Att hålla data säker under lång tid är en utmaning. Mekaniska hårddiskar kan slitas ut och haverera, SSD-enheter baserade på NAND Flash kan förlora sin elektriska laddning och CD- samt DVD-skivors folie kan falla sönder över tid. Detsamma gäller Blu-ray-skivor, vars livslängd uppskattas vara allt mellan 5 och 50 år, beroende på vilket material de är tillverkade av.

För många låter kanske 50 år som gott om tid, men i Japan räcker det knappt halvvägs. Där trädde en ny lag i kraft för cirka ett år sedan, som gör det möjligt för företag och myndigheter att lagra information digitalt. Det innebär också att data måste kunna lagras länge – i vissa fall upp till 100 år. Det senare vill Pioneer lösa med sina nya Blu-ray-skivor.

Med en ny läsare och speciella skivor utlovas hållbarhet på hela 100 år, under märkningen "DM for Archive". Där ingår både den nya optiska läsaren tillika brännaren BDR-WX01DM och BD-R-märkta skivor med kapacitet på 25 GB. För att hålla i ett sekel tillverkas läsaren med särskilt pålitliga och hållbara delar, samt ett särskilt skydd mot damm. Därtill kan enheten kryptera information och rapportera vilken kvalitet den inbrända informationen håller.

Anslutning sker externt via USB, där det är version 3.0 och kontaktdon enligt Type-A som gäller. Skrivhastigheten uppgår till 12x för BD-R, medan DVD-R och CD-R kan åtnjuta hastigheter på som högst 16x respektive 40x. Enheten är även kompatibel med det betydligt mindre kända Millennial Disc-formatet, M-Disc, som klarar av att lagras i upp till 1 000 år.

Prislappen för att långtidslagra landar på cirka 400 USD, det vill säga ungefär 5 250 kronor inklusive moms. Själva Blu-ray-skivorna är inte heller särskilt plånboksvänliga och ett trepack får en prislapp på motsvarande drygt 200 kronor. Jämförelsevis kan ett tiopack införskaffas för ungefär samma pris hos de flesta svenska återförsäljare.

Till skillnad från traditionella CD-skivor blev Blu-ray ingen braksuccé som lagringsmedia. Lagom till att tekniken lanserades på bred front var helt enkelt externa hårddiskar med USB-anslutning och USB-minnen av olika slag mer praktiskt. Huruvida Pioneers nya variant ger ett nytt uppsving och håller lika god kvalitet år 2123 återstår att se för framtida generationer, eftersom de flesta av oss som tar del av nyheten i skrivande stund lär gå ur tiden innan dess.

Hur långtidslagrar du data?