Strömförsörjning och kylning

MSI MEG X570 Ace placerar sig i det övre spannet av moderkort på AM4-plattformen, och därför kan köpare förvänta sig strömförsörjning i absoluta toppklassen. Modellen gör oss inte besvikna utan är bestyckad med en riktigt kompetent lösning.

MSI_MEG_X570_Ace_B_35.jpg
MSI_MEG_X570_Ace_B_23.jpg
MSI_MEG_X570_Ace_B_34.jpg
MSI_MEG_X570_Ace_B_32.jpg

Strömförsörjningen kyls av tre aluminiumblock sammankopplade med ett värmeledningsrör. Två av blocken sitter mot strömförsörjningen och det tredje är bestyckat med den ökända styrkretsfläkten. En fördel med värmeledningsröret är att processorns strömförsörjning får kylning av styrkretsfläkten vid last samtidigt styrkretsen hålls svalare vid låg last på processorn.

MSI_MEG_X570_Ace_B_45.jpg
MSI_MEG_X570_Ace_B_25.jpg

Strömstyrenheten på moderkortet är en Infineon IR35201 kapabel att driva åtta faser. Två av faserna är tilldelade I/O-kretsen som sköter minneskommunikation, kontakt med styrkrets, USB och diverse kringutrustning.

Resterande sex faser dubbleras med en IR3599-fasdubblerare. Samtliga spänningsregulatorer är IR3555 vilka är kapabla till 60 A per krets. Den som pressar strömförsörjningen till det yttersta kan vänta sig upp till 720 A ström bara för processorkärnorna. Detta är mer än vad en normal användare kan tänkas använda även med en kraftigt överklockad AMD Ryzen 9 3950X. Rimligtvis skulle detta motsvara någonstans mellan 750–1 000 W.

Test av strömförsörjning

Systemet med en Ryzen 7 3700X testas med moderkortets egen utökade strömbudget och inställningar ur kartong. Rapporterad temperatur på strömförsörjningen mäts med mjukvaran HWinfo64.

MSI MEG X570 Ace imponerar i grundutförande med lägst effektuttag vid första anblick. Troligen befinner vi oss nära gränsen för vad övriga komponenter använder vid vila varför skillnaden bör tas med en nypa salt.

Totalt sett är modellerna inom felmarginalerna varför effektuttaget inte bör vara en avgörande faktor för en potentiell köpare. Högsta uppmätta temperatur vid last var 58 °C på strömförsörjningen.