E-handelsjätten Amazon slog upp de digitala butiksdörrarna i mitten av 90-talet med böcker i sortimentet, ett sortiment som idag innehåller allt från sportutrustning till grafikkort. Bolaget har därtill expanderat utanför hemlandet USA och exempelvis intagit både Tyskland och Storbritannien, medan den svenska marknaden hittills inte fått någon butik.

De senaste åren har det rapporterats flitigt om att Amazon är nära att hamra ned bopålarna även i Sverige, där samtal med Postnord och en nyregistrerad filial kanske varit de mest uppmärksammade bevisen. I samtal med Dagens Nyheter säger nu Emma Hernell från HUI Research att nätbutiken på allvar etablerar sig i Sverige till hösten, något som källor bekräftat för företaget.

Även detaljhandelskonsulenten Markus Varsikko intygar hösten som Amazons Sverigedebut, men datumet är ännu okänt. Varsikko spår att den sker i september eller oktober, medan Hernell snarare är inne på en lansering i samband med Black Friday, som i år infaller den 27 november. Dagens Nyheter frågar även Amazon om den stundande lanseringen, men bolaget avböjer att kommentera uppgifterna.

Varsikko och Hernell är eniga när det gäller Amazons strategi för varudistribution, där produkterna inledningsvis kommer att skickas från Tyskland. Leveranstiderna sägs hamna på 2–3 dagar och därtill väntas att butiken och produktbeskrivningar översätts till svenska, samt att Prime-programmet även kommer hit.

Emma Hernell förklarar att när Amazon öppnat i andra länder har böcker och hemelektronik påverkats mest, i och med ökad konkurrens med lägre priser som följd, samtidigt som näthandeln som helhet ökat. Det återstår alltså hur övrig svensk e-handel kommer att agera, men även om lanseringen sker under sen eller tidig höst.

Brukar du beställa varor från Amazon i dagsläget? Ser du fram emot debut i Sverige? Berätta i kommentarstråden!