När Intel ger sig in på grafikkortsmarknaden blir två aktörer tre. De två andra är AMD och Nvidia med sina väl etablerade varumärken Radeon och Geforce, vilka används för alla grafiklösningar med fokus på konsumenter. Efter att fram till nu använt arkitekturnamnet Xe (uttalas "See" /reds. anm.) lanserar Intel varumärket Arc.

I en flashig videosnutt med tidsenlig dunka-dunka-trailer-vid-produktpresentation på Twitter avslöjas det nya varumärket Intel Arc ämnat grafikkort för konsumenter. Intel Arc blir alltså det som tidigare kallats för Xe-HPG, där suffixet är kort för High Performance Graphics, vilken är den avgrening av arkitekturen Xe som är ämnad spelorienterade grafikkort.

Inte nog med att Intel ger Xe-HPG ett faktiskt varumärke, bolaget går även ut med att lanseringen äger rum tidigt år 2022. Det här är senare än slutet av 2021 som tidigare kommunicerats av Intel.

Skärmbild (29).png

Vad fördröjningen beror på är inte känt, däremot har rykten under lång tid gjort gällande att kretsbristen satt käppar i hjulen för Intels lanseringsplaner. Enligt tidigare uppgifter ska Intels grafikkretsar tillverkas på TSMC:s 7-nanometersteknik, en av de värsta drabbade noderna. Denna används av bland annat ärkerivalen AMD, som använder tekniken för praktiskt taget samtliga av sina produkter.

Förutom det nya varumärket Intel Arc, full kompatibilitet med DirectX 12 Ultimate och användning av grafikminnet GDDR6 håller Intel sina kort nära bröstet. Mycket pekar mot att den första kretsen kodnamn DG2 har 512 beräkningsenheter (execution units, EU) och en 256-bitars minnesbuss parat med upp till 16 GB GDDR6-minne. Prestandan tros ligga i nivå med ett Geforce RTX 3070.

Läs mer om Intel Arc: