Utsidan

Cooler Masters senaste datorlåda heter Cosmos S 1100, och är en uppföljare eller snarare en alternativ modell till den gamla klassiska Cosmos. För alla som glömt hur den äldre modellen såg ut finns SweClockers recension [article id="5947"]här[/article].

Det märks att Cooler Master satsar på en riktig värstinglåda. Redan när paketet öppnas möts man av en väl inslagen datorlåda som vilar säkert i en gigantisk tygpåse. Som om inte det vore nog är dessutom alla detaljer inplastade från fabrik.

Bland nyheterna finns ett nytt ”aggressivare” utseende. Färgen har ändrats från svart och silvergrått till mer åt det gråsvarta hållet, eller ”gun metal black” som vissa tillverkare kallar färgen. Finishen håller mycket hög kvalitet, och även om just detta exemplar har fått sig en omgång av fraktbolaget så finns inga som helst missar i lackeringen eller eloxeringen.

De fyra rören som löper på ovansidan och undersidan av chassiet finns kvar. Dessa används både som ställ för datorlådan och som bärhandtag. Det är dessa designelement som ger Cosmos det karaktäristiska utseendet.

På ovansidan hittar vi en skjutlucka som döljer anslutningarna. Här finns tillgång till hela fyra USB 2.0, hörlurar, mikrofon, firewire och E-SATA. Cooler Master har således inte ”glömt” några viktiga gränssnitt.

Bredvid anslutningarna finns den mycket omtalade touch-knappen, som fungerar som strömbrytare. Det handlar inte om någon vanlig mekanisk knapp, utan det räcker med att vila fingret i den lilla urgröpningen för att slå på eller stänga av datorn. Här märker vi också att det saknas reset-knapp.

Fronten täcks av en mängd små täckluckor för 5,25”-enheter. Varje individuell lucka är skyddad av ett litet dammfilter som hindrar att små partiklar kommer in i datorn och sätter igen kylare och fläktar. För att öppna luckorna klickar man upp två lister på varsin sida av chassiet, och lossar en lucka enkelt genom att trycka in två plasthakar.

Går vi vidare till den högra sidan av chassiet möts vi att en helt ”ren” sidoplåt av aluminium. Den gråsvarta ytan har borstats och eloxerats, och håller mycket hög kvalitet. Just detta exemplar har genomgått en hårdhänt hantering i frakten, men det är inget som inte en fuktad trasa kan lösa.

Den vänstra sidan bjuder på fler äventyr. Aluminiumplåten täcks av ett stort metallgaller som också pryds av logotypen ”Cosmo S”. Bakom gallret döljs en gigantisk 200 millimeters fläkt, men den ska vi titta närmare på lite längre fram i recensionen.

Chassiets baksida har inte genomgått några större förändringar. Det finns bikakeformade ventilationshål till 120 millimeters-fläkt och dessutom ett par slanghål för externa vattenkylningslösningar såsom Zalman Reserator. Allra längst ner ska nätaggregatet sitta.

De båda sidoplåtarna är inte fastskruvade som vanligt, utan Cooler Master har fortsatt att använda en helt verktygsfri lösning. För att lossa en plåt behöver man bara lyfta en liten spak på baksidan av chassiet, sedan är det fritt fram att lyfta loss sidoplåten. En mycket smidig lösning som vi gärna ser på fler datorlådor.

Vänder vi på datorlådan och tar en titt på undersidan möts vi att fler ventilationshål. Det stora fyrkantiga partiet är till för att låta nätaggregatet suga in frisk luft från utsidan av chassiet. Dessutom finns här ett avtagbart dammfilter av nylon.

Nu när vi vet hur nya Cosmos ser ut på utsidan är det dags att kavla upp ärmarna och ta en titt på innandömet. Möter vi några fler överraskningar, eller har Cooler Master behållt designen från den gamla Cosmos?