I augusti 2018 bröt Nvidia stiltjen på grafikkortsmarknaden och den två år gamla Pascal-arkitekturen fick sällskap av Turing. Även från grafikdivisionen hos konkurrerande AMD har nya grafikkort såsom Radeon RX 590 och Radeon VII lanserats, men fortsatt handlar det om de äldre arkitekturerna Polaris och Vega.

Med Radeon VII tog AMD dock för första gången en konsumentinriktad grafikkrets till tillverkning på 7 nanometer. I mitten av 2019 förväntas sedan företaget att följa upp med den nya grafikarkitekturen Navi, tillverkad på samma krympta nod. Nu hittar bilder av ett kretskort för ett AMD-signerat grafikkort ut på webben, där minnesplatserna skvallrar om att det kan handla om Navi.

Navi PCB 1.jpg

Bildkälla: Komachi via Baidu

Navi PCB 2.jpg

Bildkälla: Komachi via Baidu

Bilderna publicerades först i ett numera borttaget inlägg på det kinesiska forumet Baidu, för att sedan delas av Twitter-användaren Komachi. På bilderna syns fram- och baksida för ett kretskort täckt med en skyddande film, där AMD:s logotyp placerats ovanför PCI Express x16-anslutningen.

Runt sockeln som ska husera grafikkretsen syns åtta platser för grafikminne, där antalet lödpunkter uppgår till 180 per minneskapsel. Detta matchar specifikationerna för GDDR6-minne och eliminerar alternativet GDDR5, vars kapslar har 170 punkter. När det kommer till bussbredden gäller 256 bitar, vilket är på samma nivå som Nvidias Geforce RTX 2080 och RTX 2070.

Den 256 bitar breda minnesbussen talar dock för att kretskortet inte är ämnat för det yppersta prestandasegmentet. Trots detta finns utrymme för rejäl strömmatning över dubbla 8-pinskontakter, vilka ackompanjeras av spänningsreglering över tio faser. Därutöver syns fästpunkterna för bildanslutningar, som är anpassade för en HDMI, två Displayport och vad som ser ut att vara USB Type-C.

På Youtube-kanalen "Actually Hardcore Overclocking" analyseras bilderna grundligt och närvaron av tre hål betonas, vilka är belägna mellan strömkontakterna och spänningsregulatorerna. Dessa återfinns även på referenskorten för Radeon RX 64 och Radeon RX 56 och används där för att fästa den ensamma radialfläkten, som svarar för kylningen. Närvaron av de tre hålen antyder att en sådan typ av kylarlösning kan bli aktuell.

I dagsläget är få detaljer kända kring arkitekturen Navi, men klart är den bygger vidare på den befintliga instruktionsuppsättningen Graphics Core Next. Teknikmässan Computex 2019 går av stapeln den 28 maj och i samband med detta ska AMD hålla presskonferens, där Ryzen 3000-serien och Navi står på menyn. Huruvida någon lansering sker i samband med detta återstår att se.

Läs mer om AMD Navi: