När Intel slutligen lanserade grafikkorten Arc för dryga två månader sedan var det utan "äkta" stöd för grafikgränssnittet DirectX 9. Istället nyttjas en slags emulering som i praktiken översätter anropen till DirectX 12. Lösningen innebär att mjukvara som kräver DirectX 9 blir körbar, men hittills har det lämnat en hel del att önska vad gäller prestandabiten.

Trots att grafikgränssnittet har ett antal år på nacken är det flera spel som nyttjar det, särskilt inom kategorin e-sport. Där återfinns bland annat populära titlar som Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends och Starcraft 2. Med sin senaste drivrutin råder Intel bot på del av problemet, med utökat stöd för DirectX 9.

x9-driver-update-perf-01sss.png
x9-driver-update-perf-02.png
x9-driver-update-perf-03.png
x9-driver-update-perf-04.png

När Intel ställer den färska drivrutinen mot en lanserad i oktober är det en blandad kompott. Siffrorna är baserade på tester med Arc A770 och alla redovisade spel når högre bildfrekvens (FPS), även om titlar som Payday 2 och Guild Wars 2 inte bjuder på några dramatiska förändringar. Ett par titlar utmärker sig desto mer, däribland Counter-Strike: Global Offensive, vars genomsnittliga FPS ökar med nästan 80 procent i både 1080p och 1440p.

Värt att notera är dock att den nya implementeringen inte ersätter tidigare emulering, utan att de istället kombineras för en slags hybridlösning. Intel förtydligar även att deras huvudfokus förblir modernare gränssnitt, men att fler förbättringar och optimeringar för äldre spel och grafikgränssnitt är på gång.

Läs mer om Intel Arc: