De senaste åren har det varit tufft för många halvledartillverkare. Globalfoundries har skrotat utvecklingen av 7 nanometer, medan Intels 10-nanometersteknik försenats med fyra år. Taiwanesiska TSMC däremot går som tåget, och trots att bolagets nuvarande 7 nanometer är klassledande så stannar inte utvecklingen där.

Det är sedan tidigare känt att TSMC inlett småskalig produktion av skarpa kretsar på 5 nanometer, så kallad riskproduktion. Nu verkar denna ha gått enligt plan, där bolaget tidigarelägger startskottet för massproduktion på noden. Tidigare lösa "under 2020" byts nu mot en konkret plan för produktion första halvan 2020.

Detta innebär en snarlik tidsplan som vid utrullningen av 7 nanometer, där massproduktion påbörjades i maj 2018. Sedermera kom systemprocessorn A12 Bionic till Apples Iphone att bli den första att nytta tekniken redan i september samma år. Huruvida nästa års Iphone hinner få en krets baserad på 5 nanometer återstår dock att se.

iphone-xs-max.jpg

TSMC själva menar att orsaken till den accelererade utrullningen beror på större efterfrågan på ledande processnoder, till följd av försäljningsframgångar för 5G-enheter. Samtidigt är den typen av kretsar ofta mindre och enklare att tillverka än grafikkretsar på hundratals kvadratmillimeter. Det är därför sannolikt att kretsar för mobila enheter kan bli några av de första att tillverkas på 5 nanometer.

Den nya processnoden kommer framförallt innebära högre transistortäthet, där samma antal transistorer får plats på en 45 procent mindre yta jämfört med nuvarande 7 nanometer. Prestandamässigt är uppemot 15 procent högre klockfrekvenser att vänta, samtidigt som energieffektiviteten ökar med 20 procent.

Avslutningsvis har TSMC många järn i elden just nu. Under 2020 introduceras även en uppdaterad 7-nanometersteknik, 2021 kommer ett derivat kallat 6 nanometer, och redan 2022 ska 3 nanometer introduceras. Jämförelsevis hoppas konkurrenten Intel introducera 7 nanometer 2022, vilken sägs motsvara TSMC:s 5 nanometer i transistortäthet.

Läs mer om halvledartillverkningen:

Källa: Digitimes

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!