Tidigt år 2022 letade sig Valves portabla speldator Steam Deck ut till användare för första gången. Ur kartong levereras den med tredje generationen av Linux-baserade Steam OS och över ett år efter lansering är jobbet med mjukvaran långt från över. Utöver kontinuerliga uppdateringar verifieras spel ur Steam-biblioteket på löpande band.

I mars, några veckor efter lanseringen, låg antalet verifierade spel på strax över 1 000 stycken. När datorn firade ett år låg siffran på 10 000. Nu passerar Steam Deck ännu en milstolpe – i databasen Protondb går det att se att siffran växt till över 12 000 titlar. Mer exakt handlar det i skrivande stund om 12 117 titlar, varav 4 063 har den gröna "Verified"-bocken som signalerar att spelet är fullt kompatibelt med det handhållna formatet och fungerar utan handpåläggning.

Resterande 8 054 räknas som "Playable". Det innebär att de fortfarande är fullt spelbara, men missar något av de hårdare krav som Valve ställer på verifierade spel. Det kan exempelvis saknas möjlighet att navigera spelets launcher med handkontroll eller på annat vis krävas manuella inställningar för optimal spelupplevelse.

Nyckeln till det allt växande utbudet spel är kompatibilitetslagret Proton, som gör det möjligt att driva även de spel som inte är officiellt utvecklade till Linux. Valves Steam Deck-satsning driver inte bara antalet spel till Steam Deck, utan utökar även listan på spel som fungerar med andra Linux-distributioner. Det kvarstår fortfarande många spel, eftersom Steam huserar över 90 000 titlar, men det går inte att neka att det är en imponerande tillväxt.

Läs mer om spel till Linux: