Microsoft satsar stort på Xbox Game Pass, det är det ingen tvekan om. Konceptet lanserades år 2017 och ser ut att utvecklas i en allt snabbare takt. Sedan förra sommaren har Xcloud, EA Play och flera spelstudior, däribland Bethesda, välkomnats in i Xbox-familjen. Inför spelmässan E3 delar de med sig av vad de ser i framtiden, med fokus på att sammanlänka spelare oavsett hårdvara.

Microsofts övergripande mål är att ge användare vad de kallar "Xbox-upplevelsen" utan att behöva någon annan hårdvara än en handkontroll. För att nå dit ska de samarbeta med TV-tillverkare och bygga in sina tjänster i nätverksanslutna TV-apparater. De bekräftar även att de arbetar på sin egen strömningssticka, för att ta Xcloud till alla bildskärmar utan att behöva en spelkonsol. Någon tidsplan för när TV-apparater bestyckas med Xbox-tjänster eller när en strömningssticka gör entré specificeras inte, men konceptet ser ut att likna hur Google gör med Chromecast.

Något som får en tidsplan är Xcloud för webbläsare, som inom några veckor öppnar för alla Game Pass Ultimate-prenumeranter. Xcloud får stöd genom Edge, Chrome och Safari, men de specificerar inte på vilka enheter. I det beta-test som genomfördes tidigare i år inkluderades PC/Windows och IOS-enheter, men nu säger de inte mer än att användare "bara är ett klick bort från gaming på nästan vilken enhet som helst".

Senare i år ska Microsoft även integrera Xcloud med Xbox-applikationen till PC, samt implementera fler molnlösningar till sina konsoler för att exempelvis låta användare prova spel innan de laddar ned dem. Utöver det ska Microsoft även se över de olika prenumerationstyperna och förbättra dem för att inkludera fler spelare. Alla uppdateringar finns listade på Xbox Wire-bloggen, tillsammans med delar av deras egen statistik kring hur Xbox Game Pass påverkar spelares engagemang och deltagande.

Xbox tar över scenen på E3 den 13 juni tillsammans med Bethesda. Phil Spencer och Satya Nadella har redan talat sig varma om företagets tjänster och hur investerade Microsoft är i gaming. Det blir dock sannolikt inga fler större uppdateringar om Xbox Game Pass under E3, där ska det istället blir fokus på nästa omgång speltitlar.

Läs mer om Xbox Game Pass: