Iphone omfattas av kopieringsavgiften enligt dom i hovrätten

Permalänk
Medlem

Har du en TV, får du betala till SVT vare sig du tittar eller ej.

Har du en telefon, får du betala till Copyswede, oavsett om du kopierar eller ej.

Glöm inte heller presstödet. Du finansierar genom skattsedeln propaganda i tidningar du kanske inte ens vet existerar.

Trivs du med detta? Om inte, se till att rösta på ett parti som vill minska media-husens och SVTs inflytande nästa gång. Annars är det faktiskt bara att knipa igen.

Cheers!

Permalänk
Medlem

Jag måste bara erkänna hur otroligt avundsjuk jag är på Copyswede, fan att jag inte kom på det!
Som att äga en egen helt oreglerad sedelpress, som dessutom staten aktivt stöder att du ska använda. Som grädde på moset så skyddar dom dig dessutom när någon börjar ställa obekväma frågor om hur du använder pressen. Drömmen!

Visa signatur

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"
StoppaCopySwede
Fraktrfitt:Inet

Permalänk
Musikälskare

Giriga bukar vill ha mer

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk

snart tar de väll kopieringsavgift på skrivbord

Visa signatur

http://ninite.com/
Riktigt nice sida efter man installerat om datorn tex.
Finns de flesta program man behöver för att komma igång :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av pemt512:

Om affärerna redovisade avgiften till Copyswede separat från priset skulle det nog hjälpa till att skapa opinion. Jag tror att (vanligt) folk skulle börja ifrågasätta avgiften om de dels inser att den existerar och dels ser hur mycket det kostar. Det blir då också tydligt på vilka varor avgiften tas ut.

Inte en så dum idé. Pris, moms och sedan Copyswedeavgift skulle vara ganska uppsendeväckande, men då gäller det att så många som möjligt hoppar med.

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem

Har ni någonsin tänkt på hur mycket skatt och avgifter vi betalar för produkter och tjänster?
Vi tror att vi betalar 30-40% skatt och sedan är resterande pengar våra. Men när man räknar in skatt på momsen och moms på skatten blir det ju uppemot 90%.
Men man kanske inte ska klaga, med tanke på hur bra vi har det jämfört med andra länder i världen.

Sorry för offtopic post x).

Visa signatur

Node 304 | CPU: i5 4670k | RAM: Corsair vengeance CL10 8gb(8x1) | GPU: ASUS GTX760 | MB: ASUS Z87I-PRO(mITX) | Skärm: 24"BenQ RL2455HM

Permalänk
Medlem
Skrivet av Segas:

Särskilt ämnad för är telefoni, hur finner du ens en möjlighet till diskussion kring det? Jag förstår inte hur man ens kan få en telefon att agera som verktyg för specifikt "privatkopiering". Man kopierar ingenting, man skapar ett media; bild, video...det är ingen kopiering överhuvudtaget.

Det FINNS ingen fri tolkning när det gäller "särskilt ämnad för" när det handlar om en telefon. Bara ordet TELEFON talar för sig själv. Hur en domstol inte ens kan läsa innantill med den höga utbildning som krävs för att klubba ett beslut som detta, är inget annat än sorgligt.

Jag har en telefon...men jag använder inte den till att ringa med, jag använder den som backup för alla mina bilder.

.....nej.

Som sagt, formuleringen "särskilt ämnad för" används i andra lagar ungefär som att om man vill använda den till ett specifikt område och det är ett lämpligt användningsområde för apparaten/verktyget så anses den vara "särskilt ämnad för", även om inte det är huvudsyftet. Nu hittar jag inte utlåtandet från skiljedomen som gällde avgift på usb-minnen och externa hårddiskar, men ett exempel de tog upp var att i en annan dom ansågs en kofot vara "särskilt ämnad för" inbrott (om jag inte minns fel så gällde det något i stil med en inbrottstjuv som hävdade sin oskuld fast han ertappades med stöldgods och verktyg för inbrott). Man menar då inte att kofotens huvudsakliga användningsområde är inbrott utan bara att den är ett praktiskt verktyg vid den typen av verksamhet. Rent allmänt är det lämpligt att samma formulering tolkas på samma sätt oavsett vilken lag den står i, det blir men förutsägbart vilka effekter den då får och i slutändan det blir mer rättssäkert. För man över det resonemanget till en iphone så får det bli något i stil med att man kan bevisa att den används till privatkopiering och att en iphone är ett lämpligt verktyg för att göra detta. Huvudsyftet spelar i sig ingen roll. Sedan kan man tycka vad man vill om utfallet, men att det blir så är egentligen inte speciellt underligt om man faktiskt tar sig tid att sätta sig in i hur domstolen resonerar.

Man läser ofta om att domarna är tekniskt inkompetenta och inte vet hur en smartphone fungerar, men i detta sammanhang är det i så fall FÖRSVARETS uppgift att visa att en iphone är olämplig för privatkopiering, och de har de uppenbarligen misslyckats med, alternativt inte ens försökt. Det är svårt att komma ifrån att smartphones har funktioner för att spela upp musik/film från flera olika källor varav en del innebär privatkopiering.

...och vad jag menade med att man kan diskutera om huvudsyftet med en smartphone är att ringa är helt enkelt att jag tror att de flesta använder den huvudsakligen som mediaspelare/surfplatta/spelmaskin mm snarare än att ringa med

Skrivet av voidkahn:

Vad spelar det för roll om en mobiltelefon kan användas för privatkopiering?
Tycker inte att det borde spela någon roll om man köpte en privatkopieringshårddisk, den ska man inte betala extra för iaf då själva avgiften för privatkopiering är idiotisk. Betalar jag för en film så ska det fan inte spela roll om jag flyttar över den till en platta för att kolla på den på flygplanet. Jag har betalat för filmen och då ska jag kunna se den varsomhelst, framförallt eftersom jag inte fick någon filmspelare med på köpet.......

Du har betalat för filmen/låten, men som lagen är utformad så är det skaparen som har rätten till exemplarframställning. Privatkopiering innebär ett undantag från den rätt man då anser ge rätt till viss ersättning. Utan detta undantag skulle det i dagsläget vara olagligt att öht flytta film/musik från ett lagringsmedia till ett annat.

Skrivet av killawife:

Vad jag förstår dök ju copyswede upp då branschen tyckte att det var ett stort problem med att folk spelade av låtar från radio, skivor och band, när det begav sig. Musikbranschen skulle gå under! Lät det, men det gjorde den inte. Sen var det samma visa igen med videobanden när de kom, cd-skivorna när de dök upp, dvd och hårddiskar och nu detta. Trots all denna kopiering som förekommit och musik och filmbranschens högljudda skrin om förlorade inkomster så lever och frodas branschen. Visst har gamla format dött ut och ersatts med andra men det är ju helt naturligt. I andra branscher utgår ingen ersättning för detta.
Det känns nästan som om Copyswede endast existerar för att suga ur några extra slantar ur varje döende lagrings format så länge de kan. Snart är det väl "molnets" tur.

Bara för att nyansera bilden av varför copyswede existerar så kan man konstatera att de sysslar med en hel del annat också, saker som jag tror att de flesta här tycker är rätt vettiga med dagens lagar. Saxat från copyswedes hemsida:

Citat:

Upphovsrätten är en individuell rättighet – som kulturskapare har man upphovsrätt till sitt verk. Men ett verk kan även vara resultatet av flera upphovsmäns gemensamma arbete. Till exempel ligger ofta ett stort antal upphovsmän bakom ett tv-program: som sångare, musiker, kompositörer, skådespelare, författare, regissörer och fotografer.

Både enskilda medverkande och producenter kan ha rättigheter i de program som görs. För att underlätta för aktörer som vill vidareanvända tv och radio i olika sammanhang, som vidaresändning i kabel-tv och utgivning av tv- och radioprogram på dvd och cd, kan Copyswede, som företrädare för upphovsmän och konstnärer via deras egna organisationer, samordna licensieringen för användning av tv- och radioprogram inom olika områden.

Kort sagt, vill du vidaresända ett tv/radioprogram så behöver du inte kontakta alla enskilda upphovsmän utan det räcker med att du kontaktar copyswede...aningen mindre krångligt kan man tycka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FribBe:

Dags att ställa sig utanför Copyswede och ta avgift för att de andas samma luft som mig.

