontrollerdelen i Intel Ivy Bridge.

Hållhaken är att de kommande processorerna i familjen Intel Ivy Bridge kan leverera PCI Express 3.0 till den första grafikkortsplatsen utan hjälp av någon extra switch. I moderkort med plats för ett enda grafikkort ger detta tillgång till alla 16 datakanaler, men i modeller som klarar Crossfire- eller SLI-konfigurationer halveras antalet till åtta.

I praktiken innebär det att moderkort som saknar switch för PCI Express 3.0 och samtidigt har plats för mer än ett grafikkort inte kan tillhandahålla 16 datakanaler eller 32 GB/s bandbredd, som den nya standarden medger. Istället erbjuds endast åtta kanaler PCI-E 3.0, det vill säga 16 GB/s eller samma bandbredd som vanliga PCI Express 2.0 x16, även när endast ett grafikkort används.

Gigabyte kan således fortfarande hävda att moderkorten stöder PCI Express 3.0, trots att MSI har rätt i själva sakfrågan.