Så tolkar du FPS och Hz

För att veta när adaptiv synkronisering fungerar måste du alltså kombinera skärmens räknare för panelfrekvens i Hertz med en FPS-räknare i spelet. FPS-räknare finns inbyggd i många spel, Steam-klienten och som tredjepartsprogram likt FRAPS eller OCAT.

FPS_vs_Hz_adaptivt.jpg

Observera att många räknare, till exempel Steams FPS-räknare, viktar mätningarna. Då uppdateras siffran endast ett par gånger i sekunden vilket gör den mer läsbar. Andra räknare, till exempel den inbyggda FPS-räknaren i CS:GO, kommer inte vikta utan uppdateras hela tiden vilket ger mer svårlästa siffror.

Även Hz-mätaren hos LG Ultragear 27GL850 viktar siffrorna för ett mer läsbart resultat. Metoden för att vikta siffrorna skiljer sig, så det viktiga är att se att de följer samma mönsterbeteende. När FPS sjunker ska också panelens frekvens (Hz) sjunka och så vidare.

steam-FPS_red_circle.png

Steam har en inbyggd FPS-räknare som nås via inställningarna under "I spel"

Så länge som grafikkortets FPS och skärmen frekvens följer varandra inom synkroniseringsspannet har du adaptiv synkronisering igång. Du får nu ut mesta möjliga flyt i spelen utan ryck eller tearing.

När FPS varierar och panelens frekvens är still

Ifall Hz-mätaren hos LG Ultragear 27GL850 ligger fast på 144 Hz medan FPS-mätaren ligger under 144 FPS i spelen finns det en förklaring. Då har inte adaptiv synkroniseringen igång. LG Ultragear 27GL850 har en "Adaptive Sync: ON"-indikator. Denna bekräftar att du ställt in skärmen att synkronisera adaptivt. Skärmen är redo. Men datorn och mjukvaran kanske inte är redo. Detta kan förklaras av flera saker:

  • Adaptiv synkronisering kan behöva aktiveras i skärmens menyer. Hos LG Ultragear 27GL850 är det aktivt från första början och menyn är tydlig med att att funktionen är ON eller OFF

  • Adaptiv synkronisering måste aktiveras i drivrutinen till grafikkortet. Detta kallas Freesync i AMD:s kontrollpanel och G-Sync i Nvidias kontrollpanel. Även detta ska vara automatisk aktivt med LG Ultragear 27GL850

  • Du kör spelet i fönsterläge men har endast adaptiv synkronisering inställt för helskärmsläge

  • Grafikkortet kanske inte kan synkronisera adaptivt över huvudtaget. Titta in kraven för den metod som skärmen kräver. LG Ultragear 27GL850 använder VESA Adaptive för Displayport, se föregående avsnitt för kraven

  • Grafikkortet kanske inte kan synkronisera adaptivt för den anslutning du kör. LG Ultragear 27GL850 kan synka 48–144 Hz via Displayport, samt 48–100 Hz via HDM ifall du har AMD:s grafikkort

  • En del programvaror och spel kan inte synkronisera adaptivt

När FPS är lägre än panelens lägsta frekvens (48 Hz)

Kliver grafikkortets FPS ned i frekvens och hamnar under skärmens synkroniseringsspann aktiveras en funktion benämnd Low Framerate Compensation (LFC). Enkelt förklarat kommer då varje bildruta repeteras så att panelen fortfarande kan synkronisera adaptivt. Inte alla skärmar har denna funktion vilket är värt att tänka på. Men alla skärmar som certifieras av Nvidia och AMD ska använda LFC-funktionen.

För LG Ultragear 27GL850 är frekvensspannet 48–144 Hz. Kliver grafikkortet under 48 FPS kommer LFC aktiveras. Då kommer 42 FPS resultera i att panelen arbetar i 84 Hz. Återigen en sådan sak du kan kontrollera med hjälpa av FPS-räknare för grafikkort och spel kombinerat med skärmens Hertz-räknare.

Ingen adaptiv synk i världen kan rädda att grafikkortet inte längre orkar driva spelet. LFC kan inte åtgärda effekten av låg frekvens i spelen på något sätt. Men det minskar den tydliga ryckigheten som ofta uppstår med traditionell synkronisering när frekvenserna sjunker. Övergången blir mjukare.

Får du för låg frekvens i spelen överlag behöver du tänka till över grafikinställningarna. Ju mer du lär känna spelens FPS, desto enklare blir det att fatta beslut om hur du väljer mellan flyt i spelen och kvalitet på grafiken.

När FPS är högre än panelens högsta frekvens (144 Hz)

När frekvensen är högre än panelens högsta möjliga frekvens har vi, per definition, satt den adaptiva synkroniseringen ur spel. Vi har inte behov av att synkronisera adaptivt längre eftersom skärmen redan uppdateras så ofta den kan.

FPS_high_144Hz.jpg

När FPS är högre än skärmens högsta frekvens har vi per definition tagit den adaptiva synkronisering ur funktion

Rappa, snabba och lättdrivna spel hamnar ofta i den här situationen. Där vill man ofta prioritera så hög FPS som möjligt för att själva spelmotorn vinner på att ge 200, 300 FPS och mer. Kör du främst tävlingsinriktade spel som kan drivas högt i frekvens är adaptiv synk ingen som har någon större betydelse.

Med det sagt kan även snabba och rappa spel hamna i situationen att de tillfälligt dippar under panelens högsta frekvens. Då kan adaptiv synk hjälpa till. I slutändan är detta en fråga om spel, spelmotor och hur du som användare upplever flytet i spelen.

V-Sync på eller av i spelen?

Ifall du har adaptiv synkronisering igång ska spelens inställningar för V-Sync normalt sakna betydelse så länge du du befinner dig inom skärmens frekvensspann. Det vill säga 48–144 Hz för LG Ultragear 27GL850.

Kliver du däremot utanför detta spann kan inte skärmen längre kunna synka adaptivt och då kommer grafikkortet att återgå till den traditionella lösningen och använda V-Sync på eller av. Typiskt då när du kliver ovanför panelens frekvens där många föredrar V-Sync avslaget för att hålla så hög frekvens i FPS som möjligt för spelmotorn.

Exakt hur varje spel beter sig och hur det upplevs är en öppen fråga. Alla har vi olika gränser för när det anses fungera och när det inte fungerar. Ju bättre du blir på att koppla ihop grafikkortets FPS med skärmens Hertz, desto tydligare blir det vilket beslut du ska fatta.