Den svenska tillverkaren Fractal Design har gått ifrån att erbjuda ett litet sortiment stilrena chassin med fokus på minimalism och ljuddämpning, till att bli en större spelare med flera produktkategorier och en bred flora chassin under bältet. 2015 satsade bolaget på slopade 5,25-tumsplatser i och med Fractal Design Define S, vars design gjort avtryck i senare generationer.

Tre år senare är det nu dags för uppföljaren, i form av Fractal Design Define S2. Återigen står luftflöde och en öppen layout i första rummet, där chassit saknar plats för 5,25-tumsplatser, samtidigt som djupet inte stryker på foten som i syskonet Define C. Detta öppnar upp för moderkort enligt den utökade formfaktorn EATX.

Define S2 bakom moderkortsplåten_expand.jpg
Define S2 front_expand.jpg
Define S2 frontpanel_topp_expand.jpg
Define S2 isometric_expand.jpg
Define S2 side_expand.jpg

Designmässigt gäller sidopanel i härdat och reptåligt glas, medan resterande paneler bestyckas med plåt och ljuddämpande material. Undantaget är frontpanelen, som får en påkostad panel i anodiserat aluminium med borstad finish, också den ljuddämpad. I toppen kan användare byta ut den ljuddämpade plåtpanelen mot en monteringsram för kylning, enligt konceptet Moduvent.

Sett till kylningen återfinns totalt nio fläktplatser, varav tre ur serien Dynamic X2 inkluderas. Paradnumret är dock vattenkylningen, där toppen kan husera en radiator på 420 mm, botten en på 280 mm, och fronten en på 360 mm. I botten, fronten och toppen finns dessutom enkelt åtkomliga och borttagbara dammfilter. Nämnvärt är den inkluderade fläktkontrollern, vilken kan styra upp till sex extra fläktar.

På grund av den öppna layouten erbjuder Define S2 en ganska sparsmakad uppsättning lagringsplatser. Här återfinns två flyttbara 2,5-tumsbrackets, vilka kan monteras antingen på nätaggregatets kammare, eller bakom moderkortsplåten. Det sistnämnda utrymmet erbjuder även tre monteringsramar för antingen 3,5- eller 2,5-tumsenheter.

Frontpanelens får se sig en modernisering i och med Define S2, där denna nu utrustas med en USB Type-C (10 Gbit/s), två USB 3.0, två USB 2.0 samt ut- och ingångar för analogt ljud. Yttermåtten är så gott som identiska med föregångaren, och här gäller 543 × 233 × 465 mm, medan vikten tar ett stadigt steg upp från 8,5 kg till 11,6 kg.

Sett till kompatibilitet erbjuds stöd för fullstora nätaggregat, där 300 mm anges som största möjliga djup. För processorkylare är det en maximal höjd om 185 mm som gäller, medan modellen sväljer grafikkort upp till 440 mm i längd med fläktar monterade i framkant. Utrymmet för kabeldragning anges till 23 mm.

Fractal Design Define S2 lanseras nu, och butikstillgänglighet är att vänta inom kort. Det svenska riktpriset landar på 1 699 kronor, ett påtagligt steg upp från föregångarens 949 kronor. Än så länge har ingen variant utan glaspanel aviserats.