Problematik med DirectX 12

Att årets upplaga av Hitman är ett av de första spelen att släppas skarpt med DirectX 12-stöd är säkert många medvetna om – inte minst till följd av AMD:s hårda marknadsföring av titeln. Tyvärr är implementationen av det nya gränssnittet under all kritik, vilket är anledningen varför vi valde att slopa läget helt och hållet i våra prestandamätningar i denna artikel.

hitman-cpu-390-dx12.png

Även om vi lyckades få ut prestandasiffror ur spelets DirectX 12-läge ville vi inte använda dessa i skarpt syfte av en enkel anledning – den faktiska spelupplevelsen var katastrofal. Det rörde sig främst om ett bitvist kraftigt oflyt i sekvensen, och då talar vi inte om "microstuttering" utan rejäla hack. Dessa går till en viss del att skåda i grafen ovan som mäter GPU-användningen, där "dalarna" inträffar samtidigt som de värsta hacken.

Ovanpå detta uppstod det ett antal andra konstiga problem, däribland att AMD:s Fiji- och Tonga-baserade grafikkort begränsades till något slags låst Vsync-läge under DirectX 12, oavsett vad vi ställde in i spelet. Det hela kan enligt AMD lösas provisoriskt genom att koppla in en andra skärm med högre uppdateringsfrekvens och sedan köra spelet mot den primära skärmen.

Därtill var det problem att ens få DirectX 12 att lira med Nvidia-kort, i alla fall om man ville köra spelet i fullskärm. Allt som oftast kraschade istället drivrutinen, alternativt fastnade vi vid en svart skärm tills den berömda knappkombinationen ALT-F4 applicerades. De grafikkort som faktiskt fungerade bjöd på samma oflyt och hack som nämns två stycken upp.

Våra förhoppningar är att återvända till titeln vid ett senare skede, när både utvecklarna och grafikkortsmakarna har fått ordning på maskineriet. Fram tills dess vill vi starkt avråda från Hitmans DirectX 12-läge.