En av huvudnyheterna i Apple Iphone 5S är fingeravtrycksläsaren som huserar under hemknappen. Sensorn Touch ID används först och främst för att ersätta pin-lås, men även lösenord i exempelvis Itunes Store. Nu uppges närmast samtliga konkurrenter arbeta på liknande lösningar för sina kommande flaggskepp.

Enligt industrikällor till The Korea Herald kommer Samsungs Galaxy S5 inte utrustas med Iris-skanner, någonting tidigare uppgifter antytt om. Däremot har företagets mobilchef sagt att Samsungs undersöker möjligheten, vilket kan betyda att tekniken dyker upp i en annan telefon längre fram i tiden.

Galaxy S5 ska enligt samma rapport få fingeravtrycksläsare och till skillnad från Apple Iphone 5S ska den inte husera under hemknappen. Istället ska sensorn vara placerad under skärmen, vilket innebär att fingeravtrycket istället läses av genom att trycka fingret mot skärmen.

Därutöver väntas Galaxy S5 få en 5,25-tumsskärm med 2 560 x 1 440 pixlar och systemkretsen Qualcomm Snapdragon 805 alternativt en egenutvecklad 64-bitars processor ur Exynos 6-serien. Därutöver tros telefon komma i två olika utföranden, en med billigare bakstycke i plast och en dyrare i metall.

Samsung Galaxy S5 väntas bli presenterad på ett evenemang i London någon gång under mars eller april månad.