Det finns många parametrar att ta hänsyn till när en skärm ska väljas, men för den som spelar hamnar upplösning, storlek och uppdateringsfrekvens i första rummet. För välflytande spelande är uppdateringsfrekvens norr om 60 Hz ofta ett krav, och för exempelvis snabba e-sporttitlar är högsta möjligt uppdateringsfrekvens önskvärd. Med åren har nivån successivt höjts från 120 Hz för att idag ligga i 360 Hz-spannet, med tillhörande 1080p-upplösning.

Nu hissar kinesiska BOE ribban ytterligare genom att demonstrera en 27 tum stor skärm som med uppdateringsfrekvens om 500 Hz, i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Företaget är först att ta fram en fungerande produkt med den imponerande specifikationen, medan konkurrerande paneltillverkare som LG och AU Optronics står redo med 480 Hz-paneler först mot slutet av 2022. Produkter med dessa väntas någon gång nästa år.

BOE.PNG

Tilläggas bör att BOE-skärmen endast är en prototyp och det återstår att se om produkten omvandlas till en brett tillgänglig variant i närtid. Bakom bedriften står framsteg på materialsidan, där traditionell teknik med tunnfilmstransistorer (TFT) ersätts av oxid-baserade halvledare (eng. oxide semiconductors). Fördelarna med sistnämnda över TFT LCD beskrivs som snabb omställning och egenskaper som bidrar till låg energiförbrukning, men den knepiga processen att använda halvledartypen i tunt format är koden som BOE knäckt.

Vid sidan av den skyhöga uppdateringsfrekvens specificerar BOE svarstid om 1 millisekund, 8 bitars färgdjup och Displayport-anslutning. Med upplösningen begränsad till 1080p finns möjligheten att låta skärmen sträcka på benen, när senaste snittets grafikkort och processorer paras med lättdrivna e-sporttitlar som Counter-Strike: Global Offensive. Det går endast att sia om prisklass och tillgänglighet, men även ett tränat öga märker skillnad jämfört med dagens toppskikt.

Källa: Sina

Vilken uppdateringsfrekvens har du på din skärm? Berätta i kommentarstråden!