EU-kommissionen publicerade under onsdagen som planerat en lista över de olika tjänster som har klassats som så kallade grindvakter (eng. gatekeepers) och nu måste börja följa de strängaste reglerna under EU:s rättsakt om digitala marknader (DMA).

Som väntat återfinns Alphabet, Amazon, Apple, Bytedance, Meta och Microsoft på listan. Samsung var med på den preliminära listan, men har undantagits. Detta eftersom att bolagets webbläsare för Android, som skulle placera företaget på den slutgiltiga listan, inte har tillräckligt hög marknadsandel.

Klicka här för att se alla företag och tjänster som omfattas av DMA
  • Alphabet: Android, Chrome, Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping, Googles reklamtjänster, Youtube

  • Amazon: Amazons reklamtjänster, Amazon Marketplace

  • Apple: App Store, IOS, Safari

  • Bytedance: Tiktok

  • Meta: Facebook, Instagram, Marketplace, Metas olika reklamtjänster

  • Microsoft: Linkedin, Windows

Visa mer

EU-kommissionen inleder utöver det utredningar för att avgöra om Apples Imessage och Microsofts Bing, Edge och reklamverksamhet ska undantas från reglerna för grindvakter, som företagen har begärt. De utredningarna ska vara klara inom fem månader. Dessutom ska kommissionen utreda om Apples Ipad OS också ska läggas till på listan, jämte IOS. Den utredningen ska ta maximalt ett år.

DMA är främst tänkt att skipa rättvisa på den digitala marknaden, genom att reglera de stora plattformarna. Det ska främja konkurrens genom att förhindra att mindre aktörer aldrig får en chans att ta sig in på marknaden, till följd av de stora bolagens "grindvaktande". Nätjättar som uppfyller kriterierna måste följa ett antal riktlinjer, som inkluderar bland annat krav på att låta användare installera tredjepartsapplikationer och avinstallera medföljande applikationer och program. Det ingår även nya lagar gällande kompatibilitet mellan hårdvara och mjukvara samt datainsamling av olika slag.