Inledning

I höstas lanserade Nvidia sin senaste generations grafikkort i form av flaggskeppet Geforce RTX 4090 och den nya arkitekturen "Ada Lovelace". Sedan dess har bolaget fortsatt fylla på RTX 4000-serien med fler kort i de lägre prisklasserna, där vi hittills har fått se Geforce RTX 4080, Geforce RTX 4070 Ti, Geforce RTX 4070 och slutligen Geforce RTX 4060 Ti.

TL;DR – en snabb sammanfattning av MSI Geforce RTX 4060 Ventus 2X OC

MSI:s Geforce RTX 4060 erbjuder bra spelprestanda i 1080p sett till sin prislapp, och är en stark konkurrent till AMD:s Radeon RX 7600 om man värdesätter ray tracing, hög energieffektivitet och uppskalningstekniker som DLSS 3. Spekulanter bör dock hålla utkik efter kampanjer på äldre generationers kort då dessa just nu kan ge mer FPS per krona, och i synnerhet om spelande vid högre upplösning står på menyn.

msi_rtx4060-7.jpg

Modellen faller dock på ett väldigt billigt kvalitetsintryck för prisklassen samt en kylare som inte riktigt håller måttet sett till ljudnivå kontra det löjligt låga effektuttaget. Vi rekommenderar därför att kika på någon av de andra partnertillverkarnas modeller om ett Geforce RTX 4060 står på inköpslistan.

Fördelar

  • Bra spelprestanda i prisklassen

  • Markant bättre ray tracing-prestanda än AMD i segmentet

  • Imponerande energieffektivitet

Nackdelar

  • Minnesbussen begränsar kortet i upplösningar över 1080p

  • Medioker kylare

Pris vid publicering: 3 899 kronor inklusive moms.

Hoppa till den fullständiga sammanfattningen
Hoppa till sammanfattad prestanda i SweClockers prestandaindex

Idag har det blivit dags för företaget att sjösätta den billigaste modellen hittills i form av Geforce RTX 4060. Kortet baseras kring minstingkretsen AD107 och riktas mot spelande vid 1080p för en prislapp som börjar på 3 899 kronor. Har nykomlingen det som krävs för att konkurrera på dagens grafikkortsmarknad, och hur står det sig mot konkurrenten AMD:s Radeon RX 7600? Häng med på en ordentlig genomgång i testlabbet av MSI:s Ventus 2X OC-modell!