När Nintendo igår avtäckte den renodlat bärbara spelkonsolen Switch Lite meddelades det att den också skulle få aningen bättre batteritid, tack vare en "mer effektivt strukturerad systemkrets". Mer information än så delgavs inte, men nya upptäckter pekar på att det faktiskt kan handla om en ny version av Tegra X1 som tillverkas på en krympt tillverkningsteknik.

nintendo-switch-9.jpg

Den ordinarie Switch-modellen är bestyckad med en Nvidias systemkrets Tegra X1 som tillverkas på 20 nanometer. Denna ger tillsammans med batteriet på 4 310 milliamperetimmar en uppskattad batteritid på 2,5 till 6,5 timmar, där krävande spel i regel snittar runt 3 timmar. Switch Lite anges istället få en genomsnittlig batteritid på 3 till 7 timmar, med 4 timmar för tyngre spelande.

Nintendo anger inte batteriets kapacitet för Switch Lite vilket gör systemkretsens roll i drifttiden något oklar, men Nintendo har avslöjat att systemkretsen har "strukturerats om" för bättre energieffektivitet. Anandtech har tidigare rapporterat om att en ny version av Tegra X1 verkar vara på gång och spekulerar i att den nya kretsen tillverkas på 16 eller 12 nanometer för bättre energieffektivitet.

Det verkar som att den krympta kretsen inte blir isolerad till Switch Lite. Nintendo har skickat in en ansökan om revidering av den ordinarie Switch-modellen till amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC. I ansökan ber Nintendo om lov för att revidera Switch-modellens innehåll utan att behöva certifiera produkten igen. Revisionen handlar om "en ny SoC", det vill säga integrerad systemkrets.

TegraX1-GPU.jpg

Ordinarie Switch använder en Nvidia Tegra X1 som tillverkas på 20 nanometer.

Vidare beskriver ansökan även att Nintendo vill ändra produktens NAND-lagring, vilket antyder att Nintendo kan komma att öka mängden lagring i ordinarie Switch. En mindre sannolik möjlighet är att minnestypen ska ändras. Då Nintendo ansöker om en revision utan att behöva gå igenom hela certifieringsprocessen kan det betyda att ordinarie Switch ska uppgraderas tidigt i höst.

Tidigare spekulationer har angivit att Nintendo ska lansera en bärbar variant av Switch och en uppgraderad modell av ordinarie modell som populärt kallats "Switch Pro". Spekulationerna runt denna Pro-modell angav höjda klockfrekvenser och krympt tillverkningsteknik, men detta kan alltså vara den reviderade Switch-modell som beskrivs i Nintendos ansökan till FCC.

När den reviderade Switch-modellen släpps och om den kompletteras av en Switch Pro-modell längre fram återstår att se. Switch Lite lanseras den 20 september till ett pris om 199 USD, vilken kan väntas motsvara cirka 2 500 kronor inklusive moms.

Läs mer om Nintendo Switch:

Erbjudande: Kaffemugg och Logo Tee

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Logo Tee.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!