Testsystem, mjukvara och metod

IMG_6107.jpg

Komponenter

Komponent

Modell

Chassi

Fractal Design Arc

Processor

Intel Core i7-3770K @ 3,5 GHz (3,9 GHz turbo)

Moderkort

Intel DZ77RE-75K

Minne

8 GB Corsair Vengeance LP

Hårddisk

Crucial M4 256 GB

Nätaggregat

Cooler Master 700 W

Operativsystem

Windows 7 Ultimate 64-bit

Testmetod

För att ge så verklighetstrogna resultat som möjligt monteras kylarna i ett chassi från Fractal Design. Utöver eventuella fläktar för processorkylaren ventileras lådan av en 140 mm-fläkt i fronten (insug) samt två likadana modeller i taket respektive bakkant (utblås). Samtliga chassifläktar roterar i förhållandevis långsamma 550-600 RPM.

Referenser är den prisade luftkylaren Thermalright Silver Arrow samt Intels standardkylare. Den förstnämnda varianten testas även med en ensam 140 mm-fläkt begränsad till spänningen 5 volt, vilket ger extremt låg ljudnivå.

Kylpastan som används för samtliga tester är Noctua NT-H1 och efter varje omgång rengörs kylaren och processorns värmespridare grundligt. Under en timmes belastning avmäts processorns temperatur med hjälp av Core Temp. Sist men inte minst sammanställs resultatet och medelvärdet av samtliga kärnor under den sista minuten, vilket ger den slutgiltiga siffran i tabellerna.

Ljudnivåerna mäts på cirka 20 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Observera att nivåerna mäts i ett vanligt rum med konventionell ljudtrycksmätare, utan extra isolering eller avancerad testutrustning.

Testmjukvara

prime95.png

Applikation

Användning

Prime95 2.77

Mjukvara som genom tunga matematiska beräkningar belastar processorn till bristningsgränsen med höga temperaturer som följd.

Coretemp

Minimalt program vilket läser av temperatursensorerna hos Intels processorer med bra resultat.

Hwmonitor

Ytterligare en mjukvara för övervakning vilken används för att bekräfta resultaten.