Reflexer och vinklar

IPS-panelen gör förstås sitt för att hålla utmärkta betraktningsvinklar åt alla håll. Detta förbättras ytterligare av kvantprickstekniken. Vi har inte samma läckage av blått ljus på samma sätt som med vita lysdioder (blå diod med gul fosfor) och detta märks i svärtan. Ja, svärtan blir sämre i vinkel men det blir främst ljusare svärta. Vi ser inte den blåare svärtan som annars är ganska vanligt i vinkel.

Philips_276E6_reflex_ljust-rum.jpg
Philips_276E6_reflex_mechagodzilla.jpg

Vinklar vi oss än mer börjar reflexfiltret krypa in och ge en diffus reflex av rummet. Först då smyger sig lite missfärgningar in i svärtan. Fast det är främst från den varmgula belysningen i rummet. Och inte ens detta lilla besvär är särskilt tydligt. Reflexfiltret gör vad det ska och är väldigt effektivt.

I fråga om betraktningsvinklar och effektiviteten på reflexfiltret är Philips 276E6 väldigt imponerande. Det är få tillfällen vi har så lite att anmärka på och så mycket att berömma. Kombinationen med en hög ljusstyrka, över 300 cd/m2 gör att skärmen överlever egentligen alla miljöer. Panelkontrasten är väntade 1000:1 vilket är typiskt för IPS-paneler.

Brightness-reglaget

Ljusstyrka

100

335 cd/m2

50

200 cd/m2

18

120 cd/m2

2

80 cd/m2

0

74 cd/m2

Dessvärre använder Philips 276E6 pulsbreddmodulering när den reglerar ljusstyrkan. Så fort du sänker Brightness-reglaget under 100 börjar skärmen reglera lysdioderna. Frekvensen på moduleringen verkar vara knuten till fyra gånger bildfrekvensen. När vi kör skärmen i 60 Hz ligger moduleringen på 240 Hz. Med bildfrekvensen på 80 Hz noterar vi 320 Hz modulering.

Flimmer i 240 till 320 Hz

Detta är tillräckligt snabbt för att de flesta av oss inte ska se flimret. Känsliga personer kan dock märka av det på andra sätt, till exempel som huvudvärk eller trötta ögon. Detta syns också i eftersläpen vid vissa typer av rörelser och spel och kan därför riskera att upplevas som störande på ett mer indirekt vis.

Philips_276E6_pwm_flimmer.jpg

Med sänkt belysning och aktiverat pulsbreddmodulering kan det uppstå artefakter när det är rörelse över skärmen.

Effekterna av moduleringen syns allt mer i bilden ju längre ned vi kliver på Brightness-skalan då perioderna av nedsläckning blir längre och längre. Artefakterna börjar bli synliga vid reglaget runt 80. Drar vi ned ljusstyrkan för att anpassa bilden mot en mörkt rum, reglaget under 20 och mot 120 cd/m2 blir det väldigt tydligt.