...andas samma luft som jag.

Du är nu skyldig 50kr i felskrivningsavgift. Kontakta mig för postgironumret till Spellingswede.

Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Jag gillar inte heller att den här lagen är utformad som den är.

Med det sagt så hade ju din argumentation hade funkat mycket bättre om Itunes inte hade existerat; halva Itunes grej är ju att kopiera musikfiler till Iphones. (Samt har funktionalitet för att rippa CDs)

Om inte CDna är kopieringsskyddade för då tvingas vi betala för något vi inte får göra - nämligen kringgå kopieringsskyddet... ENDA gången du får kringgå ett kopieringsskydd är vid uppspelning, rippning klassas förmodligen inte som uppspelning men såvitt jag vet är det inte prövat i domstol ännu.

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Man förbinder sig knappast att inte yppa något, pengarna går normalt ut till mottagarna via de olika ägarorganisationerna som SAMI, STIM mm, många är nog inte ens medvetna om att en del av dessa pengar kommer från copyswede.

Jag har som sagt en bekant som är musiker och hans band är/var på något sätt "medlemmar" eller vad man ska kalla det i STIM. Enligt honom fick dom inte ett ruttet öre och fick heller inte yppa något om hur mycket etc etc. Avtalet var tydligen riktigt smutsigt men dom var tvungna att vara med pga vad det nu var eftersom det var enda sättet att få musiken spelad (typ).

Då kanske du kan förklara varför ingen mottagare vill berätta något om hur mycket intäkter dem får via CS och medlemsorganistationerna? Jag har inte sett en enda trots en del efterforskningar genom åren. Eller menar du att ersättningen kommer i ett anonymt brunt kuvert i brevlådan? Verkar ju legit...

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem

Jag är inte helt hundra på om det är meningen eller inte men till och med riksdagsmotionen som vill avskaffa Copyswede blandar ihop privat och pirat.

"Det är orimligt att artister och skådespelare inom underhållningsbranschen skall erhålla ersättning för att människor väljer att kopiera filmer och musik som lagligt köpts eller lagligt laddats ned på nätet. Vidare måste det anses orimligt att människor som inte använder dessa lagringsutrymmen till att lagra medier utan istället väljer att kopiera egna semesterfotografier eller hemmavideor skall bestraffas bara för att möjligheten till piratkopiering finns när man innehar denna typ av lagringsmedium. Efter ipredlagens ikraftträdande är det numera även straffbart att illegalt nedladda upphovsrättsskyddat material. Därmed finns inte längre någon plattform för fortsatt användande av piratkopieringsersättning, och en översyn av utsikterna för ett eventuellt avskaffande av lagen bör därmed vara aktuell. Utöver detta bör man se över rimligheten i att företag innehar rätten att indriva påtvingade avgifter."

Källa: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Avvecklande-av-privatkopiering_H2022022/?text=true

Personligen tror jag att piratkopieringen faktiskt har en hel del med detta att göra. Upphovsrättsinnehavarana anser sig sig förlora miljarder och åter miljarder på piratkopieringen. Dock är piratkopiering förbjuden så de kan inte ta ut en avgift för den (och därmed legitimera den) och därför klamrar dom sig fast vid den förlegade privatkopieringsavgiften och kramar ur varenda krona ur den så länge det går.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Micke O:

Jag har som sagt en bekant som är musiker och hans band är/var på något sätt "medlemmar" eller vad man ska kalla det i STIM. Enligt honom fick dom inte ett ruttet öre och fick heller inte yppa något om hur mycket etc etc. Avtalet var tydligen riktigt smutsigt men dom var tvungna att vara med pga vad det nu var eftersom det var enda sättet att få musiken spelad (typ).

Då kanske du kan förklara varför ingen mottagare vill berätta något om hur mycket intäkter dem får via CS och medlemsorganistationerna? Jag har inte sett en enda trots en del efterforskningar genom åren. Eller menar du att ersättningen kommer i ett anonymt brunt kuvert i brevlådan? Verkar ju legit...

Om han var musiker bör han ha varit medlem i SAMI, STIM är organisationen för tonsättare, "Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå". Var han med och skrev låtarna, eller spelade han bara?

