TCL – satsar stort på 98-tummare

tab_3_TCL_2023.png
tab_3_Sony_2023-tabell.png
tab_4_Samsung_2023-tabell.png
tab_3_Philips_2023-tabell.png
tab_3_Panasonic_2023-tabell.png
tab_3_LG_2022-tabell.png
tab_3_Hisense_2023.png

Kinesiska TCL breddar sitt utbud varje år. För 2023 är det en av de största lanseringarna de haft med merparten av utbudet lanserat under hösten kring IFA-mässan i Berlin. Det gör att vi publicering är det många av modellerna om inte lär nå reanivåer i första taget, i den mån de ens hinner ut i butikerna.

TCL är något av pionjärer med stora paneler, både till egna modeller och till andra tillverkare. De har en 98 tums VA-panel som används i flera av 2023-modellerna och även återkommer i bland annat Samsungs och Sonys utbud. TCL:s egna modellserier rymmer 85- och 98-tummare från de enklare till de mest avancerade modellerna. Under IFA-mässan 2023 visade TCL också upp prototyper på 115 tum som kan komma under 2024.

TCL har röriga beteckningar

Logiken i beteckningarna är inte glasklar men tänk årtal+1, där 2023 års modeller heter P745, C645, C845 och så vidare. 2022-modeller heter då P735, C635 och C835. Siffran 5 på slutet står ofta – men inte alltid – för nordeuropeiska modeller. Fast det förekommer andra siffror för att särskilja olika butiker och försäljningskanaler. Elgiganten väljer i sin tur att kalla modellerna QLED870 (C745), QLED770 (C645) och MQLED80 (C805) där det också kan skilja sig på stativen och tillgängliga storlekar. Under IFA-mässan lanserades också modeller med beteckningar som C955 vilket då ska ses som tidiga 2024-modeller.

Bland nyheterna för 2023 och då i förlängningen 2024 är bland annat en effektivare FALD med bättre upplösning i antalet luminansnivåer. Det vill säga mindre stegvisa ändringar av ljusstyrka i FALD:en.

  • TCL håller sig närmast uteslutande till sina egna VA-paneler i sina egna modeller.

  • TCL är en del av QLED Alliance tillsammans med Samsung och Hisense. Majoriteten modeller räknas till QLED-utbudet och visar ännu en gång att ”QLED” i sig självt inte säger något om kvaliteten på produkten.

  • De modeller som har mini-LED har också en FALD

  • Stort utbud av 98-tummare i flera kategorier från topp till botten.

  • Först med en konsument-TV specad till 5 000 nits, X955-modellen.

  • Dual Line Gate, är en finess som CSOT/TCL:s paneltillverkning är ensamma om. TV:n kan köra halva vertikala upplösningen i dubbla frekvensen. Därmed effektivt göra en 4K/60-panel kapabel att köra 1080p/120.

  • TCL hävdar att eARC/ARC släpper igenom DTS:X-ljud på C735 och uppåt.

  • X955, C955 och C805 uppges hantera 4K/120 Dolby Vision.

  • Generellt är modellerna i mellanklassen plastigare men behåller tekniskt mer funktioner. Tvärtom mot många flera andra tillverkare vilka i mellanklassen behåller mer design och finish för att istället dra ned på funktionerna.

  • TCL:s utbud är generellt utspritt på många modeller med olika beteckningar och är rörigare med exakt vilka funktioner som finns i vilka modeller. Det gör också att gränsen mellan basklass och mellanklass är ganska flytande.

TCL-gaming.jpg

Min generella erfarenhet av TCL:s tekniska prestanda är att deras TV håller en god nivå, som inte till fullo utmanar de mest erkända kvalitetsmodellerna från Sony, Samsung eller Panasonic. Särskilt Sony erbjuder vad som kan vara identisk hårdvara med TCL:s apparater, fast med mer konsekvent hantering av hur ljus och färg reproduceras.

Hårdvaran håller överlag vad det lovar i fråga om att leverera bild på de nivåer som är förväntade. Mjukvaran behöver däremot putsas en del, till exempel händer det att reglage slutar fungera som väntat när jag testar. Taffligt och felaktigt översatta svenska menyer är en annan nackdel. Ibland är det enklare att helt enkelt köra TCL:s menyer på engelska.

TCL Europa mot TCL nordamerika

Den europeiska TCL-organisationen är baserad på gamla franska tillverkaren Thomson som TCL numera äger. Det amerikanska utbudet är annorlunda och framtoningen i Nordamerika är mycket mer högljudd med aktivitet som att sponsra stora sporthändelser och aktivitet via influenser marketing där modellerna ofta hyllas. Det gör att det efterfrågas en hel del om amerikanska TCL-modeller, "När kommer den till Europa?". Svaret är att motsvarande modell redan finns eller kommer snart.

Däremot är det olika modeller även om det i grunden är samma teknik med vissa tydliga skillnader likt att europeiska modeller använder Google TV där amerikanska använder Roku-systemet. De nordamerikanska modellerna går ofta omlott med de europeiska modellerna. Vissa år är de nordamerikanska modellerna steget före i fråga om teknik. Andra år är de europeiska modellerna före.

Klicka för mer information

TCL – en dold gigant som tillverkar åt andra

TCL står i reklamen för The Creative Life, men ska ursprungligen betyda Telephone Communication Limited och är en mycket större nyckelspelare än vad många kanske inser. TCL började med ODM- och OEM-tillverkning på uppdrag av andra aktörer, till exempel Samsung som de samarbetat med i över 15 år. TCL köpte även upp Samsungs panelfabriker i samband med att de lade ned LCD-paneltillverkningen år 2020.

Idag bildar Samsung, TCL och Hisense tillsammans med kvantprickstillverkaren Nanosys QLED Alliance och de samarbetar med varandra kring utvecklingen. Enkelt uttryckt tar TCL sin tät med VA-paneler, Hisense med ADS-panelerna (deras IPS-variant) och Samsung bygger mycket av sin tekniska profil och sina produkter på deras hårdvara. Det är rimligen ingen tillfällighet att Samsung berättar om förbättrad FALD på sina 2023-modeller när TCL ett par månader senare berättar exakt samma sak.

TCL har på sin sida CSOT, China Star Optoelectronics Technology, som är den delen som tillverkar LCD-paneler och bygger moduler vilka sedan sätts ihop världen över på olika platser. De europeiska modellerna sätts ihop i en fabrik utan för Warszawa, Polen.

TCL-fabrik_kalibrering.jpg

Bild från TCL:s fabrik utanför Warszawa vid fabrikskalibreringen av en enklare modell. Jag besökte fabriken 2019.

En stor del av de TV-apparater du förknippar med andra varumärken är alltså byggda i delar eller helhet av TCL via CSOT. Här finns det några saker som kännetecknar TCL:s paneler:

  • CSOT är den enda tillverkaren av 98-tumspaneler i skrivande stund

  • 144 Hz-kapacitet på TV-panelerna sedan ett par år tillbaka

  • Dual Line Gate är en teknik att kunna adressera panelen i halva vertikala upplösning i dubbla frekvensen. Effektivt gör det att en 4K/60-panel kan köra 1080p/120 men också att en 4K/120-panel kan kunna köra 1080p/240. Dual Line gate återfinns hos de flesta modeller från TCL och givetvis Samsungs modeller. Även vissa andra tillverkares modeller, likt Philips PUS85x8 nämner samma typ av funktion.

Har en TV något av ovanstående egenskaper går det att dra en slutsats att den rimligen är tillverkad av TCL. Utöver detta tillverkar TCL modeller på ODM- och OEM-basis, likt tidigare Xiaomi-modeller och Iffalcon, och då känner man även igen sådana detaljer som att designen på TV:n återanvänds.

Det finns många fler ledtrådar att TCL tillverkar en hel del TV-apparater åt Sony, Samsung och Philips utöver finesserna. Jag kan till exempel se hur panelerna beter sig i vinkel och hur reflexfilter förändrar bilden på identiska sett.

Däremot är det fortfarande så att bara för att panelen kommer från en tillverkare och kanske byggs av CSOT:s fabriker är det inte identiska TV-apparater. Sony, Samsung, Philips och övriga aktörer sätter fortfarande sin prägel på produkten genom sitt kunnande, sina bildkretsar och sina egna val om hur produkten ska verka och fungera.

