Den kanske i särklass största kritik som riktats mot Intels Arc-grafikkort handlar om drivrutinerna. Vid lansering fungerade de riktigt dåligt, särskilt med äldre spel. Sedan dess har Intel implementerat flera uppdateringar och skruvat upp prestandan i nya såväl som gamla speltitlar. Nu anländer ännu en uppdatering, som bjuder på över 300 procent högre prestanda.

Drivrutinen är en betaversion och det stora klivet i prestanda är begränsat till en ensam titel – Assassin's Creed: Unity. I upplösningen 1080p gör Intel gällande att det handlar om ett prestandalyft på upp till 271 procent, med inställningarna skruvade till "Very High". I 1440p stiger det ytterligare en bit för totalt 313 procent högre prestanda, men då endast vid grafikinställningen "High".

Assassin's Creed: Unity är DirectX 11-baserat och förhållandevis gammalt, med nästan nio år på nacken. Varför Intel trots det väljer att lägga krut på att optimera för just den titeln uppges inte, men det kan vara svar på svidande kritik. Optimeringen lanseras nämligen knappt två veckor efter att Digital Foundry testat Arc A770 och A750 på nytt.

arcass.jpg

Prestanda i Assassin's Creed: Unity låg inte på topp för två veckor sedan. Bildkälla: Digital Foundry

Intels Arc-grafikkort har generellt sett presterat sämre i titlar med äldre DirectX-versioner, från version 11 och nedåt, och Digital Foundry pekade ut specifikt Assassin's Creed: Unity som ett av de spel som fortfarande fungerade riktigt dåligt.

I testslingan lyckas Arc A750 knappt hålla 20 FPS, samtidigt som motståndaren Geforce RTX 3060 ligger nära 80 FPS i samma scenario. Med det som utgångspunkt skulle en ökning om cirka 300 procent ge runt 80 FPS och därmed placera Arc A750 i samma liga som gröna lagets konkurrent.