En allt vanligare och populärare funktion till bildskärmar är stöd för High Dynamic Range (HDR). Funktionen kombinerar hög ljusstyrka och ökat färgdjup för att uppnå ett större omfång av ljus- och färgnivåer. Det ska i sin tur öka detaljnivån även vid väldigt ljusa eller mörka scener.

I takt med att HDR ökat i popularitet har även Microsoft hakat på trenden, i form av fler HDR-relaterade mjukvarufunktioner i Windows. Det inkluderar bland annat ett kalibreringsverktyg med rötter i Xbox mjukvara och Auto HDR för spel med stöd för det. Nu utökas det sistnämnda med fler inställningsmöjligheter samt ökat stöd för system med flera grafikkort.

ahdr-intensity-1024x666.jpg
ahdr-check-box-1024x781.jpg

Det första tillägget är ett nytt reglage, genom vilken det går att justera hur intensiv Auto HDR-effekten ska vara. Detta påverkar både färg- och ljusintensitet. Den fungerar både i Windows inställningar samt direkt i spel genom Xbox Game Bar. Inställningarna sparas individuellt för varje spel i olika profiler och växlar automatiskt mellan dem. För användare som föredrar Xbox Game Bar tillkommer även möjlighet att aktivera Auto HDR direkt där.

Både reglaget och de extra inställningarna för Xbox Game Bar är tillgängliga för alla användare med den senaste versionen av Windows 11. För de som deltar i Windows Insider-programmet tillkommer även möjlighet att stänga av eller begränsa notifikationer från Auto HDR-funktionen.

Därtill testar Microsoft fler optimeringar för system med flera grafikkort i SLI eller Crossfire. Stödet infördes redan under föregående år, men nu meddelar Microsoft att det förbättrats för att fungera med Auto HDR i ännu fler spel än tidigare.