Sedan vårens lansering av Samsungs flaggskeppsmobiler i Galaxy S10-familjen har det hänt en hel del gällande kretstillverkningen. För Galaxy S10-telefonerna använde Samsung dels de egna systemkretsarna Exynos 9820, som tillverkades på den egna 8nm-tekniken, och dels Qualcomms Snapdragon 855 som tillverkades på TSMC:s 7nm-process.

Detta innebar att modellerna med den egna Exynos-kretsen hade en nackdel gentemot Snapdragon-konkurrenten, sett till både energieffektivitet och storleken på kretsytan. Sedan dess har Samsung jobbat på den förfinade processen 7 nanometer EUV, som krymper kretsarna och gör dem mer energieffektiva samtidigt som tillverkningen blir mindre komplicerad och mer kostnadseffektiv.

72138.jpg

De internationella varianterna av vårens Samsung Galaxy S10-telefon var bestyckade med Exynos 9820 som tillverkades på 8 nanometers tillverkningsprocess.

Samsung presenterar nu den första systemkretsen (SoC) som tillverkas på 7nm EUV i form av Exynos 9825. Sett till specifikationerna bestyckas kretsen med fyra stora processorkärnor samt fyra enklare kärnor för lättare arbetsuppgifter. De stora kärnorna består dels av två av Samsungs egna Cheetah M4-kärnor med topphastighet på 2,73 GHz, och dels två ARM Cortex-A75-kärnor med topphastighet på 2,4 Ghz.

De fyra enklare Cortex-A55-kärnorna tuffar på med en topphastighet på 1,95 GHz. Grafikkretsen är en ARM Mali G76MP12 var klockfrekvens ska vara högre än motsvarigheten i Exynos 9820. Kretsens minneskontroller stöder LPDDR4X-minne i hastighet om 2 093 MHz. Kretsens mediaenhet kan avkoda video i 8K-upplösning vid 30 bildrutor per sekund (FPS) eller 150 FPS vid 4K UHD-upplösning, och stöder formaten H.265/HEVC, H.264 och VP9.

Systemkretsens integrerade modem är ett Shannon 5000, vilket är ett LTE-modem för kategorierna LTE 20/13. Detta ger teoretiska maxhastigheter för nedladdning på 2 gigabit per sekund när 8x frekvensaggregering används. Uppladdning har en teoretisk maxhastighet på 316 megabit per sekund.

Exynos 9825 väntas bli systemkretsen som används i Samsungs kommande flaggskeppsmobil Galaxy Note 10, som avtäcks på ett speciellt event i New York i kväll klockan 22.00 svensk tid. Utöver att användas för att tillverka Samsungs egna kretsar kommer företagets 7nm EUV-process även användas för att tillverka andra företags kretsar, däribland Nvidias kommande grafikkort i Ampere-familjen.

Läs relaterade artiklar:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!