STIM är f.ö. en medlemsorganisation, som jag förstått det så blir du medlem, du skriver inga specifika avtal med dom. Som medlem så får du utbetalat de ersättningar som STIM samlar in när ens musik spelas i radio, tv mm. Ersättningen är standardiserad och samlas in lika oavsett vem som skapat verket, så avtal med munkavel har möjligen skrivit med någon annan organisation/företag, men knappast med STIM. Det han möjligen kan syfta på är något i stil med detta: https://www.stim.se/sv/fri-fordelning dvs att man inom bandet/gruppen bestämmer hur mycket varje medskapare ska få av insamlade pengar, men det är inget som STIM reglerar, det är internt för bandet.

Om han nu är/var medlem och bandet var någorlunda känt så skulle jag rekommendera ett medlemskap i SAMI då det är den organisation som samlar in och fördelar pengar till artister, är/var det ett hyffsat stort band han spelade i och som då som spelades i radio mm så har han troligen en pott pengar liggande i SAMI som väntar på honom. En del av dessa pengar kommer då att komma från privatkopieringsavgifter.

Pengar från sami/stim kommer vad jag vet i en klumpsumma med flera olika poster, tror inte det är speciellt många som faktiskt kollar upp vad denna klumpsumma består i.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AxMi-24:

Om de kan ta betalt för något ingen gör så kan vi göra något utan att betala. Upphovsrätten är vidrig som den är och det är varje människans skyldighet att bryta mot den. Avtalet mellan samhället och "skapare" bröts av "skaparna" då de i princip började lobba in oändlig upphovsrätt alltså finns det absolut inga etiska anledningar att bry sig om upphovsrätten. Att staten bryr sig är bara bevis på plutokratin som råder i Sverige inte att upphovsrätten är vettig.

Som musiker håller jag helt med. Det är kontraproduktivt i längden och syftar endast till att lägga mer pengar i fickan på storbolag och industripampar. Vidrigt, som vanligt bakom politikens kulisser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Om han var musiker bör han ha varit medlem i SAMI, STIM är organisationen för tonsättare, "Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå". Var han med och skrev låtarna, eller spelade han bara?

STIM är f.ö. en medlemsorganisation, som jag förstått det så blir du medlem, du skriver inga specifika avtal med dom. Som medlem så får du utbetalat de ersättningar som STIM samlar in när ens musik spelas i radio, tv mm. Ersättningen är standardiserad och samlas in lika oavsett vem som skapat verket, så avtal med munkavel har möjligen skrivit med någon annan organisation/företag, men knappast med STIM. Det han möjligen kan syfta på är något i stil med detta: https://www.stim.se/sv/fri-fordelning dvs att man inom bandet/gruppen bestämmer hur mycket varje medskapare ska få av insamlade pengar, men det är inget som STIM reglerar, det är internt för bandet.

Om han nu är/var medlem och bandet var någorlunda känt så skulle jag rekommendera ett medlemskap i SAMI då det är den organisation som samlar in och fördelar pengar till artister, är/var det ett hyffsat stort band han spelade i och som då som spelades i radio mm så har han troligen en pott pengar liggande i SAMI som väntar på honom. En del av dessa pengar kommer då att komma från privatkopieringsavgifter.

Pengar från sami/stim kommer vad jag vet i en klumpsumma med flera olika poster, tror inte det är speciellt många som faktiskt kollar upp vad denna klumpsumma består i.

Jag har tyvärr inte kontakt med honom längre men jag vill minnas att han var med och skrev musiken men det var inget större band, nej.

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem

Att en del en pallar sitta och försvara Copyswede... Helt sjukt.

För övrigt är min mobil särskilt ägnad för att användas som ficklampa. Jätte bra!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ertiyed:

Att en del en pallar sitta och försvara Copyswede... Helt sjukt.

För övrigt är min mobil särskilt ägnad för att användas som ficklampa. Jätte bra!

Grejen är ju att det är lagen det är fel på, Copyswede utnyttjar ju bara den position som de fått till skänks. Att vara arg på Copyswede leder absolut ingenstans.

