De senaste åren har varit skakiga för den på jakt efter ett färskt grafikkort, eftersom tillgången varit låg och priserna höga. Brytning av kryptovalutan Ethereum hade ett finger med spelet, där stora företag köpte tusentals grafikkort för att maximera vinsterna under den digitala guldruschen. Nu har intresset för kryptovaluta svalnat, men bland grafikkorten syns lämningar som Nvidias kryptobegränsande LHR-spärr.

Under perioden gick det ingen nöd på Nvidia, som dels skapade specifika grafikkort för att bryta kryptovaluta, dels rapporterade rekordkvartal – ett tydligt tecken på att miners gav klirr i kassan. När The Guardian nu intervjuar Nvidias teknikchef Michael Kagan är det tydligt att grafikkortsjätten bemästrat konsten att vända kappan efter vinden. Kagan understryker nämligen att kryptovaluta "aldrig kommer att göra något bra för mänskligheten" – till skillnad från artificiell intelligens (AI).

All this crypto stuff, it needed parallel processing, and [Nvidia] is the best, so people just programmed it to use for this purpose. They bought a lot of stuff, and then eventually it collapsed, because it doesn’t bring anything useful for society. AI does – Michael Kagan, Nvidia

Med stänk av högmod förklarar Kagan att Nvidias hårdvara är den bästa för parallella beräkningar, och att det är den enkla förklaringen till att mjukvara för mining skapades för Nvidia-grafikkorten. Han berättar vidare att kryptovalutorna kollapsade för att de "inte tillför något användbart till samhällen". Detta uttalande visar dock bara en av många sidor i diskussionerna om kryptovaluta, som spänner från nackdelar som utnyttjande av kriminella och hög energiåtgång, till fördelar i länder med problematiska banker och myndigheter.

I never believed that [crypto] is something that will do something good for humanity. You know, people do crazy things, but they buy your stuff, you sell them stuff. But you don’t redirect the company to support whatever it is. – Michael Kagan, Nvidia

I samma hårda ordalag förklara Kagan att han inte tror på att kryptovalutor kan föra något gott med sig, men att "folk gör galna saker" och köper Nvidias hårdvara för detta ändamål. När han pratar AI är det dock med betydligt mer positiv ton. AI är visserligen inte samma volatila bransch som kryptovalutor, men med tiotusentals grafikkort sålda för att träna och driva AI-system, finns också ekonomiska incitament för att hålla sig på god fot med storkunder som Microsoft och Amazon.