Kampen om kunderna i mellansegmentet för grafikkort börjar hetta till sig. AMD lanserade nykomlingen Radeon RX 480 blott föregående vecka och nu har bilder på och information om Nvidias kommande mellanklasskort Geforce GTX 1060 letat sig ut på nätet.

Det är den polska webbpublikationen Pure PC som läckt bilderna på kortet. En anmärkningsvärd nyhet som avslöjas är att kortet saknar en SLI-brygga, vilket antyder det inte kommer vara möjligt att parkoppla GTX 1060-kort via SLI. AMD stöder parkoppling av fyra Radeon RX 480 via Crossfire.

Andra intressanta detaljer som bilderna avslöjar är att kretskortet är betydligt kortare än kortets totala längd, cirka hälften så långt. Till skillnad från många andra kort med kortare kretsyta befinner sig strömanslutningen inte vid kortets mitt utan på dess bakre del.

Strömtillförseln sker över en ensam 6-pins PCI Express-anslutning. I de läckta bilderna ser strömledningarna ut att vara fastlödda på kretsytan. Om detta stämmer kan Geforce GTX 1060 bli en mer besvärlig produkt att modifiera med exempelvis tredjepartskylare.

Bilden på kortets baksida stärker även uppgifter om en 192-bitars minnesbuss då ett matchande antal minneskretsar inte ser ut att vara anslutna. När företag ska lansera nedskalade versioner av större kretsar är en vanlig metod att helt enkelt inaktivera eller eller utelämna komponenter som ingår i den större kretsen.

Nvidia väntas avslöja Geforce GTX 1060 inom de kommande veckorna.