Efter många förseningar lanserade Intel under hösten Arc A770 och Arc A750, som är bolagets första riktiga försök till grafikkort för gaming. Recensionerna från media har dock inte varit nådig, och det inte nödvändigtvis på grund av hårdvaran utan till stor del till följd av undermåliga drivrutiner. Det är också något Intel själva erkänt och arbetar hårt på att åtgärda.

På Linux-sidan bygger grunden för drivrutinerna till Intels grafikkort på ålderdomlig kod i form av grafikkerneln "i915", vars namn härrör från styrkretsen 915G som lanserades 2004. Det här ska det bli ändring på när Intel nu arbetar på en helt ny grafikkernel som är skriven för den betydligt mer moderna Xe-arkitekturen, vilken förutom i grafikkort återfinns integrerad i processorerna Tiger Lake, Alder Lake och senaste Raptor Lake.

Den nya kodbasen ska göra det möjligt för Intel att utnyttja mer delad infrastruktur för bland annat TTM-minneshantering och DRM-schemaläggaren (Direct Rendering Manager) som introducerades med AMDGPU. Drivrutinen ska även fortsatt fungera tillsammans med Intels Iris Gallium3D, ANV Vulkan och preliminärt än Mesa3D. Primärt är dock förhoppningen en mer strömlinjeformad mjukvara utan gammalt bagage för såväl nuvarande som framtida grafikhårdvara från Intel.

Planerna om en ny grafikkernel till trots försvinner inte i915 utan får fortsatt stöd och underhåll av Intel, men ska även användas med Xe-hårdvara för saker där den beskrivs fungera bra. Det exempel som tas upp är anslutning till bildskärmar. Grafikkerneln ska sjösättas någon gång under 2023 och det ska redan nu finnas en MR som är "tillräckligt funktionell för att köra Gnome, webbläsare, spel i OpenGL och Vulkan" med "eventuella" krascher och buggar.

Källa: Phoronix