Radio- och TV-avgiften tas bort – ersätts av skatt med maxtak på 1 300 kronor

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hurtigbullen:

Inte för att vara sån, men jo det kan du, har du hört talas om statistik?

Det är förvisso sant

Jag har dock svårt att se att det som jag skrev kan tolkas som att det var vilseledande,

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Jag vill inte vilseleda, varför skulle jag vilja göra det? Innebär det att du tycker att jag hade fel i det jag skrev? För jag kan väl inte vilseleda genom att lämna korrekt information?

Jag tycker det är vettigt med en skatt för att finansera public service.

Storleken på svt går att diskutera, personligen tycker jag att man kan minska storleken.

Man kan påstå att låginkomsttagare fick den procentuellt högsta sänkningen av skatten med verkligheten säger att de fick minst i kronor och ören. Pratar man i procent här blir det lite av samma princip som att enbart visa en viss del av axlar i ett diagram eller liknande. Men var det inte din mening att använda det för att vilseleda så tar jag givetvis tillbaka det påståendet.

Jag kan köpa din inställning till skattefinansierad PB.

Skrivet av Json_81:

Mitt svar var generellt till IngvarS.

Ok, då tar jag tillbaka mitt svar till dig.

Skrivet av joakim99:

Varför är det relevant att bara redovisa skillnader? Den som tjänar 20000 kr/mån får ut cirka 1600 kr mer per mån mer tack vare jobbskatteavdraget och den som tjänar 40000 kr/mån får ut cirka 2200 kr mer per månad. Jag har svårt att se att den som tjänar 20000 är förfördelad här.

Nej den som har lägst inkomst är inte förfördelad, tvärtom.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Kermit_Mupp:

Ingen behöver undra - det är du.
Och nu bevisar du det igen - precis som jag sa att du skulle göra.

Jag citerar mig själv igen då:

"INGET av de borgerliga partierna har någonsin ens hävdat att SVT är vänstervridet!

De hade gemensamt, i form av Alliansen, makten i 8 år mellan 2006 och 2014 - ALDRIG NÅGONSIN under den tiden gjorde de något som helst försök att ändra på SVT:s profil.

Detta eftersom de - till skillnad från dig - lever i verkligheten, där det helt enkelt inte finns några bevis för att SVT skulle vara vänstervinklat!

OM SVT hade varit det - OM Alliansen ens bara ansett att SVT var det så skulle de ju för helvete försökt göra nånting åt det och allra jävla minst sagt det klart och tydligt - men inte ens det kan du ju visa några som helst belägg för!

Men du är så jävla korkad att du tror att eftersom DU tror att SVT är vänstervridet så måste det vara sant, och då måste ju de borgerliga partierna också hålla med dig."

Du saknar alltså helt några faktiska bevis för vad du hävdar det är en helt rimlig uppfattning att tro att andra tycker.
Enligt den logiken kan jag lika gärna hävda att de borgerliga partierna egentligen tror att månen är en ost.
Jag har visserligen inga som helst bevis för det, för de har ju aldrig nånsin påstått det - men om jag tror det så är det uppenbarligen, enligt dig, helt rimligt att anta att de borgerliga partierna håller med.

Så ja, det är väldigt mycket du som är dum i huvudet och skämmer ut dig här.

Inte nog med att du påstått det upprepade gånger - du har också påstått att det är så självklart att du inte behöver några bevis för det och att din åsikt är detsamma som bevis.
Här är ett mycket litet axplock av alla tokiga saker du vräkt ur dig i den här tråden om den saken:

Medan jag då upprepade gånger citerat från och länkat till den studie som medieforskaren Kent Asp gjort och som säger att nej, det går inte att bevisa att SVT är partiskt i någon politisk riktning.

Så tvärt emot vad du påstår så finns det visst bevis i den här frågan - men bevisen säger precis motsatt vad du hävdar.

Du tolkar konstigt och och du gör det på ett sätt så att jag har svårt att tro att du gör det medvetet. Jag har faktiskt inte tid att gå in på alla detaljer eftersom vår diskussion redan spårat ur. Det är ganska många tankevurpor du gör och man kan klassa dessa utfall som personliga påhopp. Du är definitivt fel person att kalla andra "dumma i huvudet"

Men din sista vändning är väldigt stollig och det kanske jag bör påpeka.

Skrivet av Kermit_Mupp:

"Medan jag då upprepade gånger citerat från och länkat till den studie som medieforskaren Kent Asp gjort och som säger att nej, det går inte att bevisa att SVT är partiskt i någon politisk riktning.

Så tvärt emot vad du påstår så finns det visst bevis i den här frågan - men bevisen säger precis motsatt vad du hävdar."

1:Här lägger du ytterligare ord i min mun: Jag har aldrig påstått att det finns bevis för att SVT inte är vänstervridet. Däremot har jag aldrig sett några sådana bevis som inte faller vid närmare granskning. Det sista har jag dock inte tagit upp och det kan du inte kritisera mig för..

2. Hur tolkar du tolkar du texten "det går inte att bevisa att SVT är partiskt i någon politisk riktning" . Du har nog svårt att förstå text om du tolkar det till "det är bevisat att det inte går att bevisa att SVT är vänstervridet. Du kanske menar att det är bevisat att SVT inte är vänstervridet. Det är inte glasklart hur du tolkar texten.

I övrigt är dina tolkningar något i hästväg och du får debatten att spåra ur och mynna ut i diskussioner som inte handlar om ämnet för tråden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Nej den som har lägst inkomst är inte förfördelad, tvärtom.

Bra, då är vi överens. Jag tyckte du skrev att dessa avdrag framförallt gynnade höginkomsttagare. Jag ber om ursäkt att jag missuppfattade.

Ledsen för att det blev lite off-topic.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon286564:

1. Beviset faller på att det är väldigt svårt att angripa vänstervridningen på SVT. Regeringen kan inte bara gå in och tillsätta och sparka chefer. Det skulle medföra ramaskri om de gjorde det. Hur har du tänkt att alliansen skulle göra för att förändra SVT? Vilka möjligheter har regeringen att påverka.

Opinionen mot vänstervridningen har inte heller varit så stark som den blivit på senare tid. Här kan vi göra mycket för att försöka förmå alliansen att agera. Om vi blir många fler som protesterar mot SVT kommer vi kanske att lyckas få alliansen att göra något men vi måste också inse att regeringen inte kan gå in och styra public service direkt.

Håller du på att bygga en halmdocka nu? Jag skrev inget om bevis. Du frågade om man kunde dra en slutsats och jag svarade med vad jag anser är en rimlig slutsats av de borgerliga partiernas agerande i frågan.

Sen fortsätter du argumentera på ett sätt som låter påskina att den påstådda vänstervridningen vore ett faktum. Det är den inte.

Men för att återgå till din invändning mot min slutsats; ditt resonemang här är ju typ att de borgerliga partierna skulle resonerat som så att "här har vi ett stort problem som gynnar våra politiska motståndare, men det är så jobbigt att, trots att vi har makten, så tänker vi inte ens försöka ta upp det till diskussion och än mindre försöka göra nåt åt det".

Jag anser att det är orimligt att tro att de borgerliga partierna skulle "hålla käft" bara för att det är jobbigt att göra nåt åt ett problem. Om de tyckte att PS inte funkar som det ska kunde dom börjat med att föra fram frågan och ta upp den politiskt och få till en utredning om det. Om dom sen faktiskt ansåg att det var ett stort problem kunde dom i extremfallet drivit frågan om en nedläggning av PS.

Sen har jag en generell kommentar till dit resonemang om bevis. Här gör du en tankevurpa. Bevis för "något" beror inte på svårighetsgraden eller möjligheterna av att påverka detta "något". Man kan t.ex. bevisa att gravitation finns, men det är i dagsläget jäkligt svårt att påverka den.

Skrivet av anon286564:

2. Om man argumenterar genom att jämföra med Avpixlat har man inte förstått att skälet till att vi ställer krav på SVT att vara opartiska. Vi kan inte ställa samma krav på Aftonbladet och Avpixlat.

Här gör du återigen en tankevurpa. Att jämföra är inte detsamma som att ställa krav.

Om vi t.ex. skulle ha lagkrav på att PS ska ha jämn könsfördelning, så innebär det med din logik att vi inte kan jämföra denna parameter hos SVT med hur det ser ut på t.ex. Aftonbladet eftersom dom inte har samma lagkrav.

Det är klart som korvspad att vi kan jämföra denna parameter mellan dessa två organisationer. Däremot kan vi inte mha lagen påstå att Aftonbladet har "fel" könsfördelning.

Det går mao utmärkt att jämföra PS med fria medier. Man kan t.ex. försöka mäta och jämföra hur de olika medierna vinklar sin rapportering och hur opartiska de är utan att de för den skull måste uppfylla statliga krav. T.ex. kan detta vara relevant för att försöka bilda sig en uppfattning om hur stort ett ev problem med partiskhet eller vinkling inom PS egentligen är.

Det kan även vara intressant att se hur ärligt/hederligt ett media är. Om ett fritt media låter påskina att det är objektivt och opolitiskt så kan man mycket väl tillämpa samma moraliska måttstock för detta media som för PS.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem

Det minsta vi kan kräva är att man från SVT sänder "Sant eller Falskt". Minst ett program hade i syftet var att bekräfta eller vederlägga uppfattningen att SVT är "vänstervridet"

"Programmet kritiserades i höstas efter att ha skickat ut en enkät till 1.500 SVT-medarbetare där de ombads svara på frågan vilket parti de röstar på. Enkäten var avsedd att undersöka påståendet att SVT skulle vara vänstervridet."

Källa;
https://www.svt.se/kultur/svt-programmet-sant-eller-falskt-la...

Eller det kanske finns någon modig sanningssägande person som jobbade med ”Sant eller falskt” på SVT som kan läcka > https://wikileaks.org/

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Hurtigbullen:

Här gör du återigen en tankevurpa. Att jämföra är inte detsamma som att ställa krav.

Om vi t.ex. skulle ha lagkrav på att PS ska ha jämn könsfördelning, så innebär det med din logik att vi inte kan jämföra denna parameter hos SVT med hur det ser ut på t.ex. Aftonbladet eftersom dom inte har samma lagkrav.

Det är klart som korvspad att vi kan jämföra denna parameter mellan dessa två organisationer. Däremot kan vi inte mha lagen påstå att Aftonbladet har "fel" könsfördelning.

Det går mao utmärkt att jämföra PS med fria medier. Man kan t.ex. försöka mäta och jämföra hur de olika medierna vinklar sin rapportering och hur opartiska de är utan att de för den skull måste uppfylla statliga krav. T.ex. kan detta vara relevant för att försöka bilda sig en uppfattning om hur stort ett ev problem med partiskhet eller vinkling inom PS egentligen är.

Det kan även vara intressant att se hur ärligt/hederligt ett media är. Om ett fritt media låter påskina att det är objektivt och opolitiskt så kan man mycket väl tillämpa samma moraliska måttstock för detta media som för PS.

Här gör du en tankevurpa. Vi diskuterar public service och att vi har krav på att statlig monopol TV skall vara opartiskt och inte ta ställning politiskt.

I det läget är det helt irrelevant att ta upp Avpixlat.

Om den person tagit upp jämförelsen på det sätt som du tar upp nu kanske det inte varit lika korkat men vad skulle en sådan jämförelse kunna ge?

Det borde ju vara självklart att SVT inte ens var bör vara i närheten av att likna Avpixlat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av molzzon:

Det minsta vi kan kräva är att man från SVT sänder "Sant eller Falskt". Minst ett program hade i syftet var att bekräfta eller vederlägga uppfattningen att SVT är "vänstervridet"

"Programmet kritiserades i höstas efter att ha skickat ut en enkät till 1.500 SVT-medarbetare där de ombads svara på frågan vilket parti de röstar på. Enkäten var avsedd att undersöka påståendet att SVT skulle vara vänstervridet."

Källa;
https://www.svt.se/kultur/svt-programmet-sant-eller-falskt-la...

Eller det kanske finns någon modig sanningssägande person som jobbade med ”Sant eller falskt” på SVT som kan läcka > https://wikileaks.org/

Den enkäten kan inte besvara den frågan iaf, för som Kent Asps studier visat så finns det ingen bevisbar koppling mellan journalisters partisympatier och hur de gör sitt jobb.

Kent Asp är då den medieforskare som är ansvarig för de seriösa forskningsstudier som redan regelbundet görs och som visat att vissa partisympatier (numera framförallt Mp) är kraftigt överrepresenterade inom journalistkåren jämfört med befolkningen i stort.
Hans studier är den enda seriösa forskning som brukar anges som "bevis" av de som hävdar att SVT är vänstervridet.
Fast de som hävdar det har ju aldrig faktiskt läst själva studierna, utan tar bara till sig resultaten om journalistkårens partisympatier och drar sen helt egna slutsatser, som forskningen inte stödjer, baserat på det.

Så antingen skulle "Sant eller Falskt"s enkät bara bekräfta vad Kent Asps enkäter redan visat - och folk som du och IngvarS som redan "vet" att SVT är vänstervridet skulle återigen ta det som ett "bevis" för att er åsikt är sann - trots att Kent Asps och andra forskares studier redan visat att det inte går att dra såna slutsatser.

Eller så skulle "Sant och Falskt"s enkät ge ett annat svar och om det svaret skulle vara att vänstersympatier inte är kraftigt överrepresenterade bland SVT:s journalister, så skulle folk som du och IngvarS bara påstå att de försökt mörka den "sanning" ni redan "vet" - trots att frågan som sagt redan är besvarad av seriös forskning.

Det är ju därför vi har forskning - för att ge objektiva svar på frågor ingen vet svaret på.
Men som du och IngvarS redan visat i den här tråden har ni ju inget som helst intresse av att faktiskt förstå nånting - för ni anser ju redan att ni "vet" vad "sanningen" är.

Vilket ju då är fundamentalism och den direkta motsatsen till kritiskt tänkande och objektivitet - vilket ju är vad seriös forskning bygger på.

Och här, för tredje gången i den här tråden, kommer då Kent Asps svar på frågan om journalisters partisympatier också slår igenom i deras arbete:

"Svaret är komplicerat, men mot bakgrund av den forskning som existerar inom området talar mycket för att den enskilde journalistens partipolitiska åsikter påverkar nyhetsrapporteringen i begränsad omfattning i förhållande till andra, viktigare faktorer.

Jag har tidigare fört fram tre olika skäl till varför det förhåller sig på det sättet:

(1) I modern nyhetsjournalistik är professionella nyhetsvärderingsprinciper viktigare än partipolitiska värderingar. Den speciella arbetslogik journalisterna och medierna använder sig av väger tyngre än journalisternas personliga åsikter,

(2) Nyhetsarbete är i stor utsträckning en kollektiv, redaktionell arbetsprocess med många inblandade journalister och ofta med en långt driven arbetsfördelning. Utrymmet för påverkan av enskilda individers åsikter är därigenom begränsat,

(3) Journalister identifierar sig känslomässigt i mycket mindre grad än allmänheten med de politiska partierna. Det är få journalister som uppfattar sig som övertygade anhängare till ett visst parti. De kan därmed antas vara ännu mer trolösa gentemot partierna än vad allmänheten är."

http://jmg.gu.se/digitalAssets/1370/1370309_journalist-2011-j...

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon286564:

Här gör du en tankevurpa. Vi diskuterar public service och att vi har krav på att statlig monopol TV skall vara opartiskt och inte ta ställning politiskt.

I det läget är det helt irrelevant att ta upp Avpixlat.

Om den person tagit upp jämförelsen på det sätt som du tar upp nu kanske det inte varit lika korkat men vad skulle en sådan jämförelse kunna ge?

Du är medveten om att bara det faktum att du avfärdar poängen med att ta upp Avpixlat i detta sammanhang innebär att du har gjort en jämförelse?

En sak man skulle kunna försöka göra är att försöka mäta vinklingsgraden hos SVT med t.ex. Expo och Avpixlat för på så sätt få en uppfattning om var SVT befinner sig på skalan mellan ytterligheterna. Syftet kan t.ex. vara att försöka bilda sig en uppfattning om det finns ett problem, eller att helt enkelt bara påvisa ett skäl till varför PS behövs.

Sen är det givetvis så kan SVT aldrig kan vara helt perfekt opartiskt eller objektivt. SVT måste givetvis sträva efter det målet, men de kommer i min mening aldrig att kunna nå dit. Inslag kommer alltid att vara partiska och vinklade i någon mån, men däremot ska snittnivån vara rimligt nära målet.

Skrivet av anon286564:

Det borde ju vara självklart att SVT inte ens var bör vara i närheten av att likna Avpixlat.

Där är vi helt eniga. Detsamma gäller givetvis vinkling åt det andra hållet.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Hurtigbullen:

Du är medveten om att bara det faktum att du avfärdar poängen med att ta upp Avpixlat i detta sammanhang innebär att du har gjort en jämförelse?

En sak man skulle kunna försöka göra är att försöka mäta vinklingsgraden hos SVT med t.ex. Expo och Avpixlat för på så sätt få en uppfattning om var SVT befinner sig på skalan mellan ytterligheterna. Syftet kan t.ex. vara att försöka bilda sig en uppfattning om det finns ett problem, eller att helt enkelt bara påvisa ett skäl till varför PS behövs.

Sen är det givetvis så kan SVT aldrig kan vara helt perfekt opartiskt eller objektivt. SVT måste givetvis sträva efter det målet, men de kommer i min mening aldrig att kunna nå dit. Inslag kommer alltid att vara partiska och vinklade i någon mån, men däremot ska snittnivån vara rimligt nära målet.

Där är vi helt eniga. Detsamma gäller givetvis vinkling åt det andra hållet.

Jag har givetvis gjort den jämförelsen att SVT är statligt finansierad monopol TV som vi kan ställa krav på och
Avixlat är en extrem och fri och oberoende tidning som inte ens har presstöd.

Om vi skulle ställa samma krav på den fria pressen skulle det innebära att vi avskaffade yttrandefriheten.

En jämförelse mellan SVT och Avpixlat blir därför totalt meningslös eftersom utrymme för att vara politiska och vinklade är en förutsättning för en fri press.

Det samma gäller givetvis Aftonbladet och ETC.

Permalänk
Medlem

@Kermit_Mupp:

Du skriver:

"Och här, för tredje gången i den här tråden, kommer då Kent Asps svar på frågan om journalisters partisympatier också slår igenom i deras arbete:"

Nej detta är inte Asps "svar", I det specifika materialet du hänvisar till så citerar du en fotnot som skall förtydliga en del av ett tvåparts-svar. Du bör vara hederlig nog att återge hela hans svar om du avser att faktisk göra detta, inte bara klippa och klistra".

Om du tycker hela hans svar är för långt så sammanfatta.

Jag skulle vilja påstå ett bättre citat som representerar Asps "svar" ur ovan nämda kapitel är detta som ger både frågeställning samt båda delsvaren:

"Gör sympatisörer till vänsterpartiet och moderaterna olika bedömningar – som får genomslag i den journalistik som slutligen når publiken? Forskningen ger, kraftigt förenklat, inget entydigt svar på frågan vilket självständigt inflytande partisympatierna har på den journalistiska slutprodukten. [1]

Frågan är komplicerad och empi-riska studier kräver inte enbart att ”slutresultatet” av arbetsprocessen undersöks utan också att detta kausalt kan knytas till journalistens partisympatier.

Ett andra mer indirekt sätt är att undersöka det potentiella inflytandet"

[1] är alltså fotnoten som Mupp alltid citerar.

Alla som läst/skrivit/opponerat vetenskapligt författade rapporter på och av högre akademisk nivå vet att dispositionen inte är sådan att slutsater och svar ges i själva fotnoterna.

Ha de Gott!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bandaren:

@Kermit_Mupp:

Du skriver:

"Och här, för tredje gången i den här tråden, kommer då Kent Asps svar på frågan om journalisters partisympatier också slår igenom i deras arbete:"

Nej detta är inte Asps "svar", I det specifika materialet du hänvisar till så citerar du en fotnot som skall förtydliga en del av ett tvåparts-svar. Du bör vara hederlig nog att återge hela hans svar om du avser att faktisk göra detta, inte bara klippa och klistra".

Om du tycker hela hans svar är för långt så sammanfatta.

Jag skulle vilja påstå ett bättre citat som representerar Asps "svar" ur ovan nämda kapitel är detta som ger både frågeställning samt båda delsvaren:

"Gör sympatisörer till vänsterpartiet och moderaterna olika bedömningar – som får genomslag i den journalistik som slutligen når publiken? Forskningen ger, kraftigt förenklat, inget entydigt svar på frågan vilket självständigt inflytande partisympatierna har på den journalistiska slutprodukten. [1]

Frågan är komplicerad och empi-riska studier kräver inte enbart att ”slutresultatet” av arbetsprocessen undersöks utan också att detta kausalt kan knytas till journalistens partisympatier.

Ett andra mer indirekt sätt är att undersöka det potentiella inflytandet"

[1] är alltså fotnoten som Mupp alltid citerar.

Alla som läst/skrivit/opponerat vetenskapligt författade rapporter på och av högre akademisk nivå vet att dispositionen inte är sådan att slutsater och svar ges i själva fotnoterna.

Ha de Gott!

Jo, det är Kent Asps svar.

Det är ju därför han först ställer frågan:
"Gör sympatisörer till vänsterpartiet och moderaterna olika bedömningar – som får genomslag i den journalistik som slutligen når publiken?"

Och sen ger svaret:
"Forskningen ger, kraftigt förenklat, inget entydigt svar på frågan vilket självständigt inflytande partisympatierna har på den journalistiska slutprodukten."

Och sedan direkt följer upp det svaret med en längre fotnot där han - fortfarande kortfattat men mer noggrant än i löpande text - redogör för varför det förhåller sig så här.

Det här är ett helt normalt sätt att uttrycka sig i akademisk skrift.

Hans huvudmål med den här studien är inte att avhandla just journalisters partisympatiers påverkan på den journalistiska slutprodukten. Om det varit det hade svaret varit långt mycket mer detaljerat och helt riktigt inte förpassats till några få meningar och en fotnot.
Men de här enkätstudierna (han har gjort ett antal genom åren) han står bakom handlar huvudsakligen om att redogöra för hur journalisters partisympatier förändras över tid.
Sen gör han också en mer kortfattade sammanfattning av forskningsläget om dessa partisympatier också påverkar den journalistiska slutprodukten, och ger tre skäl till varför de inte gör det. Skäl som han säger sig ha uppgett tidigare - sannolikt i en annan studie, som mer detaljerat handlar om just den frågan.

Att jag valde att citera just den här studien beror på att den ursprungliga kommentar jag skrev om det här i denna tråd var ett svar på att en annan person som källa för ett påstående om att SVT är vänstervridet angav en debattartikel där författaren i sin tur hänvisade till just denna källa av Kent Asp.

Men varken författaren av den debattartikeln eller den person som i den här tråden hänvisade till den som som källa till påståendet att SVT är vänstervridet hade ju uppenbarligen läst vad Kent Asp faktiskt skriver.

Istället hade de - som så många andra som anklagar SVT för att vara vänstervridet - bara nöjt sig med vad Kent Asps partisympatiundersökningar visar och sen dragit sina helt egna - och felaktiga - slutsatser från det.

Men allt det här vet du redan eftersom du var den person som gjorde misstaget att hänvisa till den där debattartikeln i den här tråden, och mitt första svar i detta ämne alltså var riktat till dig.

Men nu, sex dar efter din ursprungliga kommentar, dyker du plötsligt upp igen och låtsas som du inte redan gjort bort dig en gång i den här frågan.

Kommer med osaklig kritik om att jag skulle ha varit ohederlig och klippt och klistrat när sanningen ju är att även om vi väljer att ta med mer av Kent Asps text så förändrar det ju ingenting av vad han faktiskt säger!

Det är ju inte så att partisympatierna hos SVT:s medarbetare då plötsligt blir det "bevis" för SVT:s vänstervridning som du i din ursprungliga kommentar påstod.

Kent Asp säger fortfarande precis det jag korrekt citerade honom som att säga - att journalisters partisympatier inte kan användas som något sådant bevis!

Så nu har du alltså gjort bort dig igen, genom att återigen misstolka samma källa en andra gång. Grattis.

För den som är intresserad - här är "Bandarens" ursprungliga kommentar. Mitt svar och första kommentar i den här frågan finns längre ner på samma sida:

Skrivet av Bandaren:
Permalänk
Medlem

@Kermit_Mupp:

"Jo, det är Kent Asps svar."

Nej det är det inte.

1. "Partisympatiernas genomslag i nyhetsrapporteringen kan besvaras på två sätt:" Asp ger, ja han beskriver direkt i metatext till läsaren att här kommer ett tvådelat svar, punkt slut.

2. Det du ger som "Asps svar" är en fotnot till meningen:

"Forskningen ger, kraftigt förenklat, inget entydigt svar på frågan vilket självständigt inflytande partisympatierna har på den journalistiska slutprodukten".

Detta är såklart en medveten opreciserad formulering som kallas gardering, eftersom Asp inte vill bli hållen till svars här, inte i någon riktning. På akademiskt skriftligt vis ger han dock läsaren ett frivilligt val att kunna ta till sig extra information genom en fotnot.

Efteråt i textstycket följer:

[Ett andra mer indirekt sätt...]

Vilket beskriver andra delsvaret som handlar om journalisters outtalade makt.

3. En forskares slutsater ges såklart inte i fotnötter det säger sig självt. Det hör mer till suspekt kontraktsutforming att förpassa viktiga detaljer som läsaren skall missa till mindre läsbar font och mindre logisk placering.

Fotnötter är extra info. som är trevlig för läsaren men skall såvida det inte är rena litteratur-referenser kunna utelämnas utan att det förändrar rapportens tolkning. Det är så fotnotsanvänding lärs ut.

Nej jag tycker nog personligen det är mer intressant att notera formuleringarna som Kent Asp ger, tex.:

"kraftigt förenklat", "inget entydigt svar", "frågan är komplicerad", "personer väl etablerade i yrket antas".

Det ger mer av ett diplomatisk diffust svar (garderingar) som nämner svårigheter, verktyg och ramverk för hur man eventuellt skulle kunna mäta påverkan.

Ett tips till er som precis börjat på universitet och högskola i höst och ramlat in här av någon anledning och skall göra er första rapportskrivning. Undvik oprecisa uttryck och använd Harvard referenssystem, det finns alltid undantag men för de flesta funkar det bäst.

Ha de Gott!

Permalänk
Hedersmedlem

*** tråd modererad ***

Jag har tyvärr behövt radera en mängd inlägg då flera saboterat diskussionen med ständiga personangrepp. Det finns ingen möjlighet att lägga ner tid på att läsa igenom och redigera alla inlägg som brutit mot forumreglerna, så ni får finna er i att om ni inte sansar diskussionen kan även de långa inläggen komma att raderas helt och hållet.

Släpp, snälla ni, allt trams och vendettor, och håll en sansad diskussionen om trådens ämne.

/KimTjik
(Moderator)

Permalänk

Statlig TV har tjänat ur sin roll. Om de nu har en roll, så hade de räckt med 1 TV-kanal och en radiokanal med samhällsinformation. Punkt! Hoppas detta är början på slutet för statlig TV.

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av flush_puppy:

Statlig TV har tjänat ur sin roll. Om de nu har en roll, så hade de räckt med 1 TV-kanal och en radiokanal med samhällsinformation. Punkt! Hoppas detta är början på slutet för statlig TV.

Början på slutet är det väl knappast när de lyckas få på det på skatten. Nu kan de ju lura hela befolkningen istället för enbart de som faktiskt ser på "underhållningen".

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunder:

Början på slutet är det väl knappast när de lyckas få på det på skatten. Nu kan de ju lura hela befolkningen istället för enbart de som faktiskt ser på "underhållningen".

Då börjar vi väl om igen...

Vad baserar du ditt uttalande "Nu kan de ju lura hela befolkningen istället för enbart de som faktiskt ser på "underhållningen" på?

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Då börjar vi väl om igen...

Vad baserar du ditt uttalande "Nu kan de ju lura hela befolkningen istället för enbart de som faktiskt ser på "underhållningen" på?

De flesta betalar skatt, så vitt jag vet.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunder:

De flesta betalar skatt, så vitt jag vet.

Du menade "lurade" som att även de som inte nyttjar PB ska betala? Så att jag förstår dig rätt.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Du menade "lurade" som att även de som inte nyttjar PB ska betala? Så att jag förstår dig rätt.

Nästan, att även de som inte nyttjar underhållningen ska betala. Public service däremot är jag gärna med och finansierar, men för det behövs inte många kronor.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunder:

Nästan, att även de som inte nyttjar underhållningen ska betala. Public service däremot är jag gärna med och finansierar, men för det behövs inte många kronor.

Då missförstod jag dig, sorry.

Kan köpa din ståndpunkt, även om jag inte håller med helt och hållet. Trodde att du menade det här med vänstervinkling som har dominerat tråden tidigare.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Hedersmedlem

*** inlägg raderade ***

Jag har raderat en rad inlägg som dessutom inte tillförde något tråden. De flesta inläggen faller under § 1.3. Om ni tvunget vill diskutera vem som tycker vad, snälla ni, gör det via chatt och inte Sweclockers forum.

/KimTjik

Permalänk
Medlem

@Bandaren:

Jo, det jag citerat av Kent Asp är fortfarande hans svar.
Men det är inte ett svar du gillar, så du försöker nu återigen bortförklara det.

Majoriteten av din kommentar finns det ingen mening att kommentera, för det du skriver har jag redan svarat på.

Du har sagt exakt samma sak innan, jag har motbevisat dig och du svarar med att upprepa exakt samma sak som en trasig skiva.

Det enda egentligen nya i din senaste kommentar är det här:

Skrivet av Bandaren:

Nej jag tycker nog personligen det är mer intressant att notera formuleringarna som Kent Asp ger, tex.:

"kraftigt förenklat", "inget entydigt svar", "frågan är komplicerad", "personer väl etablerade i yrket antas".

Det ger mer av ett diplomatisk diffust svar (garderingar) som nämner svårigheter, verktyg och ramverk för hur man eventuellt skulle kunna mäta påverkan.

Du har nu alltså gått från att påstå att det är en självklar sanning att SVT är vänstervridet till att desperat famla efter halmstrån bland enskilda formuleringar av Kent Asp.

Det du skriver om garderingar är naturligtvis helt sant - det är så här seriösa forskare uttrycker sig när de inte anser att det finns fog för att tvärsäkert påstå att en fråga är helt avgjord.

Men det var ju DU som började den här diskussionen mellan oss med att i ditt ursprungliga (och flera senare) inlägg påstå att det var ett självklart faktum att SVT är vänstervridet!

Du och de andra som påstod det här misslyckades ju dock totalt med att bevisa detta - eftersom några sådana bevis helt enkelt inte finns.

Istället har det påtalats för er att seriös forskning säger att nej, det finns inga sådana belägg - och då har du nu alltså reducerats till att argumentera mot ditt eget ursprungligen tvärsäkra påstående.

"OK, jag kan visserligen inte bevisa vad jag påstod - men det är inte bevisat att jag hade fel, så jag kanske visst har rätt iaf!" är uppenbarligen tanken bakom den här nya argumentationen.

Fast det ÄR ju bevisat att du har fel - för ditt påstående var inte att SVT kanske är vänstervridet - ditt påstående var att det är en alldeles självklar sanning att SVT är vänstervridet. Och det har du nu alltså själv medgivit att du inte kan bevisa.

Det är ju uppenbart att du själv fortfarande tycker att SVT är vänstervridet - och det får du så klart göra.
Men min och andras poäng här har hela tiden varit att du och andra som påstått det här inte har några som helst entydiga bevis för att påstå att så faktiskt är fallet.

Vilket ju då är förklaringen till varför inte ens de borgerliga partierna - som ju vore de första att protestera om det fanns bevis för att SVT vore vänstervridet - gör det.
För de håller sig till sakliga argument och bevisbara påståenden och inte bara löst tyckande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bandaren:

Nej jag tror du måste jobba lite med din läsförståelse här. Jag vet det kan vara tufft men belönande när det väl går igenom.

Kent Asp skriver: "Partisympatiernas genomslag i nyhetsrapporteringen kan besvaras på två sätt:"

Du kan inte bortförklara att Asp ger två typer av svar, han skriver ordagrannt att han har två svar i sin rapport nämligen, varav du hela tiden återger en fotnot med extrainformation till det ena av dessa två svar.

Svar nr två ligger helt enkelt utanför rapportens område att undersöka journalistiken samlade maktpåverkan utåt.

Som en trasig skiva som sagt.
Det här besvarade jag redan för över en vecka sen men eftersom du inte har annat att komma med upprepar du dig bara.
För den som är intresserad finns det svaret här:

Skrivet av Kermit_Mupp:

För den som inte är det är den korta versionen att inget som helst förändras hur man än läser vad Kent Asp skriver.
Jag kunde ha citerat ännu mer av vad han skrev (även om Bandaren först gnällde på att jag citerade för mycket) men jag valde den bit jag valde.
Att Bandaren nu (tvärt om från tidigare) gnäller på att jag inte citerade ännu mer har inte att göra med att det förändrar nåt Kent Asp säger - det är bara ett löjligt försök att påstå att jag på nåt sätt gjort fel.

Och här är länken till Kent Asp's egen text igen då, för den som vill kolla själv:

http://jmg.gu.se/digitalAssets/1370/1370309_journalist-2011-j...

Och nu försöker du alltså låtsas att du inte ens skulle ha hävdat att SVT är vänstervridet - trots att det ju är precis vad vi diskuterat i över en vecka i den här tråden!
Det är ju så löjligt att det nästan är meninglöst att kommentera - och dessutom blir det tyvärr lite svårt nu, eftersom moderatorerna varit inne och raderat väldigt kraftigt i diskussionen så flera sidor med inlägg saknas.

Men läsarna får väl helt enkelt försöka bilda sig en egen uppfattning om de känner för det.

Här är iaf en del av ditt första inlägg som jag först svarade på - bara att läsa vidare från det för den som vill:

Skrivet av Bandaren:

Angående SVTs opartiskhet är det så illa att man inte ens behöver gå till allmänhetens upplevda uppfattning.
Varför tar ni inte tre minuter och googlar och ser vad SVT och SVT medarbetare själva säger?

https://www.svt.se/opinion/svt-och-sr-dags-att-erkanna-era-partisympatier

Janne Josefsson - Vänstern är vårt parti

Som en bonus kan ni ju kolla in highlight-reelen som någon klippt ihop som ligger på youtube rörande SVTs rapportering från USAs senaste presidentvalvaka.

Permalänk
Medlem

@Kermit_Mupp:

Hej igen

Jag tror du ursprungligen läst in förmycket i detta "ursprungliga" inlägg samt ditt behov att klistra åsikter på andra personer.

Det jag beskrev i det inlägget är 1 . vad man hittar när man gör en enkel sökning på Google. 2. Jag uppmanar andra att göra detsamma. 3. att man inte skall kleta politiska åsikter och epitet på andra, vilket i denna diskussion är lite komiskt nu, speciellt från din sida.

(Om någon tror något annat skriver jag nu här klart och tydligt så är fallet, inga andra spekulationer nödvändiga, Jag är författare till inlägget, jag äger företräde för vad jag själv menar, det är så enkelt)

Artiklarna i inlägget är inte mina åsikter, de är andras artiklar eller videoklipp och ingenstans skriver jag min egen åsikt.

Söktermen var "SVT politiskt vridet" och exempelvis artikeln från SVT självt dök upp i någon av de absolut första träffarna.

Det är helt enkelt vad som dyker upp när man söker på politisk vridning av SVT, men skjut gärna budbäraren.

Det man kan se är att det finns en högst vital debatt, pågående angående politisk vridning av SVT.

(Jag raderade ett tidigare inlägg ovan som svarade på ännu ett av Mupps inlägg där han tillskriver mig åsikter och saker som jag inte skrivit men som falskt tillskrivs citat. Jag har dock kommit till slutsaten, vi kommer helt enkelt inte längre här. När man får två att betyda ett (bokstavligen i Asps rapport), eller inte förstår hur man läser vetenskapligt lagda rapporter med noter, måste man helt enkelt avbryta interaktionen.

Jag kommer inte svar på nått mer från Mupp härefter)

Ha de gott!

Permalänk
Medlem

@Bandaren:

OK, så du har inte haft nån som helst åsikt i frågan om SVT:s politiska vinkling när du upprepade gånger länkat till olika personer som påstått att SVT är vänstervridet?

Och du har inte uttryckt nån som helst åsikt i frågan när du debatterat det här i över en vecka nu?

OK, jag lämnar till övriga läsare att dra sina egna slutsatser av dessa nya påståenden och av vad du faktiskt skrivit i den här tråden (det som finns kvar efter att moderatorerna nu rensat) för det här är ärligt talat för löjligt att slösa tid på.

Permalänk
Medlem

Då vet varifrån Rånartjänst har stulit sin logotyp..
Pun intended!

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MxRgr/pensionarer-kan-ha...

Logotyp:

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Medlem

Jag kan bara se tre alternativ att slippa skatten:

1. Flytta från Sverige.

2. Någon hittar ett möjligt skattemässigt kryphål man kan nyttja i inkomstdeklarationen för att "dra av" skatten.

3. Personligen verka (aktivera sig politiskt lokalt och regionalt, skapa opnion) för att en politisk majoritet uppstår som avskaffar skattefinansierat SVT.

Jag ser alternativ 3 som svårt då dagens större partier ser SVT som en nyckelsten att föra ut sin politik till folket utan egen belastning av partikassan. Gratis reklam alltså.

Något många förvånades över var SDs linje att följa övriga partiernas.

Men nu är det så att även om SD inte anser sig bli så väl behandade av SVT så får de här sina Almedals-tal och direktsända presskonferenser från Rosenbad och partikongresser sänt till en publik långt större än de skulle kunna nå med egna medel.

Deras behov sammanfaller alltså med de andra partiernas.

Dock skulle kanske en rejäl lågkonjunktur kunna skapa en grogrund till en nödvänding förändring pga sparkrav.

Permalänk
Hedersmedlem

*** inlägg raderade ***

Jag har raderat ett par inlägg då det är en upprepning av samma inlägg som redan skrivits ett flertal gånger i tråden. Forumregel § 1.6 handlar inte om att kasta om några bokstäver och ord, utan för att en diskussion ska kunna anses gå framåt bör något nytt och konstruktivt tillföras. Detta är ett forum och inte ett radband.

/KimTjik

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Bandaren:

Jag kan bara se tre alternativ att slippa skatten:

1. Flytta från Sverige.

2. Någon hittar ett möjligt skattemässigt kryphål man kan nyttja i inkomstdeklarationen för att "dra av" skatten.

3. Personligen verka (aktivera sig politiskt lokalt och regionalt, skapa opnion) för att en politisk majoritet uppstår som avskaffar skattefinansierat SVT.

Jag ser alternativ 3 som svårt då dagens större partier ser SVT som en nyckelsten att föra ut sin politik till folket utan egen belastning av partikassan. Gratis reklam alltså.

Något många förvånades över var SDs linje att följa övriga partiernas.

Men nu är det så att även om SD inte anser sig bli så väl behandade av SVT så får de här sina Almedals-tal och direktsända presskonferenser från Rosenbad och partikongresser sänt till en publik långt större än de skulle kunna nå med egna medel.

Deras behov sammanfaller alltså med de andra partiernas.

Dock skulle kanske en rejäl lågkonjunktur kunna skapa en grogrund till en nödvänding förändring pga sparkrav.

SD säger att de anser att det är sändningstillståndet som det är fel på. Jag antar att de vill ändra på hur SVT.s uppdrag skall formuleras.

Och kanske också hur det skall kontrolleras.