Rykteskarusellen kring Nvidias kommande grafikkortsfamilj Geforce RTX 4000 med kodnamn "Ada Lovelace" fortsätter att snurra, och uppgifterna justeras i vanlig ordning löpande allt eftersom lanseringen närmar sig. Det pratas bland annat om en trio olika grafikkretsar som ska stå som bas för modellerna Geforce RTX 4090, Geforce RTX 4080 och Geforce RTX 4070, där en av de stora snackisarna har varit en potentiellt kraftigt uppskruvad effektbudget för modellerna i toppsegmentet.

De senaste buden kommer från den ständige Twitter-läckaren kopite7kimi som uppdaterar sina uppgifter avseende Nvidias kommande kort Geforce RTX 4080. Det som består sedan tidigare är att det handlar om grafikkretsen AD103 med totalt 9 728 CUDA-kärnor. Däremot justeras specifikationerna gällandes hastigheten för grafikminnet av GDDR6X-typ, där detta enligt utsago tar ett kliv upp från 21 000 MHz till 23 000 MHz. Detta skulle ge en teoretisk minnesbandbredd om 736 GB/s över den ryktade 256 bitar breda minnesbussen på kretsen.

Utöver minneshastigheten har siffrorna för kortets effektbudget ändrats ännu en gång. Ursprungligen talades det om en ganska saftig förbrukning kring 420 W, vilket sedan skruvades ned till 320 W i en följande läcka. Den dagsfärska siffran är nu istället 340 W, vilket skulle placera kortet 20 W över referensnivåerna för Geforce RTX 3080. Effektbudgeten är en parameter som oftast inte spikas förrän nära inpå lanseringen, då bolaget vanligtvis fintrimmar klockfrekvenserna in i det sista, och därför lär denna siffra hinna ändras flertalet gånger till innan kortet ser dagens ljus.

Slutligen ska det givetvis nämnas att den här typen av rykten består uppgifter som inte går att verifiera, och därför bör de tas med en nypa salt. Datumet för lanseringen av Geforce RTX 4000-serien är fortfarande höljt i dunkel, men det finns indikationer som pekar mot en utrullning av åtminstone något av korten i oktober månad.

Läs mer om Geforce RTX 4000-serien: