Slutsats

Att testa minnen är inte så lätt eftersom man bör testa i exakt samma processorfrekvens. Många tester sker genom att öka både frekvenserna för minnen och processor, vilket ger mycket svårtolkade resultat.

I vårt tidigare test med 512 MB-moduler i par, vann CH-5 med låga latenser mot Samsung TCCD i överklockningstesterna. Här ligger också huvudpoängen med högpresterande minnnen, skall man inte överklocka bör man helt enkelt välja några minnen med bra inställningar (man väljer inte minnen med Samsung UCCC-kretsar). När man däremot överklockar blir det genast svårt, och i detta test med 1024 MB-moduler i par fanns det ingen klar vinnare.

För de som redan har högpresterande minnen (2 x 512 MB) verkar det inte så viktigt att byta till några av de minnen vi testar här. Däremot lär tendensen sannolikt vara att vi får fler och fler spel som kräver en hel del minne. Har man dessutom en av de nya processorna med två processorkärnor så klarar datorn bättre av att hantera flera program samtidigt. Resultatet av detta borde även innebära att minnesmängden riskerar att bli en större flaskhals, ifall man utnyttjar att det blivit smidigare att ha många program igång samtidigt.

Corsair TWINX2048-3500LL PRO

Den här gången kan vi inte utse minnena med låga latenser som klara vinnare utan det är lite mer komplicerat än så. Jämför man mot inställningarna 3-4-4-8 T1 krävs det mycket höga frekvenser för att matcha Corsair-minnena. Infineon-kretsar verkar inte vara lika stort lotteri som Samsung UCCC-kretsar om man ser på de resultat som andra fått med liknande minnen, men samtidigt kommer de inte ens i närheten av sådana frekvenser som Winbond BH-5 (för 512 MB-moduler). Corsairs minnen ger bra prestanda oavsett om man överklockar eller inte. Det finns lysdioder som indikerar hur mycket minnena arbetar, men samtidigt kostar de också en hel del.

Fördelar

  • Bra prestanda även utan överklockning.

  • Krävs höga frekvenser från minnen med Samsung UCCC-kretsar för att få likvärdig prestanda.

Nackdelar

  • Dyra

Pris till slutkund cirka: 3600 kronor

G.SKILL F1-4000USU2-2GBHZ

Även om OCZ-minnena överklockade till högre frekvenser än G.Skill fick vi mer prestanda med dessa minnen. Orsaken var högre frekvenser med inställningarna 3-3-3-8 T1. Resultaten var skiftande och ibland svårtolkade men de kunde matcha Corsair minnena i de flesta tester och skillnaden var så pass liten mellan dem att vi inte kan utse en vinnare. Nu kan det föstås röra sig om tur med Samsung UCCC-kretsarna, så alla kan nog inte vänta sig samma resultat.

Fördelar

  • Gav mer prestanda i testet än OCZ eftersom den klarade högre frekvenser med inställningarna 3-3-3-8 T1.

Nackdelar

  • Krävs överklockning för att ge bra prestanda.

Pris till slutkund cirka: 2700 kronor

OCZ Gold Edition PC4000 GX XTC

Det är mycket svårt att avgöra om den nya kylningen som OCZ kallar XTC är mer effektiv än andra. Vi kan dock konstatera att dessa minnen överklockade högst av alla. Samsung UCCC-kretsar är dock kända för att kunna ge väldigt skiftande resultat så det är möjligt att vi haft tur med dessa minnen. Tyvärr innebar det i detta fall inte högst prestanda, utan då bör man se till G.Skill som klarade högre högre frekvenser i 3-3-3-8 T1, eller till Corsair som klarar av bra minnesinställningar. Men samtidigt kan det lika gärna röra sig om tur med Samsung UCCC-kretsarna för G.Skill. Resultaten är med andra ord svårtolkade.

Fördelar

  • Klarade högst frekvens i 3-4-4-8 T1 (277 MHz).

Nackdelar

  • Hade problem med att nå höga frekvenser med bättre minnesinställningar (3-3-3-8 T1).

  • Krävs överklockning för att ge bra prestanda.

Pris till slutkund cirka: 2700 kronor

Överlag var det små skillnader i prestanda mellan de olika modulerna, men för att utnyttja möjligheterna så mycket som möjligt krävs som vanligt kunskap. Man skall inte heller stirra sig blind på frekvenser utan testa sig fram till bästa möjliga kombination.

I just detta test blev G.Skill och Corsair de som gav bäst prestanda. För överklockare verkar det gå rätt jämnt ut vilket minne man väljer och då kan det vara en god idé att se på priset. Här ligger Corsair dåligt till med sitt höga pris och G.Skill och OCZ har en klar fördel. För de som inte överklockar är Corsair ett klart bättre val, men det finns billigare alternativ i så fall.

Vi skulle vilja tacka de som gjorde detta produkttest möjligt

Kylning.com bistod med G.Skill F1-4000USU2-2GBHZ till testet.

NetShop bistod med OCZ Gold Edition PC4000 GX XTC till testet.