Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Kontorsflytt medför nya ljudmätningar: Då redaktionen nyligen bytt lokal har förutsättningarna för ljud- och temperaturmätningarna ändrats. Med anledning av detta har korten i diagrammen nedan testats om. Resultaten är alltså inte jämförbara med tidigare recensioner.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

Ljudrig-1.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition, vilken får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

Det största problemet med AMD:s referensvariant av Radeon RX 5700 XT var utan tvekan den undermåliga kyllösningen, och här gör Gigabytes Windforce-kylare ett fenomenalt mycket bättre jobb. Den varmaste delen på grafikkretsen, "Junction Temperature", tar här ett ordentligt kliv ner med 17 °C hos Gigabyte-kortet under belastning och landar på 93 °C.

Vidare producerar Gigabytes Gaming OC en 22 °C lägre temperatur ställt mot referenskorten när sensorn vid grafikkretsens utkant används. Under vila stabiliserar sig korten på 49 °C samtidigt som kylarens fläktar stängs av helt.

Även ljudnivåmässigt är Gigabyte-kortet ett betydligt roligare alternativ än AMD:s referensdito. Modellen landar på 44 dBA under långtida belastning, vilket är precis ovanför Powercolors Red Devil-modell i sitt fabriksöverklockade utförande samt 5,5 dBA lägre än AMD:s egna kort.

Något som saknas på Gigabyte-kortet är flera BIOS-kretsar, vilket innebär att det exempelvis inte finns ett "tyst"-läge som klockar ner kortet till referensnivå med en snällare fläktkurva. Däremot är kortet semi-passivt, vilket innebär att det är helt knäpptyst när det inte belastas.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

När vi granskar klockfrekvensen för Gigabyte-kortet under belastning och jämför detta mot AMD:s referensmodell syns resultat som överensstämmer med det förstnämnda kortets fabriksöverklockning. Gigabytes Gaming OC ligger här generellt 45 till 50 MHz högre än AMD:s egen version av Radeon RX 5700 XT.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presenteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Uppskruvade klockfrekvenser ur kartong ger i vanlig ordning ökat effektuttag, och så även för Gigabytes Gaming OC. Modellen drar i snitt 20 W mer här än AMD:s referenskort och ungefär 10 W mindre än Powercolors Red Devil.