De kommande månaderna utökar Nvidia Geforce RTX 4000-serien med tre nya grafikkort, där varianten RTX 4060 Ti med 8 GB GDDR6-minne dyker upp den 24 maj, till ett riktpris om 5 199 kronor. Någon gång i juli får grafikkortet sällskap av en modell med 16 GB minne – som till skillnad från exempelvis GTX 1060 inte medför ändringar hos grafikkretsen. Någon gång i juli dyker däremot även ett nedskalat RTX 4060-syskon upp.

Nvidia avtäcker trio i Geforce RTX 4060-familjen

Nvidia bekräftar att endast Geforce RTX 4060 Ti med 8 GB minne släpps i Founder's Edition-utförande. Till skillnad från förra generationens Geforce RTX 3060 Ti använder nykomlingen samma typ av kylare som övriga RTX 4000-kort, med dubbla motriktade fläktar. När seriens föregångare gästat SweClockers testlabb har dessa kylare visat både god kylprestanda och ljudnivå, vilket sannolikt spiller över till den enklare och mer energisnåla varianten.

4060 Ti.jpg

Geforce RTX 4060 Ti i Founder's Edition-utförande blir tillgängligt inom kort.

Geforce RTX 4060 Ti i Nvidias utförande använder till synes samma kylarlösning som hos RTX 4070, men där den två kortplatser tjocka modellen men byter grå metalldetaljer mot silver. I likhet med RTX 4000-familjens andra Founder's Edition-kort kör företaget vidare på strömmatning via 12VHPWR-anslutning. Bland specifikationerna antyds dock att partnerkort har goda möjligheter att avvika från detta, för att istället använda en ensam 8-pinnars PCI Express-kontakt.

Med Founder's Edition-stämpeln kommer garanti på en prislapp som motsvarar riktpris, något som inte alltid gäller kort från partnertillverkare. De Geforce RTX 4000-lanseringar som skett i närtid visar dock på allt annat än strykande åtgång och återförsäljarnas hyllor rymmer i skrivande stund ett stort antal färska kort till riktpris. Det är därför inte omöjligt att partnertillverkare strävar mot att nå den lägre prispunkten, varför brist på Nvidia-signerade modeller inte nödvändigtvis blir problem.