Steam är Valves långlivade distributionsplattform för digitala spel och konceptet dominerade länge marknaden, som i övrigt främst bestod av spelutvecklarnas alternativ för egna titlar. För två år sedan ändrades dock detta, när Epic Games i kölvattnet efter storsuccén Fortnite öppnade egen butik. Genom att lägga beslag på exklusiva spel, ge bort titlar gratis och genom att därtill erbjuda utvecklare lägre avgifter, fick Epic Games Store snabbt fotfäste.

Tjänsten är ofta föremål för diskussion bland spel- och teknikentusiaster, medan Epic Games grundare och VD Tim Sweeney, hållit tjänsten i rampljuset genom att bråka med Apple. Sedan mitten av december har Epic Games dagligen skänkt nya spel till användarna, men nu hamnar spelbutikens klient i hetluften av helt andra skäl. På forumet Reddit har Ryzen-användare nämligen noterat att Epic Games Launcher driver upp processortemperaturen.

Looked at mine, 5900x - 64C while just browsing youtube... closed epic games launcher, drops 20 degrees. Lol.

I know I've looked into this before because my idles don't stay that high or while I'm just web browsing so I think it's more likely there's a bug in their launcher that's causing it. Either way I barely use it so it's off startup for now... – ZeroSelath

Det är Reddit-användaren Neoncarbon som startat en tråd, som i skrivande stund har omkring 11 000 röster. Användaren rapporterar om att dennes AMD Ryzen 7 5800X-processor vid vila når 50 °C med klienten i bakgrunden, vilket sjunker till 37 °C när den stängs ned. I tråden får Neoncarbon medhåll och användare vittnar om nära halverad batteritid på bärbar dator, men även om temperaturskillnader på 20 °C.

Epic Games Launcher.PNG
Epic Games Launcher 1.PNG

Undertecknad noterar att Epic Games Launcher som bakgrundsaktivitet använder runt 2,5 procent av den egna Ryzen 7 2700X-processorn. När klienten helt stängs ned infinner sig mycket riktigt en temperatursänkning, men endast om 4 °C och inte alls de tvåsiffriga sänkningar som talas om på Reddit. Tilläggas kan däremot att både grafikkort och processor belastas en hel del när klienten är synlig, men även att kylning och exemplarvariation är viktiga aspekter när det gäller temperaturfrågan.

Tekniksajten Hot Hardware sätter Neoncarbons påstående under lupp och observerar temperatursänkning om cirka 19 °C med 16-kärniga Ryzen 9 5950X. Med hjälp av verktyget Glasswire undersöker de också i vilken utsträckning Epic Games Launcher kommunicerar med omvärlden. Resultatet är att 22 olika servrar konsulteras när klienten är minimerad, och totalt skickas ungefär 514 kB data under en timme. Enligt Hot Hardware är det 14 gånger mer än vad Steam-klienten skickar.

Huruvida det finns ett samband mellan datainsamlingen och temperaturerna går endast att spekulera i. Klart är att klienten inte ser ut att vara särskilt väloptimerad, men för den som är orolig eller vill slippa onödigt höga temperaturer kan exempelvis GOG Galaxy 2.0 användas för att nå Epic Games Store-spelen utan att ha klienten igång. Det återstår att se om Epic Games uttalar sig i ärendet framöver, eller om de i det tysta rullar ut en uppdatering som kommer tillrätta med det avvikande beteendet.

Har du en Ryzen-processor och Epic Games Launcher? Noterar du någon temperaturskillnad om du stänger av sistnämnda?