I början av förra året introducerade AMD grafikkortet Radeon VII, vilket blev den första konsumentmodellen där kretsen tillverkades på TSMC:s 7-nanometersteknik. Radeon VII baserades dock i grunden på det renodlade beräkningskortet Radeon Instinct Mi50, vilket erbjöd ytterligare funktionalitet i form av full prestanda för dubbelprecision-beräkningar samt felkorrigering för grafikminnet.

Då Radeon Instinct Mi50 var menat som ett "accelerator"-kort för exempelvis maskininlärning saknade det helt bildutgångar och lämpade sig därför inte för användning i professionella arbetsstationer. För det sistnämnda syftet introducerar AMD nu den nya modellen Radeon Pro VII, vilket bär med merparten av finesserna hos det besläktade beräkningskortet i Radeon Instinct-familjen.

421920_RadeonPro_straighton_02_0014_alpha.jpg
421920_RadeonPro_rearangle_02_0012_alpha.jpg

Radeon Pro VII baseras i mångt och mycket på Vega-kretsen som återfinns i både Radeon VII och Radeon Instinct Mi50. Detta innebär totalt 60 aktiva beräkningsenheter (CU) och 3 840 streamprocessorer. Likt Radeon Instinct-modellen ackompanjeras kretsen av 16 GB HBM2-minne med felkorrigering (ECC) som körs i 1 000 MHz på en 4 096-bitar bred minnesbuss vilket ger en total bandbredd om 1 TB/s.

421920_RadeonPro_flatbracket_01_0009_5K.jpg

Till skillnad från Radeon Instinct Mi50, som helt saknar bildutgångar, finns det goda resurser på den fronten för Radeon Pro VII. Här erbjuds hela sex Mini Displayport-utgångar enligt standarden Displayport 1.4, vilket enligt AMD kan används för exempelvis skärmväggar alternativt driva en enskild skärm i upplösningar i upp till 8K med HDR aktiverat.

Radeon Pro VII launch deck - EMBARGOED until 5.13-15.jpg
Radeon Pro VII launch deck - EMBARGOED until 5.13-24.jpg
Radeon Pro VII launch deck - EMBARGOED until 5.13-29.jpg

Den nya kortet riktas som namnet antyder mot det professionella segmentet, där bland annat tunga simuleringar inom produktdesign och industri lyfts fram som ett av de primära användningsområdena där dubbelprecisionsberäkningar (FP64) används flitigt. AMD jämför gärna kortet mot Nvidia Quadro RTX 5000, vilket enligt företaget är både långsammare och dyrare vid denna arbetslast.

Vidare trycker AMD hårt på området professionell videoredigering, och då främst vid arbete med tungt källmaterial i höga upplösningar som 8K. Företagets egna mätningar visar återigen ett prestandaövertag för Radeon Pro VII ställt mot Nvidias dyrare modell Quadro RTX 5000 vid redigering av 8K-upplöst material med mjukvaran DaVinci Resolve.

Radeon Pro VII launch deck - EMBARGOED until 5.13-39.jpg
Radeon Pro VII launch deck - EMBARGOED until 5.13-38.jpg
Radeon Pro VII launch deck - EMBARGOED until 5.13-37.jpg

För den som vill utöka beräkningskraften och den tillgängliga minnesmängden i samma arbetsstation kan två Radeon Pro VII-kort sammankopplas via AMD:s gränssnitt Infinity Fabric Link. Detta låter grafikkretsarna dela på en gemensam minnespool (totalt 32 GB) samtidigt som den maximala bandbredden för kommunikation mellan kretsarna uppgår till 168 GB/s.

I samband med avtäckandet av det nya grafikkortet rullar AMD även ut en ny version av renderingsmotorn Radeon Prorender. Mjukvaran kan implementeras som insticksprogram i andra mjukvaror för att hårdvaruaccelerera utvalda operationer. Den nya versionen bjuder på utökad funktionalitet i bland annat Unreal Engine och Blender samt ger stöd för flera grafikkort via Infinity Fabric Link.

Radeon Pro VII väntas finnas tillgänglig i butik under juni månad med ett rekommenderat pris på 1 899 USD eller motsvarande 23 195 kronor inklusive moms.

Läs mer om AMD:s professionella plattformar: