I ett färskt beslut meddelar European Data Protection Board (EDPB) att Meta måste stoppa all riktad reklam på plattformarna Facebook och Instagram. Förbudet gäller inte bara EU, utan samtliga 30 länder i europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och ska verkställas av irländska dataskyddsmyndigheten om senast två veckor.

Förbudet gäller riktad reklam som är baserad på data om hur användares beteende (eng. behavioural advertising), något Meta redan är i hetluften för. I veckan utannonserade Meta att Facebook och Instagram får ett prenumerationsalternativ, där användare får möjlighet att välja bort såväl spårning som reklam för en kostnad om cirka 120 kronor i månaden.

Planerna är ett svar på EU-krav grundade i dataskyddsförordningen GDPR, som tillsammans med nya lagpaketet DMA bland annat ställer krav på att användare i större omfattning ska kunna välja bort spårning och riktad reklam. I Norge har norska Datatillsynet redan utfärdat ett motsvarande stopp, inklusive böter, sedan augusti. Eftersom Norge inte är ett medlemsland är det inte giltigt i resterande EU, varför Datatilsynet lämnat ärendet vidare till EDPB, som i sin tur beslutat om motsvarande åtgärder inom EU.

EDPB menar att beslutet var nödvändigt trots Metas nya planer. Detta eftersom de redan i slutet av år 2022 konstaterade att Metas metod, där användare godkänner datainsamling och hantering via användarvillkoren, inte följer GDPR. De tillägger att de anser att bolaget misslyckats med att genomföra de åtgärder som EU krävde redan innan årsskiftet och att det är hög tid för Meta att sätta in åtgärder – eller riskera böter på upp till 4 procent av sin globala omsättning.