Iphone 15-familjen väntas överge Lightning-kontakten till förmån för USB Type-C. Grundorsaken är EU:s nya lag, som tvingar alla tillverkare av mobiltelefoner och ett antal andra elektronikprodukter att använda just USB Type-C, för att konsumenter ska slippa flera uppsättningar laddare och laddkablar.

Men Apple kommer knappast nämna EU, skriver Mark Gurman på Bloomberg. Företaget har hela vägen fram till att lagen slutgiltigt röstades igenom varit kritiska, men något spår av kapitulation är inte att vänta på Apples pressevent den 12 september. Istället räknar Mark Gurman kallt med att Apple presenterar bytet som en egen idé och en vinst för kunderna – nu kan de ladda både datorn och mobilen med samma kabel, till exempel.

Internt på företag påstår Mark Gurman att det finns viss oro för negativa effekter av övergången. Ett orosmoln är att det blir enklare för tillbehörstillverkare att ignorera "Made for I"-programmet för licenserade tillbehör – även om Apple enligt rykten fortfarande kommer låsa IOS för att vissa tillbehör bara ska fungera om de är licenserade, precis som idag. Snabbladdning sägs också bli begränsat till licenserade tillbehör, men där kan Apple försvara tilltaget med att det garanterar brandsäkerheten.

Ett annat huvudbry är hur Apple ska blidka arga kunder vars existerande tillbehör och kablar inte längre fungerar med senaste Iphone-modellerna. Några chefer är också oroliga över att det blir enklare att byta från Iphone till Android, skriver Mark Gurman.