Denuvo är ett antifusk- och kopieringsskydd (DRM) som återfinns i ett hundratal spel. Det är kanske mest känt för att ha fått tuff kritik i flera omgångar, när det pekats ut som skyldigt till prestandaproblem i flera olika PC-spel. I flera fall har problemen varit tillräckligt omfattande och svårlösta att spelutvecklare helt sonika tagit bort skyddet istället.

Med den bakgrunden är Denuvo inte särskilt populära bland användare, något de är högst medvetna om. I en intervju med Ars Technica förklarar spelchefen Steeve Huin på Irdeto, Denuvos moderbolag, att de trots det ser sig själva som viktiga för spelbranschen.

Bland "pirater" och i "cracking"-communityn ses Denuvo som onda, eftersom vi ser till att DRM existerar och att spelstudior tjänar pengar på sina spel. – Steeve Huin, Irdeto/Denuvo

Enligt Huin är Denuvo högst medvetna om att de i vissa sammanhang ses som rent av onda, eftersom de hjälper spelstudior att tjäna pengar på sina spel. Han förnekar inte att mjukvaran i första hand är ett verktyg för utvecklare, men menar att det i många fall är lika positivt för slutanvändare. Genom att säkra spelstudiornas investering kan de investera igen i nästa spel, men enligt Huin är det många som "inte tänker så långt".

"Väldigt liten prestandapåverkan"

Efter sex månader till ett år är det många spelstudior och utgivare som väljer att ta bort DRM-skyddet. Huin menar att det generellt sett är de första månaderna när spelet är nytt som är viktigast. Att jämföra versioner med och utan Denuvo menar han däremot inte alltid blir särskilt värdefullt ur prestandasynpunkt. Han menar att det under den tiden ofta hänt för mycket med spelet på andra vis, exempelvis buggfixar och justeringar, som också påverkar prestanda.

Prestandapåverkan ska i de flesta fall vara helt försumbar, enligt Huin, men medger att han är medveten om att många inte litar på vad Denuvo själva säger. För att vinna tillbaka förtroendet har de flera planer. En av dem inkluderar en speciell tjänst som ger tillgång till två versioner av spelet, både med och utan Denuvo. Det verktyget är tänkt att bli tillgängligt för pålitliga aktörer inom media som testar och recenserar spel. Därtill vill de fokusera mer på mjukvara för att stoppa fuskare, för att skapa bättre och trevligare spelmiljöer för fler.