Under årets gång har intresset för mining av kryptovalutor skjutit i höjden, där valutan Ethereum tagit störst plats på marknaden. Till följd av det ökade intresset har efterfrågan på grafikkort från såväl AMD och Nvidia skjutit i höjd, där den förstnämnda regerar ligan tack vare bättre prestanda för ändamålet.

Nu omfamnar AMD de nyfunna kunderna och släpper en separat drivrutin i Beta-stadie ämnad för brytning eller mining av kryptovalutor. Det klargörs dock att de inte garanterar några framtida uppdateringar eller buggfixar för drivrutinen, samt att den inte rekommenderas för att spela med.

Tekniksajten Hothardware har redan hunnit testa drivrutinen med nylanserade Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56, och resultaten visar cirka 10 till 15 procents prestandavinst med verktyget "Nicehashminer" gentemot AMD:s ordinära drivrutin. I och med det puttar nykomlingarna ned Nvidias flaggskepp Geforce GTX 1080 Ti ned från toppen.

Drivrutinen är ett intressant drag från AMD då företaget i och med lanseringen av Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56 delvis tagit avstånd från utövandet. Detta till följd av att så kallade miners tömt butikshyllorna världen över, vilket gjort att spelare fått svårt att få ta på ett Radeon-grafikkort.

Drivrutinen går under namnet Radeon Software Crimson ReLive Edition Beta for Blockchain Compute Driver och finns att ladda ner från AMD:s webbplats.