Under tisdagen släpptes Portal: Prelude RTX, en ny mod till Valves anrika 3d-pusselspel. Spelet är det första som har stöd för Nvidias RTX IO, en teknik som först presenterades 2020 men vars introduktion i faktiska spel har dragit ut på tiden. 26 juli släpps Ratchet & Clank: Rift Apart för PC och blir det andra spelet med tekniken.

RTX IO bygger på Gdeflate, en öppen teknik för komprimering av data optimerad för moderna grafikkort, och används tillsammans med antingen Directstorage i DirectX eller med nya Vulkan-tillägg för att kraftigt förkorta laddtiderna i spel med stora texturer, exempelvis enorma öppen värld-spel.

Med RTX IO kan komprimerad data läsas in från NVME-baserad lagring till datorns arbetsminne och därifrån direkt till grafikkortet där Gdeflate effektivt packar upp texturer och annan data med extrem parallelism. Enligt Nvidia avlastar det motsvarande flera processorkärnors arbete till grafikkortet, vilket frigör processorn att göra annat nödvändigt medan spelet/nivån/banan laddar. I spel som inte har laddscener kan tekniken minska risken för att spelet hackar till när nya texturer laddas in, eller att texturer först saknas och sedan plötsligt dyker upp.

I Portal: Prelude RTX används RTX IO med Vulkan och är alltid aktivt med grafikkort som stödjer tekniken, och ger enligt Nvidia upp till fem gånger snabbare laddning av texturer.

Förutom att snabba upp inläsningen av tunga texturer gör RTX IO att storleken på installerade spel kan göras mindre, så länge utvecklarna anpassar installationsprogrammen till att installera komprimerade texturer på system som stödjer tekniken. Portal: Prelude RTX tar till exempel upp 44 procent mindre plats på disk på datorer med NVME-SSD och Geforce RTX-kort.

Microsofts Directstorage-teknik fungerar även med grafikkort från AMD och Intel (kravet är ett DirectX 12-kort med Shader Model 6). Nvidia lade till stöd för Vulkan i december 2022 men AMD och Intel har ännu inte lagt till stöd för det.