Visa mer
TCL-X955_produkt.png

X955 är 5 000 nits i 5 000 zoner

X955 är flaggskeppet som lanserades på IFA 2023 med kapacitet för 5 000 nits och med en FALD som har 5 184 zoner på största panelen, alltså 98-tummaren. Även om det kanske inte går till 5 000 nits i praktiken, särskilt med korrekta färger, lär det vara närmast en fördubbling mot tidigare kända och ljusstarka modeller på marknaden. Nyckel till detta ska vara det TCL kallar Lighthouse Luminance Technology vilket är deras buzzword för MLA-filter, alltså Micro Lens Array. Samma typ av lösning som LG använder på sin OLED G3-modell men då når inte LG till större modeller än 77 tum.

Modellen kallas Premium QD-Mini LED och finns endast i två stora storlekar, 85 och 98 tum. Högtalarsystem från Onkyo med Dolby Atmos. Klarar 4K/144 med AMD Freesync Premium Pro-certifiering. Modellen har inte börjat säljas när guiden skrivs så vissa detaljer är okända. Till exempel om reflexfiltret matchar Samsungs QN95 eller om det är steget under som brukligt för TCL tidigare modeller.

TCL-C955_produkt.png

C955 slimmad modell i 2000 nits

C955 är toppmodellen i normala C-serien och nöjer sig med 2 160 respektive 2 304 zoner i 85 och 98 tum. Över 2 000 nits på pappret, där de större panelerna även når lite högre i ljusstyrka. 65 och 75 tum har något lägre specifikation på ljusstyrka och något färre zoner. 4K/144 Hz och Freesync Premium Pro-certifierad. Dual Line Gate för 1080p/240 Hz.

Modellen ersätter C935-modellen från 2022 som var toppmodellen fast då endast i 65 och 75 tum där nya C955 även når 85 och 98 tum. På pappret snarlika specifikationer i fråga om bilden, men den äldre C935 saknar Dual Line Gate. Snarlik slimmad design, med runt 15 mm tjocklek. Ljudsystem från Onkyo med Atmos-högtalare. C955-modellen har inte börjat säljas när guiden skrivs.

TCL-C845_produkt.png

C845/C849 på "näst bästa" nivå

C845 och C849 är samma modell som går under olika beteckningar genom olika försäljningskanaler. Modellen specificeras också till 2 000 nits, men har färre FALD-zoner än C9-modellerna samt en inte lika slimmad design. Zonerna specificeras som 480, 576, 720 respektive 896 zoner för 55, 65, 75 och 85 tum. Freesync Premium Pro-certifierad för 144 Hz. Dual Line Gate för 1080p/240 Hz.

C845/C849 kan direkt jämföras med Samsungs QN9-modeller och Sony X9-modeller. TCL har på den här serien ofta ett något enklare filter än det allra bästa likt hos Samsung QN95 och Sony X95 har typiskt steget bättre reflexfilter och UVA-filtret. Föregångaren i form av C835-modellen säljs fortfarande och ett jämförbart alternativ. Den modellen saknar Dual Line Gate-funktionen och når inte lika högt i specificerad ljusstyrka vid HDR.

TCL-C805_produkt.png

C805, minsta mini-LED-versionen

C805 är ännu en tidig 2024-modell som ännu inte nått butikerna när detta skrivs. Modellen kallas internationellt för C755 och är därmed en ersättare till C745 längre ned. Det adderas ungefär lika många zoner 336, 395, 512, 640, 880 respektive 1 344 stycken för 50, 55, 65, 75, 85 och 98 tum som hos C845/C849-modellen med skillnaden att specifikationen är något lägre ljusstyrka med 1300 nits vid HDR. I övrigt samma nivåer på specifikationer för 4K/144-spelande med AMD Freesync Premium Pro samt Dual Line Gate för 1080p/240 Hz.

Då modellen är en piffad version av C745 är det mycket annat som är enklare runt finish och form jämfört med C845/849. Till exempel ett mer plastigt utförande och ett enklare reflexfilter. Det är oklart exakt hur mycket det skiljer, men då FALD:en är utförligare rankar jag den som enkel toppklass.

