Mjukvarujätten Microsoft gick nyligen ut officiellt med att lanseringen av nästa stora operativsystem äger rum den 5 oktober. På menyn står ett enhetligt gränssnitt och en lång rad av andra mer praktiska förändringar, däribland för pekskärmar. Nu står det klart att höstens mjukvara får sällskap av ny hårdvara i bolagets Surface-serie.

Med ett kort "Du är bjuden" på Twitter länkar Microsoft till en landningsplats som förmedlar datumet den 22 september klockan 17:00 svensk tid. Samtidigt som bolaget inte går in på några närmare detaljer förmedlar bilden med all önskvärd tydlighet att åtminstone en ny enhet i datorserien Surface är på agendan för seneftermiddagen.

Microsoft har en bred flora av formfaktorer och i bild visas den ursprungliga Surface Pro, vilket innebär högpresterande komponenter i en surfplattas kropp. Denna kan sedan anslutas till ett separat tangentbord med tillhörande pekplatta, vilket tillsammans med baksidans ryggstöd ger enheten liknande funktionalitet som en traditionell bärbar dator.

Vid sidan om en mycket trolig Surface Pro 8 florerar uppgifter om att budgetvarianten Surface Go är på gång i en tredje upplaga. Andra uppgifter talar för en andra generation av telefonen Surface Duo, vilken använder Googles operativsystem Android tillsammans med ett Windows-osande gränssnitt och är fylld med allehanda Microsoft-tjänster.

Det ska inte heller uteslutas att Microsoft bjuder på "en till grej". Bolaget lade nyligen Windows 10X på is, ett operativsystem som bland annat skulle få anpassningar för dubbla skärmar. Samtidigt stod det klart att Microsoft hade för avsikt att ta delar av arbetet med Windows 10X och integrera det i huvudversionen av Windows. Det ska därför inte uteslutas att Microsoft avtäcker en helt ny formfaktor med just två skärmar.

Vad hoppas du på att Microsoft presenterar på Surface-evenemanget den 22 september? Berätta!