Microsoft har satsat hårt på att göra Game Pass-prenumerationen så prisvärd som möjligt för prenumeranter. Satsningen har tagits emot väl av spelare världen över och Microsoft har visat i flera kvartalsrapporter att det är en regelrätt kassako. Vid sidan av detta har det spekulerats att då prenumerationen erbjuder vissa speltitlar direkt på releasedagen kan försäljningen av dessa titlar påverkas negativt, vilket Microsoft själva nu bekräftar.

När farhågor kring spelförsäljning luftades var Microsoft snabba på bollen och hävdade att satsningen inte skulle minska försäljningen. Företaget menade att resultatet skulle bli tvärt om – försäljningen skulle rent utav öka. Så ser inte ut att vara fallet. I samband med uppköpet av Activision lämnar Microsoft uppgifter till brittiska Competition & Markets Authority, CMA, där det bekräftas att försäljningen tar en smäll.

Microsoft also submitted that its internal analysis shows a [redacted]% decline in base game sales twelve months following their addition on Game Pass.

Under de tolv första månaderna efter att ett spel blir tillgängligt via Game Pass minskar försäljningen, men exakt hur mycket är bortklippt ur dokumentet. Det är också oklart vilka spel som påverkas mest av att vara tillgängliga via tjänsten.

I dokumenten framgår däremot att Activision själva är skeptiska till att erbjuda sina spel via Game Pass, eftersom det riskerar att "kannibalisera på försäljningen", speciellt för nya titlar. Det kan vara ett tecken på att populära titlar som Call of Duty-serien, som slår säljrekord varje år, inte dyker upp på Game Pass även om Activision-köpet går igenom.