Vad jag förstår så innebär "särskilt ägnad" i princip bara "lämplig" baserat på hur lagen tolkats i tidigare domar så det stämmer förmodligen att man kan hävda att din mobil även är "särskilt ägnad" för att användas som ficklampa.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Grejen är ju att det är lagen det är fel på, Copyswede utnyttjar ju bara den position som de fått till skänks. Att vara arg på Copyswede leder absolut ingenstans.

Vad jag förstår så innebär "särskilt ägnad" i princip bara "lämplig" baserat på hur lagen tolkats i tidigare domar så det stämmer förmodligen att man kan hävda att din mobil även är "särskilt ägnad" för att användas som ficklampa.

Nja, det är fel på både lagen, copyswede och media-"industrin". Tycker man har all rätt att klaga på hela bunten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xyborg:

inte Pirat utan privat. De menar när du rippar dina egenköpta skivor och lägger låtarna på telefonen.

Vilket borde vara avgiftsfritt från början ändå.

Kopieringsavgiften går bara till CopySwedes medlemmar, efter en slags schablon-modell. Jag är ganska övertygad om att jag har inte några verk från någon av CopySwedes medlemmar på någon av mina skivor.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ertiyed:

Nja, det är fel på både lagen, copyswede och media-"industrin". Tycker man har all rätt att klaga på hela bunten.

Jag tycker inte att det är vettigt att separera Copyswede från mediaindustrin, som jag ser det är de en del av mediaindustrin.

Det är där min åsikt bottnar, det är hopplöst att argumentera att mediaindustrin inte ska dra nytta av de rättigheter som lagen givit dem.

Om det hade varit meningen att Copyswede skulle vara opartiskt eller om det hade varit en statlig verksamhet så hade jag sett det annorlunda. Nu är ju dock Copyswede mediaindustrins egen organisation som utsetts att företräda deras intressen.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem

Samtidigt som det är helt obegripligt att copyswede får finnas till så avskyr jag verkligen Telia sedan deras senaste pampiga intetsägande pk-reklamer om att all är olika. Känner mig kluven...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Om du vill att jag ska se ditt svar så tryck på Citera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Grejen är ju att det är lagen det är fel på, Copyswede utnyttjar ju bara den position som de fått till skänks. Att vara arg på Copyswede leder absolut ingenstans.

Borde inte staten eller någon annan laglig instans kunna stänga ned ett företag som är emot lagens andemening.

Permalänk
Medlem

Det där med att Iphones är "särskilt ägnande för privatkopiering" är ju helt absurt. Visst det går nog på nåt vis men dom är inte särskilt ägnande för det. Problem med svenskan i hovrätten???

Permalänk

Hur är det möjligt? Har ingen alls koll på hur det funkar, men hoppas på att Apple reagerar på det här och stämmer Copyswede.

Visa signatur

R9 390 | i5 6600K

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Frispel:

Som sagt, formuleringen "särskilt ämnad för" används i andra lagar ungefär som att om man vill använda den till ett specifikt område och det är ett lämpligt användningsområde för apparaten/verktyget så anses den vara "särskilt ämnad för", även om inte det är huvudsyftet. Nu hittar jag inte utlåtandet från skiljedomen som gällde avgift på usb-minnen och externa hårddiskar, men ett exempel de tog upp var att i en annan dom ansågs en kofot vara "särskilt ämnad för" inbrott (om jag inte minns fel så gällde det något i stil med en inbrottstjuv som hävdade sin oskuld fast han ertappades med stöldgods och verktyg för inbrott). Man menar då inte att kofotens huvudsakliga användningsområde är inbrott utan bara att den är ett praktiskt verktyg vid den typen av verksamhet. Rent allmänt är det lämpligt att samma formulering tolkas på samma sätt oavsett vilken lag den står i, det blir men förutsägbart vilka effekter den då får och i slutändan det blir mer rättssäkert. För man över det resonemanget till en iphone så får det bli något i stil med att man kan bevisa att den används till privatkopiering och att en iphone är ett lämpligt verktyg för att göra detta. Huvudsyftet spelar i sig ingen roll. Sedan kan man tycka vad man vill om utfallet, men att det blir så är egentligen inte speciellt underligt om man faktiskt tar sig tid att sätta sig in i hur domstolen resonerar.

Man läser ofta om att domarna är tekniskt inkompetenta och inte vet hur en smartphone fungerar, men i detta sammanhang är det i så fall FÖRSVARETS uppgift att visa att en iphone är olämplig för privatkopiering, och de har de uppenbarligen misslyckats med, alternativt inte ens försökt. Det är svårt att komma ifrån att smartphones har funktioner för att spela upp musik/film från flera olika källor varav en del innebär privatkopiering.

...och vad jag menade med att man kan diskutera om huvudsyftet med en smartphone är att ringa är helt enkelt att jag tror att de flesta använder den huvudsakligen som mediaspelare/surfplatta/spelmaskin mm snarare än att ringa med

Du har betalat för filmen/låten, men som lagen är utformad så är det skaparen som har rätten till exemplarframställning. Privatkopiering innebär ett undantag från den rätt man då anser ge rätt till viss ersättning. Utan detta undantag skulle det i dagsläget vara olagligt att öht flytta film/musik från ett lagringsmedia till ett annat.

Bara för att nyansera bilden av varför copyswede existerar så kan man konstatera att de sysslar med en hel del annat också, saker som jag tror att de flesta här tycker är rätt vettiga med dagens lagar. Saxat från copyswedes hemsida:

Kort sagt, vill du vidaresända ett tv/radioprogram så behöver du inte kontakta alla enskilda upphovsmän utan det räcker med att du kontaktar copyswede...aningen mindre krångligt kan man tycka.

Samma korkade liknelse kan göras med te.x en bil eller en kökskniv. Bil är ett fordon ämnad för körning, men särskilt ämnad för att orsaka dödsfall och trafficking. Kökskniv är framtagen för att hacka lök men absolut särskilt ämnad för att hugga någon i bröstet.

Nej, en telefon är en telefon. Punkt.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Silcan:

Det där med att Iphones är "särskilt ägnande för privatkopiering" är ju helt absurt. Visst det går nog på nåt vis men dom är inte särskilt ägnande för det. Problem med svenskan i hovrätten???

Har tagit upp det tidigare, men vi kan ta det en gång till. I tidigare domar i helt andra typer av mål har domare tolkat lagar med formuleringen "särskilt ägnand för" som att om en sak är lämplig för ett visst användningsområde och faktiskt används till det så anses den som "särskilt ägnad för" även om inte det är huvudsyftet med apparaten/verktyget mm. Man har ansett att en kofot är särskilt ägnad för inbrott och att sprutor är särskilt ägnade för narkotikamissbruk. För att få det så rättssäkert som möjligt så vill man tolka samma formulering lika oavsett vilken lag den står i vilket då får till effekt att man anser att en iphone är särskilt ägnad för privatkopiering.

Skrivet av evil penguin:

Jag tycker inte att det är vettigt att separera Copyswede från mediaindustrin, som jag ser det är de en del av mediaindustrin.

Det är där min åsikt bottnar, det är hopplöst att argumentera att mediaindustrin inte ska dra nytta av de rättigheter som lagen givit dem.

Om det hade varit meningen att Copyswede skulle vara opartiskt eller om det hade varit en statlig verksamhet så hade jag sett det annorlunda. Nu är ju dock Copyswede mediaindustrins egen organisation som utsetts att företräda deras intressen.

Nu vet jag inte vad du menar med mediaindustrin, men copyswede ägs och drivs av kulturskaparnas medlemsorganisationer som tex SAMI och STIM för att tillvarata deras intressen.

Skrivet av Alpha77:

Borde inte staten eller någon annan laglig instans kunna stänga ned ett företag som är emot lagens andemening.

Och vem ska bestämma vad som är emot lagens andemening?

Skrivet av Segas:

Samma korkade liknelse kan göras med te.x en bil eller en kökskniv. Bil är ett fordon ämnad för körning, men särskilt ämnad för att orsaka dödsfall och trafficking. Kökskniv är framtagen för att hacka lök men absolut särskilt ämnad för att hugga någon i bröstet.

Nej, en telefon är en telefon. Punkt.

Skickades från m.sweclockers.com

Man kan tycka vad man vill, men det är så som domare dömt i andra fall med andra lagar som stöd. Att man i möjligaste mån vill att samma formulering tolkas lika oavsett vilken lag den står i antar jag att du kan hålla med om är rätt vettigt? Om någon aktivt planerar att mörda någon med en kniv så kan man nog anse att denna kniv så länge den är lämplig för ändamålet är "särskilt ägnad" för mord i just det fallet, oavsett om den är tänkt som lökkniv. I alla fall är det så jag tolkar det som domarna skrivit i tidigare utlåtanden i denna typ av mål.

Och ja, en telefon är en telefon...om den inte är en smartphone som är så mycket mer än en telefon. Skulle tro telefonerande inte ens är det huvudsakliga användningsområdet för många smartphoneanvändare i dagsläget...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Och vem ska bestämma vad som är emot lagens andemening?

De som brukar syssla med sådant, Advokater tror jag dom heter, sedan finns det Domare som dömmer om det är rätt eller ej.
Om någon kunde anmäla Copyswede så kunde detta kanske prövas om det företagets affärside t.ex. strider mot lagens andemening.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alpha77:

De som brukar syssla med sådant, Advokater tror jag dom heter, sedan finns det Domare som dömmer om det är rätt eller ej.

Och det är väl precis det som har hänt i detta fall? Borde inte det innebära att utfallet följer lagens andemening?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Perb:

...andas samma luft som jag.

Du är nu skyldig 50kr i felskrivningsavgift. Kontakta mig för postgironumret till Spellingswede.

Hörru, jag tar en avgift på din avgift på 65kr med 10% ränta om du inte betalar inom 10 minuter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Och det är väl precis det som har hänt i detta fall? Borde inte det innebära att utfallet följer lagens andemening?

Bra fråga, är inte nog insatt, mer än att det verkar åt helvete fel

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Har tagit upp det tidigare, men vi kan ta det en gång till. I tidigare domar i helt andra typer av mål har domare tolkat lagar med formuleringen "särskilt ägnand för" som att om en sak är lämplig för ett visst användningsområde och faktiskt används till det så anses den som "särskilt ägnad för" även om inte det är huvudsyftet med apparaten/verktyget mm. Man har ansett att en kofot är särskilt ägnad för inbrott och att sprutor är särskilt ägnade för narkotikamissbruk. För att få det så rättssäkert som möjligt så vill man tolka samma formulering lika oavsett vilken lag den står i vilket då får till effekt att man anser att en iphone är särskilt ägnad för privatkopiering.

Nu vet jag inte vad du menar med mediaindustrin, men copyswede ägs och drivs av kulturskaparnas medlemsorganisationer som tex SAMI och STIM för att tillvarata deras intressen.

Och vem ska bestämma vad som är emot lagens andemening?

Man kan tycka vad man vill, men det är så som domare dömt i andra fall med andra lagar som stöd. Att man i möjligaste mån vill att samma formulering tolkas lika oavsett vilken lag den står i antar jag att du kan hålla med om är rätt vettigt? Om någon aktivt planerar att mörda någon med en kniv så kan man nog anse att denna kniv så länge den är lämplig för ändamålet är "särskilt ägnad" för mord i just det fallet, oavsett om den är tänkt som lökkniv. I alla fall är det så jag tolkar det som domarna skrivit i tidigare utlåtanden i denna typ av mål.

Och ja, en telefon är en telefon...om den inte är en smartphone som är så mycket mer än en telefon. Skulle tro telefonerande inte ens är det huvudsakliga användningsområdet för många smartphoneanvändare i dagsläget...

Idag använder man inte den oftast som MP3 spelare utan Spotify har tagit över mer och mer i stället. Dessutom är en Iphone bökig att få över låtar till=folk gör inte det/undviker.

Den privat kopieringen som finns idag bryter faktiskt mot lagen (man får ju inte gå runt DRM skydd), dessutom gäller det endast svensk musik/film (om jag inte tolkat lagen fel).

Så privatkopieringsavgiften betalar vi helt i onödan om man ska hårdra det, för idag går det inte göra det lagligt och inte kan dom motivera en avgift på något olagligt? Då blir det ju legaliserat att piratkopiera antar jag. Så hela systemet är i praktiken olaglig affärsrörelse (om man ska se det hela bilden).

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar