Uppmärksammade projekt på Kickstarter

Tack vara Double Fine och deras Kickstarter-succé så fick en myriad av spelutvecklare helt plötsligt upp ögonen för ett alternativ till hur ett spelprojekt traditionellt finansieras. Kort och gott, ett sätt att ta bort utgivarens åsikter ur ekvationen.

Project Eternity

Och i förra veckan blev Obsidian nästa spelutvecklare, i en allt längre rad, att få sitt projekt finansierat via Kickstarter. Med sin satsning på ett isometriskt RPG av den gamla skolan nådde de sitt satta mål på lite över en miljon dollar på under 24 timmar. I skrivande stund så ligger summan på runt 1 785 000 USD, vilket verkligen inte är någonting att fnysa åt. Ha då även i åtanke att det fortfarande återstår 25 dagar av deras kampanj.

Allt är dock inte solsken och leenden. Spola fram till början av den här veckan. En ej namngiven utgivare står anklagad att ha försökt utnyttja Obsidian för att på så vis själva lägga vantarna på rättigheter såväl som få ett nytt spel producerat så gott som gratis. Anklagelserna kommer från Feargus Urquhart, VD för Obsidian, han avslöjade det hela via en kommentar på utvecklarnas egen Kickstarter-sida.

We were actually contacted by some publishers over the last few months that wanted to use us to do a Kickstarter. I said to them "So, you want us to do a Kickstarter for, using our name, we then get the Kickstarter money to make the game, you then publish the game, but we then don't get to keep the brand we make and we only get a portion of the profits. They said, "Yes".

Broken Sword: The Serpent's Curse Adventure

Ett annat noterbart projekt för veckan är Broken Sword: The Serpent's Curse Adventure, ett nytt spel i den klassiska äventyrsserien. Även denna gång så är det Charles Cecil och Revolution Software som står bakom. Inte mycket har sagts utöver att du i spelet än en gång kommer att ta an rollen som George Stobbart, samt att spelet kommer att återvända till sina 2D-rötter. Släppet kan ske i början av 2013.