MQLED80 är Elgigantens version av C805 och brukar skilja sig på nyans, tillgängliga storlekar och utförande på stativet

TCL-C745_produkt.png

C745 – Mellanklass med starka spelegenskaper

C745 är en tidig 2023-modell och ersätter C735 från 2022 med framför allt högre ljusstyrka plus en FALD av enklare sort med 120, 160 respektive 220 zoner för 55, 65 och 75 tum. FALD:en hos C745 är främst behjälplig med att hålla kvar intrycket av svart. Modellen kan klassas som bättre mellanklass snarare än enklare toppklass, särskilt som reflexfilter också är enklare. 4K/144 Hz, AMD Freesync Premium Pro samt Dual Line Gate för 1080p/240 Hz. Mycket teknik och samtidigt rätt plastig på ett sätt som mer liknar basklassen.

Jämfört med C735 är C745 det bättre valet för bilden som följd av dess FALD och högre ljusstyrka. De två är närmast identiska förutom just den extra skjutsen ljusstyrka och hur FALD:en bättrar på svart i bilden. Det finns idag ingen anledning att välja C735 över C745 om prisnivåerna är samma. C745 kan närmast jämföras med Samsung Q80- och Q70-serien. Plastigare utförande än båda. Bättre på intrycket av svart jämfört med Q70 men samtidigt något sämre reflexfilter.

QLED870 är Elgigantens version av C745 och brukar skilja sig på nyans, tillgängliga storlekar och utförande på stativet. QLED860 är då Elgigantens version av C735.

TCL-P745_produkt.png

P745 är 98 tum spel-TV till lågt pris

P745 är en en modell som skiljer sig rejält från övriga P-serien genom att ha en 4K/144 Hz-kapabel panel, dock utan Dual Line Gate-funktion. och liknar med P-serien är normalt TCL:s "enkel men stilig"-modell med en tunnare ram och delvis slimmat utförande. Modellen är tänkt som en spelkapabel och väldigt stor TV till lågt pris.

P745 listas även i 85 tum, samt mindre storlekar för lansering i andra länder där inget syns på svenska prislistor annat än 85 tum. Dessa använder då en 60 Hz-panel och ska vara enklare i övrigt. En sak som diskuterats är att 98P745 använder MediaTek Pentonic 700-kretsen medan andra P-modeller har enklare systemkrets.

De tekniska finesserna är ändå rätt omfattande. 98 tum P745 behåller mycket funktioner vilka ofta försvinner från enkel mellanklass och basklass.

Guide_strecket.png
TCL-C645_produkt.png

C645 – Enkel mellanklass med spelfunktion

C645 är verkligen mellan basklass och mellanklass. Se den som en basklassmodell som gästspelar i mellanklassen med extra funktioner för spelande. Den är även ljusstarkare än föregångaren C635, vilket ger mer mellanklassegenskaper. På pappret 500 nits och vad det blir i praktiken är en öppen fråga. Panelen är av 60 Hz-typ och överlag av ett något enklare snitt mot C735. Då Dual Line gate används kan panelen nå 120 Hz med VRR och Freesync-certifiering.

QLED770 är El-Gigantens version av C645 och brukar skilja sig på nyans och utförande på stativfötterna.

C635 är då 2022-modellen. Den är inte lika ljusstark som 2023-modellen och saknar främst Dual Line Gate och saknar därför förmågan till att köra 1080p/120 med VRR. QLED760 är i sin tur El-Gigantens version av C635 och brukar skilja sig på nyans och utförande på stativfötterna.

P745 och P73x-varianterna i basklassen

P8-, P7- och P6-serien är TCL enklare serie som fokuserar mer på designen än teknisk prestanda, där ovan nämnda 98P745 är ett undantag. P745 ska enligt uppgift från IFA-lanseringen använda Dual Line Gate för att kunna köra 1080p/120. Detta saknas på de äldre modellerna i P73- och P63-serien. Överlag händer det inte mycket i basklassen och skillnaderna mellan apparaterna är väldigt liten. I första hand en separation på försäljningskanaler och variationer på stativfötterna. Detta gäller även skillnader mellan 2022- och 2023-modeller. Det är samma basnivå på produkterna.

S5-serien, FHD-serien och D5-serien är mindre TV-apparater 32 och 40-tum med Full HD-panel eller lägre, ofta 1366x768. Enkla apparater som främst finns för att erbjuda något i små storlekar och nära nog obefintliga krav på kvalitet.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi kalibrering, installation och bortforsling av din gamla TV. Välkommen!

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.