Resizable BAR har sedan förra höstens grafikkortslanseringar varit på tapeten, främst genom AMD:s teknik Smart Access Memory (SAM). Tekniken går i korta drag ut på att erbjuda systemets processor direkt access till en större andel av grafikkortets minne än de block om 128 MB som varit standard. Än bättre är att stöd för tekniken finns inbakat i PCI Express, men grafikkortsmakarna har väntat tills nu med implementation.

SweClockers har redan testat Nvidias första stapplande steg med Resizable BAR, och konstaterat prestandaökningar om cirka 5 procent i upplösningen 1080p. Nu rapporterar Videocardz att Nvidias partnertillverkare Galax och Gainward är först ut med stöd för Resizable BAR för övriga kort i Geforce RTX 3000-serien, alltså korten RTX 3090, RTX 3080, RTX 3070 samt RTX 3060 Ti.

Uppdateringen är för närvarande endast listad på bolagens kinesiska webbplatser, vilket antyder att Nvidia inte klarerat BIOS med Resizable BAR-stöd för internationellt bruk ännu. Samtidigt påminner Videocardz om att Nvidia utlovat stöd för tekniken till mars månads slutskede – och att en internationell utrullning sannolikt följer inom kort.

NVIDIA-RTX3090-ResizableBAR.png

Bildkälla: Wesleyxy, Chiphell

Någon som inte vilat på hanen är användaren Wesleyxy på det kinesiska forumet Chiphell, som testat ett Geforce RTX 3090 i sex speltitlar med Resizable BAR på- respektive avaktiverat. Resultatet är en skjuts i prestanda om drygt 3 procent i upplösningen UHD (3 840 × 2 160 pixlar) – och här lyfts även fram att verktyget som publicerats av Gainward Galax och Gainward inte är märkesspecifikt.

Resizable BAR för kort från Nvidia är likt tidigare låst till utvalda speltitlar på drivrutinsnivå, då bolaget tidigare meddelat att tekniken inte alltid ger positivt utslag på prestandanivåer. Den äventyrlige kan ladda ned Galax och Gainwards BIOS-uppdateringar med hjälp av instruktioner publicerade på Reddit och uppdatera sitt RTX 3000-kort med stöd för tekniken.

Trots att uppdateringen uppges fungera med grafikkort av samtliga fabrikat råder vi att vänta på en mer internationell och officiell utrullning som sannolikt sker inom kort.

Läs mer om Resizable BAR: