Tips på skärm med 3440 x 1440 och adaptive sync

Permalänk
Medlem

Tips på skärm med 3440 x 1440 och adaptive sync

Hej

Som för så många andra sker mycket hemarbete just varpå tankar kring ny skärm har uppstått. Jag låter det vara osagt om det är uttråkning eller verkligt behov, men oavsett så använder jag det för att motivera ett teknikköp.

Men det visar sig vara svårt att avgöra vad som är bra och dåligt, särskilt i segmentet UWHD. Priserna varierar vilt med till synes liknande specifikationer. Det är tydligt att jag saknar kompetens att avgöra vad som är bra och dåligt, till och med via pris.

Så vad har jag för behov då? Jo, jag vill ha en jack-of-all-trades-skärm som inte behöver vara bäst på något, men bra på det mesta. Både vanligt kontorsarbete, alltså ingen bildredigering eller dylikt samt lite casual-gaming. Tack vare arbete och fritid kan sessionerna bli ganska långa, upp till 8-9 timmar, så det är ju toppen om panelen är rätt snäll mot ögonen. Designen får gärna vara något minimalistisk/normal. Jag vill inte erkänna det, men massa RGB och gaming-design gör att jag nog inte köper en annars bra skärm. Välvd ska tydligen vara önskvärt om man läser kommentarer här på forumet.

Jag har ett 2070 Super för tillfället varpå G-sync är att föredra även om jag förstår att Freesync ändå borde (?) fungera. Generellt sett borde ju 1 ms vara otroligt overkill för en glad spelentusiast som sällan spelar FPS.

Budget för detta då? Ja, jag tänker mig 8000 till 12000-kronorsspannet.

Här är några "kanske"-exempel
LG 34GK950G-B
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/datorskar...

BenQ E Series
https://www.dustinhome.se/product/5011053005/e-series-ex3501r...

Samsung C34J791WTU
https://www.dustinhome.se/product/5011095381/c34j791wtu

Dell UltraSharp 34
https://www.dell.com/sv-se/shop/böjda-bildskärmen-dell-ultras...

BENQ-skärmen ser ju ut att vara ett toppenalternativ, men varför är den då billigast?

Tacksam för alla tips och råd!

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av dannegul:

Generellt sett borde ju 1 ms vara otroligt overkill för en glad spelentusiast som sällan spelar FPS.

Alla nya skärmar som säljs idag med spelare som målgrupp har minst "1 ms" på pappret och kartongen. Detta därför att alla frågar efter "1 ms eller lägre" och för att då sälja skärmen måste man skriva "1 ms" på katongen.

Vad skärmen sedan har för faktisk responstid är något helt annat. Har inget med siffran på kartongen att göra. Vill du undvika eftersläp för snabba och rappa shooters är det TN-paneler som gäller. Där finns det inga 3440x1440-paneler.

Annars är det VA-paneler som står för den lägre kostnaden på dessa modeller. Då har du istället väldigt mycket mer eftersläp, men det kan vara sak samma baserat på vilken skärm du har idag och hur du spelar. VA-panelerna kan också ha tydliga pixelstrukturer som påverkar text och grafik. Också det en fråga om hur man som individ reagerar på saken.

IPS-panelerna är mer det säkra kortet här, men utbudet är ganska begränsat till ett fåtal panelmodeller på marknaden och produkterna tenderar därför att kosta mer.

Permalänk
Medlem

Vet inte hur stor skillnad på den jag/brorsan köpte mot dom dyra du länkade men för pengen så är jag grymt nöjd. Har både 1080/1440P 240/165hz sen innan som kostade mer än denna samt en 4K med HDR för ungefär samma peng som denna och tycker att bilden är faktist riktigt bra även om jag aldrig haft någon koll på det märket.
https://www.komplett.se/product/1148694/datorutrustning/bilds...

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Tack för svar!

Som du säger finns det knapphändigt utbud, och om man är okunnig är det ännu svårare att avgöra vad som är minst dåligt för att utrycka mig klumpigt. Så kan man drista sig och fråga vilken modell du valt av dem jag föreslagit?

Permalänk
Bildexpert 📺

@dannegul: Det är du som ska ha skärmen och det är väldigt olika sorters skärmar du länkar till. Du har heller inga svåra eller tydliga krav och därför fungerar egentligen vilken som helst. Men om du vill ha de beprövade modellerna så leta efter tester. Du kommer märka att IPS-modellerna är väl dokumenterade och testade och att du därmed vet vad du får.

Medan VA-modellerna mer blir en fråga om hur du själv reagerar på de problem dessa skärmar kan uppvisa. Kanske duger. Kanske inte duger alls för just dig.

Permalänk
Medlem

Sitter i samma tankar. LG 34GK950G-B verkar vara en fin skärm. Uppföljaren (34GN850) kan finnas i butiker redan nu i maj.

Båda saknar dock gsync = ingen variable overdrive. Hur stor skillnad det gör vill jag låta vara osagt.

Sedan får testerna utvisa resten...

Permalänk
Medlem

#yolo

Jag köpte en LG 34GN850 och den kommer förhoppningsvis i slutet av månaden. Dumt, men nu är det gjort!